GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κασίμης: Χτίζουμε συμμαχίες στην Ε.Ε. κόντρα στις πιέσεις για σύγκλιση των ενισχύσεων με κριτήριο την στρεμματική έκταση

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (2021-27) της Ε.Ε., θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και ιδιαιτερότητες και διαφοροποιήσεις που υπάρχουν μεταξύ ...

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (2021-27) της Ε.Ε., θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και ιδιαιτερότητες και διαφοροποιήσεις που υπάρχουν μεταξύ των χωρών-μελών, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Χαράλαμπος Κασίμης, σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση αφορούσε το διάλογο που γίνεται στην Ε.Ε. για τη διαμόρφωση της ΚΑΠ (2021-2027) και τους στόχους της - στη βάση των προτάσεων που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - για «απλούστευση και εκσυγχρονισμό της νέας ΚΑΠ, υψηλότερη στόχευση για το κλίμα και δικαιότερη και αποτελεσματικότερη ανακατανομή της στήριξης κρατών - μελών και παραγωγών». Στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων βρίσκονται οι εξελίξεις για τη μείωση του προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ κατά 5%, οι αλλαγές στον πρώτο πυλώνα της, ιδίως το πέρασμα από τη «συμμόρφωση» στην «επίτευξη στόχων και επιδόσεων», οι κατευθύνσεις για το περιβάλλον και το κλίμα, κ.ά..
Ο κ. Κασίμης αιτιολόγησε γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές απόψεις ορισμένων χωρών, που πιέζουν για «πλήρη εξωτερική σύγκλιση» των κρατών-μελών, σε ότι αφορά τις «άμεσες ενισχύσεις» που δίνονται με κριτήριο τη στρεμματική έκταση.
«Στη χώρα μας υπάρχει μια απόκλιση γεωργικού και μη γεωργικού εισοδήματος, ενώ στις χώρες αυτές που διαμαρτύρονται, το γεωργικό εισόδημα έχει συγκλίνει πάρα πολύ προς το αστικό εισόδημα. Επομένως, εάν οδηγηθούμε στην πλήρη εξωτερική σύγκλιση, θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας ένας μεγάλος αριθμός αγροτικών εκμεταλλεύσεων, σε χώρες όπως η Ελλάδα. Άρα, πρέπει να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων» είπε ο κ. Κασίμης και συνέχισε:«Χτίζουμε συμμαχίες για να αντιπαλέψουμε αυτή την πολιτική, με επιχειρήματα το κόστος παραγωγής, τη διαφορετικότητα των αγρονομικών συνθηκών, τη διαφορετικότητα στην παραγωγικότητα».
Για τη νέα αναθεωρημένη πρόταση της Ε. Επιτροπής, η οποία προβλέπει «σύγκλιση στο ύψος του 50% στο τέλος της επόμενης προγραμματικής περιόδου για όσους είναι κάτω του 90% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με κατανομή του κόστους στα κράτη-μέλη», ο κ. Κασίμης τόνισε : «Αυτό βάζουμε στο τραπέζι, αλλά είμαστε κατά της εξωτερικής σύγκλισης».
Στα σχέδια για τη νέα ΚΑΠ αναφέρθηκε ο διευθυντής Στρατηγικής, Απλούστευσης και Οικονομικών Αναλύσεων της Ε. Επιτροπής, Τάσος Χανιώτης. Σημείωσε, ότι η πρόταση της Κομισιόν, ως μέρος της συνολικής πρότασης για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, προβλέπει μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ κατά 5% σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πρόσθεσε : «Ακριβώς για αυτό το λόγο, δίδεται μια μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη-μέλη στην ανακατανομή αυτών των πόρων στο εσωτερικό τους και μια μεγαλύτερη ευελιξία να επιλέξουν τα συγκεκριμένα μέτρα, αλλά θα πρέπει αυτά να τείνουν να επιτυγχάνουν κάποιους ενιαία κοινούς στόχους της Ε. Επιτροπής». Ο κ. Χανιώτης ανέφερε ως τέτοιους οικονομικούς στόχους, που έχουν τεθεί από την Κομισιόν, τη στήριξη του εισοδήματος, της ανταγωνιστικότητας, περιβαλλοντικούς στόχους, τη στήριξη νέων αγροτών, την ανάπτυξη θέσεων εργασίας στην ύπαιθρο, κ.ά..
«Η Ελλάδα φαίνεται αδίκως ενισχυμένη, ενώ στην ουσία δεν είναι» είπε για τις άμεσες ενισχύσεις ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Σπύρος Μάμαλης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων και το γεγονός, ότι πολλές εκτάσεις (βοσκοτόπια, κ.α.) στη χώρα μας «δεν περιλαμβάνονται στην ενιαία ενίσχυση, θεωρούνται δασικές». Τόνισε ότι πολλοί από τους στόχους της νέας ΚΑΠ, όπως π.χ. οι οικολογικοί, είναι έως και «ανέφικτοι» για τη χώρα μας, καθώς δεν ευνοεί η μορφολογία του εδάφους, ο τρόπος και το κόστος παραγωγής, κ.ά.. «Είμαστε, όμως, σε φάση διαπραγμάτευσης, δεν έχει ακόμη κλείσει τίποτε προφανώς» είπε ο κ. Μάμαλης.
Για την «αλλαγή φιλοσοφίας» που φέρνουν οι σχεδιασμοί για τη νέα ΚΑΠ, μίλησε ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Τσιμπούκας, επισημαίνοντας πως με βάση αυτούς, περνάμε από τη «συμμόρφωση» στην ανάγκη εκπλήρωσης στόχων, «που οφείλουμε να δείχνουμε ότι μπορούμε να τους πετύχουμε». «Ειδικά για τις άμεσες ενισχύσεις που είναι και το 80% των ενισχύσεων που παίρνουμε από την Ε.Ε. θα είναι ένα κρίσιμο θέμα» είπε ο κ. Τσιμπούκας.
«Οι προκλήσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες, ο πρώτος πυλώνας που αφορά τις αγροτικές ενισχύεις και ο δεύτερος που αφορά την αγροτική ανάπτυξη μπαίνουν σε ένα ενιαίο πλαίσιο και με αυτόν τον τρόπο η συμπληρωματικότητά τους αναδεικνύεται» τόνισε ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, Δημήτρης Ψαλτόπουλος. «Από την άλλη, αυτό καθιστά πολύ δύσκολες τις ανάγκες του σχεδιασμού, της πολιτικής. Υπάρχει ανάγκη για τεκμηρίωση, που εάν δεν είναι σωστή, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια πόρων εκτός των άλλων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *