Την τελική φάση της κοινής διακλαδικής άσκησης Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου «Μέδουσα 7» παρακολούθησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πά...
Την τελική φάση της κοινής διακλαδικής άσκησης Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου «Μέδουσα 7» παρακολούθησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και οι ομόλογοί του της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης και της Αιγύπτου Μοχάμεντ Αχμέντ Ζακί αρχικά από το ελικοπτεροφόρο «Anwar El Sadat» και στη συνέχεια από τη Φρεγάτα «ΕΛΛΗ».
Την άσκηση, που πραγματοποιήθηκε στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Κρήτης, παρακολούθησαν, επίσης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου και ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ. Επιπρόσθετα συμμετείχαν παρατηρητές από ΗΑΕ, ΗΠΑ, Ιταλία, Μαρόκο και Πορτογαλία.
Όπως τόνισε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, «ο άξονας ευστάθειας, που συγκροτείται με κέντρο την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, αποτελεί την ελπίδα για την ταραγμένη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι αυτή η στρατιωτική συνεργασία είναι αντικείμενο θετικών σχολίων από το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και από όλες τις χώρες που επιδιώκουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα, με αυτές τις τριμερείς συμφωνίες, χτίζει τον άξονα σταθερότητας που ξεκινάει από τα Βαλκάνια και φτάνει μέχρι τη βόρεια Αφρική».
Ο κ. Καμμένος, αφού συνεχάρη τις ελληνικές ΕΔ για την απόδοσή τους στην άσκηση, υπογράμμισε πως η Ελλάδα επιθυμεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά παράλληλα προετοιμάζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της προκειμένου να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε απειλή.
Παράλληλα ο κ. Καμμένος δήλωσε πως η μετατροπή της Ελλάδας σε κέντρο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και οι διεθνείς συμφωνίες που έχουν ξεκινήσει από τον τομέα της άμυνας, θα μεταμορφώσουν την χώρα μας σε έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο, αλλά και παραγωγό ενέργειας.
«Είμαστε εδώ, στην Κρήτη, όπου τα κοιτάσματα, για τα οποία πλέον έχει υπογραφεί να αρχίσει η εξόρυξή τους, ιδιαίτερα στον νότιο τομέα της Κρήτης, θα αποτελέσουν και το κέντρο της ανάπτυξης της πατρίδας μας στον τομέα του φυσικού αερίου και όσον αφορά την εξόρυξη του φυσικού αερίου και όσον αφορά τον αγωγό, ο οποίος συνδέει τα κοιτάσματα της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου με τα ελληνικά κοιτάσματα και θα δώσει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει μια αυτοδυναμία στους φυσικούς και ενεργειακούς της πόρους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ.
Ο κ. Καμμένος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων τόνισε: «Η Ελλάδα δεν ακολουθεί την ρητορική της Τουρκίας. Πιστεύω πως η Τουρκία θα πρέπει να καταλάβει ότι έχει συμφέρον αντί να προχωρεί σε συνεχείς απειλές και να απομονώνεται από τη διεθνή κοινότητα να πλησιάσει την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της περιοχής, να ρίξει τους τόνους των προκλήσεων και της αντιπαράθεσης και να δούμε πως μπορούν να ζήσουν ειρηνικά οι λαοί μας».
Επιπλέον, έκλεισε τις δηλώσεις του λέγοντας: «Το μήνυμα που στέλνει η άσκηση "Μέδουσα" είναι πως σ' αυτήν την περιοχή που έχει βασανιστεί από πολέμους, συνεχή επεισόδια και ανασφάλεια μπορούμε μαζί να ζήσουμε, να παρέχουμε ασφάλεια, να κάνουμε τους λαούς μας να χρησιμοποιήσουν τις φυσικές τους πηγές και να ζήσουν με ευημερία, ενωμένοι και μακριά από τη βία και την τρομοκρατία».
Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, τόνισε για την άσκηση «Μέδουδα 7»: «Η σημασία των τριμερών συνεργασιών, ειδικά για την ανατολική Μεσόγειο είναι τεράστια. Το μήνυμα που πρέπει να στέλνουμε είναι ένα μήνυμα ενότητας και ένα μήνυμα το οποίο θα τονίζει ότι η ασφάλεια οδηγεί στην ανάπτυξη της περιοχής και αυτό θα έχει όφελος για τον λαό μας».
Αναφορικά με τις απειλές της Τουρκίας για τα ενεργειακά ο κ. Αγγελίδης δήλωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία απαντάει με σύνεση και πως με συλλογικές ενέργειες καταφέρνει να προχωρήσει απρόσκοπτα στην εκμετάλλευση της ΑΟΖ της και να διαφυλάσσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πηγή φωτό: militaire.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση