Ερώτηση στην Ευρωβουλή για τις διαρκείς προκλήσεις από Τούρκους ψαράδες στο Αιγαίο, κατέθεσε ο Αντιπροέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβο...
Ερώτηση στην Ευρωβουλή για τις διαρκείς προκλήσεις από Τούρκους ψαράδες στο Αιγαίο, κατέθεσε ο Αντιπροέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τις «δεκάδες καταγγελίες Ελλήνων αλιέων στο Αιγαίο περιγράφουν μια επιθετικότητα εκ μέρους Τούρκων αλιέων, οι οποίοι ψαρεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα χωρίς να σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες και την Κοινή Αλιευτική Πολιτική».
Στην απάντησή του, εξ ονόματος της Κομισιόν, ο αρμόδιος Επίτροπος για το Περιβάλλον, την Θαλάσσια Πολιτική και την Αλιεία, Κ. Βέλα, επισημαίνει «την ανάγκη να συμμορφωθεί η Τουρκία με τους ισχύοντες διεθνείς κανόνες στη διακυβέρνηση της αλιείας και να αναλάβει αποτελεσματική και υπεύθυνη δράση για την καταπολέμηση της «παράνομης, λαθραίας και άναρχης» αλιείας, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της σχετικής περιφερειακής οργάνωσης διαχείρισης της αλιείας». Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, «τον Ιούνιο του 2018, η Επιτροπή έλαβε πληροφορίες σχετικά με διοπτεύσεις εν πλω από τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο του κανονισμού σχετικά με την «παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία (ΠΛΑ)». Οι εν λόγω πληροφορίες αφορούν αρκετές διοπτεύσεις σκαφών που, κατά τους ισχυρισμούς, φέρουν τη σημαία Τουρκίας και για τα οποία υποστηρίζεται ότι έχουν ασκήσει δραστηριότητες παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας».
Ο Επίτροπος Βέλα υποστηρίζει πως «η Επιτροπή αναλύει επί του παρόντος τις πληροφορίες, ιδίως με σκοπό την ενδεχόμενη εξακρίβωση του αν τα σκάφη ασκούσαν αλιευτικές δραστηριότητες όταν εντοπίστηκαν καθώς και τη γεωγραφική θέση τους. Με βάση την ανάλυση αυτή, η Επιτροπή θα εξετάσει τα κατάλληλα μέτρα που μπορεί να ληφθούν είτε σε διμερές επίπεδο, μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, είτε σε πολυμερές επίπεδο, στα σχετικά με την αλιεία φόρουμ».
Σε συνέχεια της ερώτησης του Δημ. Παπαδημούλη για το τι σχεδιάζει η Κομισιόν «αναφορικά με την έγκαιρη και άμεση προστασία των στόχων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και στην περιοχή του Αιγαίου, όταν μάλιστα αυτοί αμφισβητούνται στην πράξη από υποψήφια προς ένταξη χώρα», η Κομισιόν τονίζει δια του Επιτρόπου ότι «στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, είναι ευθύνη των κρατών μελών να διεξάγουν τις έρευνες και να εφαρμόζουν τα μέτρα επιβολής της νομοθεσίας κατά των σκαφών και των διαχειριστών τους που συμμετέχουν σε δραστηριότητες οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν δραστηριότητες παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας στα χωρικά τους ύδατα».
Υπενθυμίζεται ότι, όπως επισήμανε στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «η Τουρκία αρνείται να κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), που αποτελεί βασικό πυλώνα για τη συνεργασία στον τομέα της αλιείας», ενόσω «Τούρκοι αλιείς, πολλές φορές με την συνοδεία σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, ψαρεύουν μαζικά στα χωρικά ύδατα κράτους μέλους της ΕΕ, κάνοντας μεταξύ άλλων χρήση απαγορευμένων στην ΕΕ αλιευτικών μεθόδων».
Να σημειωθεί ότι ανάλογες ερωτήσεις προς την Κομισιόν είχαν θέσει οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, Ελ. Βόζενμπεργκ, των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, Ν. Μαρίας, και της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Iz. B. Barandica.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση