Ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ Στέργιος Αντωνίου είχε πει δημοσίως πριν από δέκα μέρες ότι το VAR θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα στα μέσα του...
Ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ Στέργιος Αντωνίου είχε πει δημοσίως πριν από δέκα μέρες ότι το VAR θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα στα μέσα του δεύτερου γύρου.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι, ειδικά μετά την πρόσφατη συζήτηση του επικεφαλής των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών Ζόραν Λάκοβιτς και του «υπερσυμβούλου» της ΕΠΟ Πέτερ Φούσεκ με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, το VAR κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν ενδέχεται να εφαρμοστεί μόνο «πειραματικά» και όχι συστηματικά σε αγώνες πρωταθλήματος και Κυπέλλου.
Ο ίδιος ο Βασιλειάδης, άλλωστε, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση την προηγούμενη εβδομάδα και προτού συναντηθεί με τους αξιωματούχους της UEFA, ήταν σαφής: «Σε πλήρη εφαρμογή σε όλα τα γήπεδα ναι, από την επόμενη περίοδο. Δεν είναι στα δικά μας πόδια η μπάλα είναι θέμα της ΚΕΔ και της FIFA. Έχω την αίσθηση από αυτά που βλέπουμε από τις άλλες χώρες ότι μπορούμε να έχουμε εκτεταμένη χρήση στο τέλος αυτής της περιόδου και πλήρη την επόμενη».
Το βασικό πρόβλημα δεν είναι ο διαγωνισμός και το αποτέλεσμά του για την εταιρεία που θα αναλάβει την εγκατάσταση του εξοπλισμού, αλλά ούτε και το υψηλό κόστος της όλης υπόθεσης. Τα σημαντικότερα θέματα είναι οι υποδομές στα γήπεδα και η εκπαίδευση των διαιτητών.
Για να καταδειχθεί ο τρόπος σκέψης των αξιωματούχων της UEFA ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης και εξοικείωσης που θέλουν να έχει ο ρέφερι με το VAR, αξίζει να τονιστεί ότι στη Γερμανία, στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εισήγαγε τη χρήση του VAR στη ζωή της, οι διαιτητές εκπαιδεύονταν συστηματικά επί 6-7 μήνες, από την προηγούμενη της καθιέρωσής του σεζόν. Στην Ελλάδα τα μαθήματα άρχισαν πρόσφατα. Και ένα από τα πιο σημαντικά ήταν στο ματς ΑΕΚ-Μπενφίκα (2-3).
Στο συγκεκριμένο παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής του Champions League όλοι οι διαιτητές της Super League κλήθηκαν από την ΚΕΔ να συνδεθούν σε πλατφόρμα από τους υπολογιστές τους και να λειτουργήσουν σε συνθήκες «προσομοίωσης» αναμέτρησης, η οποία διεξάγεται με το VAR.
Δύο από τις φάσεις στις οποίες οι διαιτητές κλήθηκαν να απαντήσουν αν θα ζητούσαν τη συνδρομή του VAR, ήταν η αποβολή του Ρούμπεν Ντίας στο 45’ + 4’ και η φάση της ισοφάρισης της Ένωσης για το αν ο Μάριος Οικονόμου βρισκόταν ή όχι σε θέση οφσάιντ πριν την κεφαλιά-ασίστ του προς τον Βίκτωρα Κλωναρίδη.
Τα online μαθήματα θα συνεχιστούν για τους διαιτητές της Super League σε κάποια από τα ευρωπαϊκά ματς ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού, όπως και τα κατά διαστήματα σεμινάρια. Σημαντικός και πιο κομβικός για τη σωστή χρήση του VAR είναι ο ρόλος του team των διαιτητών στο control room, παρά του ίδιου του ρέφερι εντός αγωνιστικού χώρου. Και σ’ αυτό τον ρόλο εκείνων που ουσιαστικά θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο του Video Assistant Referee, η εκπαίδευση χρειάζεται αρκετά παιχνίδια στον… προσομοιωτή.
Όσο για την τρέχουσα σεζόν, δεν πρέπει να αποκλειστεί η «πειραματική» εφαρμογή του VAR σε κάποιους από τους αγώνες του δεύτερου γύρου ή στους ημιτελικούς και στον τελικό Κυπέλλου. Δεν είναι βέβαιο, αλλά μπορεί να συμβεί. Το σίγουρο με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι ότι θα εφαρμοστεί και θα καθιερωθεί στη Super League την ίδια σεζόν, όπως και στο Champions League, δηλαδή την επόμενη.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση