H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα διασώσει την Ιταλία, εάν ο κρατικός ή ο τραπεζικός τομέας της ξεμείνουν από χρήματα, εκτός αν ...
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα διασώσει την Ιταλία, εάν ο κρατικός ή ο τραπεζικός τομέας της ξεμείνουν από χρήματα, εκτός αν η χώρα εξασφαλίσει πρόγραμμα βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσαν πέντε υψηλόβαθμες πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της ΕΚΤ στο Reuters.
Οι πηγές, που συμμετέχουν στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ινδονησία, δήλωσαν ότι η Ιταλία μπορεί ακόμη να αποφύγει μία κρίση χρέους, αν η κυβέρνησή της αλλάξει πορεία, αλλά δεν πρέπει να βασισθεί στην κεντρική τράπεζα για να αντιμετωπίσει τους επενδυτές ή να στηρίξει τις τράπεζές της.
Και αυτό, επειδή οι κανόνες της ΕΕ δεν επιτρέπουν στην ΕΚΤ να βοηθήσει μία χώρα, εκτός αν αυτή έχει συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα διάσωσης με αντάλλαγμα το σφίξιμο του ζωναριού και επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, κάτι που η ιταλική κυβέρνηση έχει απορρίψει κατηγορηματικά.
Κάθε προσπάθεια να παρακαμφθούν οι κανόνες αυτοί θα έβλαπτε ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της ΕΚΤ και θα υπονόμευε την αποδοχή της νομισματικής ένωσης στις πιστώτριες χώρες, όπως η Γερμανία, δήλωσαν οι πηγές.
Εάν η Ιταλία συμφωνούσε ένα πρόγραμμα διάσωσης, η ΕΚΤ θα μπορούσε τότε να αγοράσει τα ομόλογά της στην αγορά μέσω του προγράμματος Outright Monetary Transactions, ένα μέσο πολιτικής που δεν έχει χρησιμοποιηθεί έως τώρα και είχε ανακοινωθεί το 2012 για να αντιμετωπίσει τις εικασίες διάλυσης του ευρώ.
Οι πηγές προειδοποίησαν ότι οι ιταλικές τράπεζες, που έχουν στους ισολογισμούς τους ομόλογα του ιταλικού δημοσίου ύψους 375 δισ. ευρώ, αποτελούν το πιθανό σημείο ανάφλεξης. Και αυτό, επειδή οι τράπεζες χρησιμοποιούν αυτά τα κρατικά ομόλογα ως ενέχυρα για να παίρνουν ρευστότητα από την ΕΚΤ, περιλαμβανομένων και μακροπρόθεσμων δανείων ύψους περίπου 250 δισ. ευρώ.
Αν η Ιταλία, όπως η Ελλάδα, χάσει την επενδυτική αξιολόγησή της, τα ομόλογα του ιταλικού δημοσίου δεν θα γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας στις ιταλικές τράπεζες. Στην περίπτωση αυτή, οι τράπεζες που δεν έχουν εναλλακτικά ενέχυρα υψηλής ποιότητας θα έπρεπε να προσφύγουν στον ELA (μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας) από την κεντρική τράπεζα της Ιταλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση