GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τέλος εποχής για την διάσημη ψαραγορά Τσουκίτζι του Τόκιο - Αλλάζει τοποθεσία έπειτα από σχεδόν έναν αιώνα λειτουργίας

Ανάμεικτα συναισθήματα διακατέχουν τους εμπόρους, τους επισκέπτες, αλλά και τους τουρίστες από όλον τον κόσμο στην είδηση ότι αλλά...

Ανάμεικτα συναισθήματα διακατέχουν τους εμπόρους, τους επισκέπτες, αλλά και τους τουρίστες από όλον τον κόσμο στην είδηση ότι αλλάζει τοποθεσία η παγκοσμίου φήμης ψαραγορά του Τόκιο, Τσουκίτζι, μετά από 83 συναπτά έτη συνεχούς λειτουργίας.

Πολλοί από τους χιλιάδες εργαζόμενους θα πρέπει τώρα να μεταφέρουν έως τις 11 Οκτωβρίου τα καταστήματά τους σε μία νέα τοποθεσία στην περιοχή Τογιόσου, σε απόσταση περίπου 2 χλμ. απόσταση από την Τσουκίτζι.

Αρμόδιοι φορείς αποφάσισαν ότι η Τσουκίτζι είχε καταστεί ανθυγιεινή, παλιά και μικρή μη μπορώντας πλέον να ανταποκριθεί στην ακόρεστη ζήτηση των κατοίκων της Ιαπωνίας για φρέσκο ψάρι. Μία πρόταση για την μετεγκατάσταση της είχε συζητηθεί ήδη πριν από 20 χρόνια, όμως η λήψη απόφασης καθυστέρησε αρκετές φορές.

Πρόσφατα, βρέθηκαν στην περιοχή Τογιόσου τοξικές ουσίες, υπολείμματα από μία εγκατάσταση φυσικού αερίου που λειτουργούσε κάποτε, με αποτέλεσμα να δαπανηθούν δισεκατομμύρια γιεν σε εργασίες καθαρισμού. Η περιοχή μετά τον καθαρισμό κρίθηκε ασφαλής τον περασμένο Ιούλιο και έτσι, οριστικοποιήθηκαν τα σχέδια να μετεγκασταθεί εκεί η φημισμένη ψαραγορά.

«Είναι ειρωνικό» λέει μία εργαζόμενη στην Τσουκίτζι η οποία αντιτίθεται στην μετεγκατάσταση. «Λένε οτι η Τσουκίτζι δεν είναι πια ασφαλής. Όμως ο νέος χώρος είναι γεμάτος υπολείμματα από τη βιομηχανία που υπήρχε κάποτε εκεί» υποστηρίζει η εργαζόμενη.

Δεν είναι όμως η μόνη εργαζόμενη που δεν θέλει να μετακομίσει. Σύμφωνα με μία έρευνα, πάνω από το 80% των εργαζομένων στην Τσουκίτζι αντιτίθενται στο κλείσιμο. Ορισμένοι ανησυχούν ότι οι πελάτες τους δεν θα τους ακολουθήσουν στη νέα αγορά, καθώς είναι αρκετά μακρυά από πολλά εστιατόρια τα οποία την ίδια μέρα που αγοράζουν τα ψάρια, τα προσφέρουν στους πελάτες τους. Όπως ισχυρίζονται, αρκετοί ιδιοκτήτες εστιατορίων θα πρέπει να δαπανήσουν εκατ. γιεν για να αντικαταστήσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως ψυγεία και καταψύκτες.

Τις προηγούμενες εβδομάδες εκατοντάδες εργαζόμενοι στην Τσουκίτζι διαμαρτύρονταν, ενώ τον Σεπτέμβριο 56 εργαζόμενοι μήνυσαν τις αρχές του Τόκιο σε μία τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να σταματήσουν την μετεγκατάσταση.

Η ψαραγορά Τσουκίτζι άνοιξε αρχικά μετά την καταστροφή της αγοράς Νιχομπάσι στο μεγάλο σεισμό του 1923. Γρήγορα έγινε η μεγαλύτερη αγορά ψαριών και θαλασσινών στον κόσμο, με εκατοντάδες είδη προς πώληση. Έμοιαζε με μια μικρή πόλη με εστιατόρια, μια τράπεζα, ένα ταχυδρομείο, κλινικές και καταστήματα που πωλούσαν εξοπλισμό για μαγειρική και αναμνηστικά είδη. Τις πιο πολυσύχναστες ημέρες η αγορά φιλοξενούσε περίπου 40.000 επισκέπτες και εργαζόμενους, ενώ πολλές επιχειρήσεις πέρασαν από γενεά σε γενεά.

Αποτελούσε επίσης ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της Ιαπωνίας. Για χρόνια, οι επισκέπτες στο Τόκιο πλημμύριζαν την αγορά κάθε πρωί για να φάνε το πιο φρέσκο σούσι, να αγοράσουν αναμνηστικά και να παρακολουθήσουν τις περίφημες εκκεντρικές δημοπρασίες, όπου τεράστιοι τόνοι πωλούνταν για εκατ.γιεν.

Ο Παρκ Τζουν-χο, τουρίστας από τη Νότια Κορέα, δήλωσε ότι έμαθε με τη σύζυγό του για την μετεγκατάσταση της αγοράς την τελευταία ημέρα της παραμονής τους στο Τόκιο. Νοιώθουν τυχεροί που πρόλαβαν και ήρθαν. Το γεγονός αυτό, όπως λένε, έκανε πιο νόστιμο το σούσι.

Η αγορά κατείχε επίσης μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των αλλοδαπών που ζούνε στο Τόκιο. Όπως λέει ο Βρετανός Σάϊμον Τσάκσον επισκέφθηκε την Τσουκίτζι την πρώτη κιόλας μέρα που έφθασε στην Ιαπωνία, πριν από 10 χρόνια.

Ξύπνησε, όπως διηγείται, πολύ νωρίς εξαιτίας του τζετ-λανγκ. Έτσι θεώρησε λογικό να επισκεφθεί τη διάσημη ψαραγορά. Πήρε πρωινό και ήταν η πρώτη φορά που έφαγε το αυθεντικό σούσι στη ζωή του. Δεν είχε σκοπό να μείνει στην Ιαπωνία πάνω από μερικούς μήνες. Όμως είναι ακόμα εδώ, ενώ σύντομα η Τσουκίτζι δεν θα είναι. Νοιώθει πολύ λυπημένος που θα το ζήσει αυτό.

Ωστόσο, οι έμποροι στη διάρκεια των χρόνων είχαν μια δύσκολη σχέση με τον τουρισμό. Η αγορά δεν σχεδιάστηκε με βάση τους τουρίστες που έχουν κατηγορηθεί ότι προκαλούν συμφόρηση ανάμεσα στους πάγκους και τις στενές διόδους. Το 2008, οι αρμόδιοι φορείς της ψαραγοράς εμπόδισαν για ένα μήνα τους τουρίστες από τη δημοπρασία τόνου μετά από καταγγελίες ότι μπλοκάρουν την κυκλοφορία, αποσπούν την προσοχή των εργαζομένων με τα φλας των φωτογραφικών μηχανών και θέτουν σε κίνδυνο την υγιεινή πιάνοντας με τα χέρια τους τα ψάρια. Αργότερα οι τουρίστες επανήλθαν, σε περιορισμένο όμως αριθμό και υπό αυστηρές συνθήκες.

Ορισμένες όμως περιοχές της αγοράς παρέμειναν ελεύθερες για όλους τους τουρίστες.

«Το να οδηγείς ανάμεσά τους είναι μέρος της δουλειάς και κάθε μέρα φαίνεται να έρχονται όλο και περισσότεροι» λέει ο Μασαχίρο Ασάνο, οδηγός τα τελευταία χρόνια στην Τσουκίτζι.

Μένει να δούμε εάν η νέα τοποθεσία θα διατηρήσει το δέλεαρ του παλιού χώρου για τους τουρίστες και για τους πελάτες. Πολλά εστιατόρια στην περιοχή του Τόκιο θα επηρεαστούν από τη μετεγκατάσταση και ορισμένοι λένε ότι θα αναγκαστούν να κλείσουν προσωρινά τις επιχειρήσεις τους ή να προμηθεύονται τα φρέσκα ψάρια από αλλού.

Τις τελευταίες όμως ημέρες η Τσουκίτζι δεν είδε καμία πτώση στις δραστηριότητές της. Ο συνταξιούχος δημοπράτης Χισάο Ισίι επέστρεψε στην αγορά για να δει την τελευταία του δημοπρασία.

«Κλαίω σχεδόν. Σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα αποχαιρετισμού. Η Τσουκίτζι προσπάθησε να γίνει μοντέρνα αλλά δεν τα κατάφερε, γερνάει» λέει ο Ισίι.

Μετά την μετεγκατάσταση η περιοχή αυτή θα γίνει χώρος στάθμευσης βαρέων οχημάτων, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο που θα πραγματοποιηθούν το 2020. Σύμφωνα με τα σημερινά σχέδια, μετά τους Ολυμπιακούς η περιοχή θα γίνει τουριστικό κέντρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *