Η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που έχει επέμβει στον πόλεμο στην Υεμένη έστειλε ενισχύσεις στη δυτική...
Η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που έχει επέμβει στον πόλεμο στην Υεμένη έστειλε ενισχύσεις στη δυτική ακτή της χώρας, ενόψει της κλιμάκωσης της επίθεσης για να αποσπαστεί η πόλη Χοντάιντα, όπου βρίσκεται το σημαντικότερο υεμενίτικο λιμάνι, από τους σιίτες αντάρτες Χούθι, δήλωσαν την Τρίτη πηγές προσκείμενες στον στρατό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.
Η συμμαχία, που επενέβη το 2015 στον πόλεμο της Υεμένης στο πλευρό της κυβέρνησης, ανέπτυξε πάνω από 10.000 άνδρες που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση και θα «ασφαλίσουν τις περιοχές που έχουν απελευθερωθεί» από τους Χούθι, οι οποίοι θεωρείται πως υποστηρίζονται από το Ιράν, δήλωσε στρατιωτική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πυλώνας της συμμαχίας υπό τη διοίκηση του Ριάντ, διαδραματίζουν ρόλο-κλειδί στις επιχειρήσεις για να αποσπαστεί η Χοντάιντα από τους Χούθι, σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή.
Τις περιοχές που έχουν «απελευθερωθεί» γύρω από την πόλη ανέλαβαν να φρουρούν στρατεύματα του Σουδάν, ώστε οι υεμενίτικες δυνάμεις να μπορέσουν να ασχοληθούν με τη νέα έφοδο που αναμένεται να αρχίσει «εντός ημερών», ανέφερε η στρατιωτική πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Εδώ και δέκα μέρες, οι Χούθι έχουν τοποθετήσει μαχητές σε οροφές πολλών κτιρίων στη Χοντάιντα, την πόλη μέσω του λιμανιού της οποίας εισέρχονται στην Υεμένη τα τρία τέταρτα των εισαγωγών της, συνέχισε η στρατιωτική πηγή.
Μετά την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών που προσπάθησε να οργανώσει ο ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, η συμμαχία ανακοίνωσε την επανέναρξη της επιχείρησης για να καταληφθεί η Χοντάιντα, που είχε εξαπολύσει τον Ιούνιο. Μια «παύση» είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Πέρα από τη Χοντάιντα, οι Χούθι ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και το βόρειο τμήμα της χώρας.
Η κυβέρνηση της Υεμένης έχει εγκαταστήσει την έδρα της στο Άντεν, τη μεγαλούπολη του νότου, όπου ο νέος πρωθυπουργός Μάιν Σαΐντ έκανε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη την Τρίτη αφότου διορίστηκε τη 16η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SABA, που πρόσκειται στην κυβέρνηση.
Την ώρα που η οικονομική κατάσταση στην Υεμένη δεν σταματά να επιδεινώνεται, ο Σαΐντ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα καταβάλλει προσπάθεια να διορθώσει τα «λάθη στη διαχείριση» στα πεδία «της οικονομίας (...) και των κρατικών θεσμών», ανέφερε το SABA.
Η οικονομία της Υεμένης, πάμφτωχης χώρας της αραβικής χερσονήσου, υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την Σαουδική Αραβία, που έχει χορηγήσει ρευστότητα ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κεντρική τράπεζα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.
Οι αντίπαλοι και επικριτές της υεμενίτικης κυβέρνησης όμως καταγγέλλουν την «ανικανότητά» της και τη «διαφθορά» στις τάξεις της.
Στην τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη, από το 2015, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι, στην πλειονότητα τους άμαχοι, και πάνω από 65.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί, κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων είναι αναμφίβολα πολύ βαρύτερος, τονίζουν ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Η σύρραξη αυτή έχει προκαλέσει τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», όπως το θέτει ο ΟΗΕ, καθώς η Υεμένη απειλείται με λιμό άνευ προηγούμενου. Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ τόνισε την 23η Οκτωβρίου ότι αφότου προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας πως οι οργανώσεις αρωγής «χάνουν τη μάχη» για να εμποδίσουν τον λιμό, η κατάσταση έγινε «χειρότερη».
Ήδη στα τέλη της περασμένης χρονιάς, μια ΜΚΟ υπολόγιζε πως 130 παιδιά την ημέρα, δηλαδή σχεδόν 50.000 τον χρόνο, πεθαίνουν από πείνα στην Υεμένη, υπενθύμισε ο Λόουκοκ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση