Από τα πρακτικά των δύο συμβουλίων αρχηγών της ΠΓΔΜ υπό τον Πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, με ορίζοντα τη συμφωνία των Πρεσπών, τα οπ...
Από τα πρακτικά των δύο συμβουλίων αρχηγών της ΠΓΔΜ υπό τον Πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, με ορίζοντα τη συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στις 27 Ιανουαρίου και στις 19 Μαΐου στα Σκόπια, προκύπτουν η αντίληψη της ηγεσίας της ΠΓΔΜ για την πορεία της διαπραγμάτευσης, τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης από την Αθήνα, όπως και οι εκτιμήσεις της σκοπιανής πολιτικής ηγεσίας για τις προσεγγίσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τη στάση του Πάνου Καμμένου καθώς και της ΝΔ, σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την ανάγνωση των πρακτικών προκύπτει ότι πολλά στοιχεία της τελικής συμφωνίας των Πρεσπών ήταν ήδη συμφωνημένα, με εξαίρεση το όνομα και ότι τον Ιανουάριο η ΠΓΔΜ δεν συζητούσε συνταγματική αναθεώρηση, ενώ και το εύρος χρήσης (έναντι όλων) ήταν συζητήσιμο. Και τα δύο έχουν παραχωρηθεί τον Μάιο, παραμονή της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα, ήδη από τον πρώτο γύρο είχε συμφωνήσει στην παραχώρηση της ταυτότητας, με τη γλώσσα να ακολουθεί λίγο αργότερα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα πρακτικά περιλαμβάνουν και ορισμένες λεπτομέρειες που υποδηλώνουν τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Τον Ιανουάριο, ο κ. Τσίπρας εμφανιζόταν να θέλει να έχει κλείσει τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ ταχέως και να πάει σε εκλογές με κύριο επιχείρημα το τέλος του μνημονίου. Τον Μάιο αυτή η αφήγηση απουσιάζει. Όπως, επίσης, διαφορετική είναι η αντιμετώπιση της ΝΔ. Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Ιανουάριο περιγράφεται ως ενδεχομένως θετική, ενώ τον Ιούνιο οι ηγέτες της ΠΓΔΜ εμφανίζονται βέβαιοι ότι συμφωνία με κυβέρνηση ΝΔ δεν μπορεί να υπάρξει.
Και στις δύο συσκέψεις το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και στον Πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ είναι ορατό. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ γνωρίζει και την παραμικρή λεπτομέρεια των συνομιλιών και είναι ιδιαίτερα επίμονος στο ζήτημα του ταχύτερου δυνατού χρόνου επικύρωσης. Παρότι οι συζητήσεις αυτές λαμβάνουν χώρα μήνες πριν από το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, η ανησυχία είναι έκδηλη. Μάλιστα, προκύπτει ότι οι Αλβανοί ηγέτες της ΠΓΔΜ δεν είχαν πρόβλημα με την παράκαμψη του συγκεκριμένου βήματος. Σαφής αναφορά γίνεται και για κίνδυνο παρέμβασης από τη Ρωσία στην περιοχή με σκοπό να μην υπάρξει συμφωνία.
Πηγή πληροφοριών: Εφημερίδα Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση