Με κεντρικό θέμα, «Οικονομία εμπιστοσύνης και η διπλωματία του μπίζνες από τον Ατλαντικό ως τον Ειρηνικό», ξεκίνησε για ενδέκατη χ...
Με κεντρικό θέμα, «Οικονομία εμπιστοσύνης και η διπλωματία του μπίζνες από τον Ατλαντικό ως τον Ειρηνικό», ξεκίνησε για ενδέκατη χρονιά στη Βερόνα της Ιταλίας το Ευρωασιατικό οικονομικό φόρουμ. Μεγάλα ονόματα και πολιτικοί από την Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Τσεχία, Ρωσία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κίνα, Ινδία, Ιράν, Τουρκία, ΗΠΑ, Κύπρο κ.α. εκθέτουν τις απόψεις τους για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας σε ένα κόσμο που αλλάζει.
Ο πρόεδρος της μεγάλης ιταλικής τράπεζας, INTESA, Αντόνιο Φάλικο, που πριν αρκετά χρόνια είχε την ιδέα και την υλοποίηση ενός τέτοιου ευρωασιατικού φόρουμ, μίλησε για το εμπόδιο που αποτελούν οι διαφόρου είδους κυρώσεις και περιορισμοί στο εμπόριο της ΕΕ με τη μεγάλη ομάδα των χωρών της Ασίας. Ο ίδιος ανέφερε ότι η τράπεζα την οποία εκπροσωπεί, παρά τις δυσκολίες ξεπερνά τα εμπόδια και συνεισφέρει σε αυτή την υπόθεση που είναι υπέρ της οικονομίας των ευρωπαϊκών χωρών.
Επίσης, ο επικεφαλής της Γερμανικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας με την Ανατολική Ευρώπη και Ασία, Μίχαελ Χαρμς, θύμισε πως η ΕΕ ξοδεύει πάνω από ένα δισ. ευρώ το... 24ωρο για προμήθειες σε ενεργειακούς πόρους και δεν έχει την πολυτέλεια να απομονώνεται από τη ρωσική ενέργεια.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ρωσικής, ΡΟΣΝΕΦΤ, Ιγκορ Σέτσιν, εξήγησε ότι η χώρα του με τις ΗΠΑ είναι ανταγωνιστές στην παγκόσμια αγορά ενέργειας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος θα πρέπει να χρησιμοποιεί αθέμιτα μέσα με αποκλεισμούς και κυρώσεις. Πόσο μάλλον δε, που οι ΗΠΑ εξαρτώνται σοβαρά από τους εξωτερικούς παίκτες που βάζουν χρήματα αγοράζοντας αμερικανικά ομόλογα στηρίζοντας έτσι την υπερχρεωμένη αμερικανική οικονομία. Οι εμπορικοί πόλεμοι, εξήγησε ο Σέτσιν, έχουν απώλειες μέχρι 15% του παγκόσμιου προϋπολογισμού.
Ενώ, τέλος, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, εξήγησε πως λόγω των κυρώσεων, το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ με τις χώρες της Ευρωασιατικής Ένωσης, από 36% που ήταν πριν τρία χρόνια, πέρσι έπεσε στο 32%, αν και οι κινεζικές εισαγωγές στη Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 22%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση