Η ηθοποιός Μάρθα Βούρτση είναι γνωστή στο κοινό από τις δραματικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου στις οποίες πρωταγωνίστησε...
Η ηθοποιός Μάρθα Βούρτση είναι γνωστή στο κοινό από τις δραματικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου στις οποίες πρωταγωνίστησε. Θεωρείται «σύμβολο» του ελληνικού σινεμά, καθώς ταυτίστηκε με τους μελό ρόλους, που συνήθως ερμήνευε, σε βαθμό, που ακόμα και σήμερα, όταν κάποιος θέλει να πει μια γυναίκα κλαψιάρα την αποκαλεί Μάρθα Βούρτση. Σε πολλές ταινίες η ηθοποιός εμφανίστηκε στο πλευρό του Νίκου Ξανθόπουλου, του άντρα που επίσης ταυτίστηκε με το κινηματογραφικό δράμα. Ένας από τους πιο γνωστούς «κόντρα ρόλους» της καριέρας της ήταν αυτός της υπηρέτριας στην ταινία «Κίτρινα Γάντια» το 1960 με τον Μίμη Φωτόπουλο και τον Νίκο Σταυρίδη.
Σε πολλές ταινίες η ηθοποιός εμφανίστηκε στο πλευρό του Νίκου Ξανθόπουλου, του άντρα που επίσης ταυτίστηκε με το κινηματογραφικό δράμα. Ένας από τους πιο γνωστούς «κόντρα ρόλους» της καριέρας της ήταν αυτός της υπηρέτριας στην ταινία «Κίτρινα Γάντια» το 1960 με τον Μίμη Φωτόπουλο και τον Νίκο Σταυρίδη.
Ακολούθησε ο ρόλος της δικηγορίνας στο «Ενας Σκληρός Άντρας» με τον Κώστα Χατζηχρήστο. Παρά το σπουδαίο υποκριτικό ταλέντο και στην κωμωδία, δεν μπόρεσε να αποβάλει τον κινηματογραφικό χαρακτήρα της πονεμένης γυναίκας που της είχε «επιβάλει» εκείνη την εποχή ο κινηματογράφος.
Η Βούρτση πήρε μέρος σε περίπου 50 ταινίες, αρκετές εκ των οποίων χαρακτηρίστηκαν από τους κριτικούς φθηνές παραγωγές. Μάλιστα, κάποιες από αυτές προβλήθηκαν εξ αρχής στη β’ προβολή των κινηματογράφων. Ωστόσο, το ταλέντο της ηθοποιού, όχι μόνο δεν αμφισβητήθηκε, αλλά η Βούρτση ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς πρωταγωνίστριες της γενιάς της. Το 1962 μάλιστα, απέσπασε από την ένωση κριτικών κινηματογράφου το βραβείο β’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία, «Προδομένη Αγάπη». Ο κόσμος την αγάπησε και την αποκαλούσε «δικό του παιδί».
Η «καλλιτεχνική» καταγωγή της ηθοποιούΗ Μάρθα Βούρτση γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1937 στην Αττική. Η οικογένειά της καταγόταν από την Οδησσό, αλλά εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Η ίδια ανατράφηκε με το αυστηρό ρωσικό σύστημα και έλαβε κλασική μόρφωση. Από μικρή ήταν εξοικειωμένη με τις τέχνες μιας και ο πατέρας της ήταν πολύ γνωστός μαέστρος και ένας από τους ιδρυτές της Λυρικής Σκηνής και η μητέρα της ήταν ζωγράφος.
Η ίδια ανακάλυψε από νωρίς το υποκριτικό της ταλέντο και όταν τελείωσε το σχολείο γράφτηκε στη σχολή του Καρόλου Κουν. Πριν ακόμα ολοκληρώσει τις σπουδές της, έκανε το ντεμπούτο της στο θέατρο, στον «Πλούτο» του Αριστοφάνη. Το 1958 πραγματοποίησε την επίσημη πρώτη επαγγελματική της εμφάνιση στο σανίδι στην παράσταση «Λοκαντιέρα». Έκτοτε ακολούθησε μια πλούσια θεατρική πορεία, που περιλαμβάνει όλα τα είδη του θεάτρου. Η Μάρθα Βούρτση έχει παίξει αρχαίο θέατρο, κλασικό, σύγχρονο, μιούζικαλ, ηθογραφία ακόμα και επιθεώρηση. Εκτός από υποκριτικό ταλέντο είχε και καλή φωνή. Έχει συνεργαστεί με μεγάλους Έλληνες συνθέτες, όπως ο Μ. Πλέσσας, ο Απ. Καλδάρας, ο Τσιτσάνης, ο Ζαμπέτας, ενώ έχει κάνει πολλά ντουέτα με τον παρτενέρ της Ν. Ξανθόπουλο.Η τηλεοπτική Μάρθα ΒούρτσηΣτις νεότερες γενιές είναι γνωστή και από τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις. Έπαιξε στην «Οδό Ανθέων» της κρατικής τηλεόρασης, στο «Ελίζα και οι άλλοι», στις «Επτά θανάσιμες πεθερές», στο «Ένας μήνας και κάτι» και πιο πρόσφατα στην «Πολυκατοικία», ως Παναγιώτα Πετροχείλου. Η Μάρθα Βούρτση ήθελε πάντα να κρατά την προσωπική της ζωή μακριά από τη δημοσιότητα και τα κατάφερε. Το μόνο που γνωρίζει ο κόσμος είναι ο γάμος της με τον ποιητή και στιχουργό Φώντα Φλέρη.
Πηγή: mixanitouxronou.gr, Πηγή φωτογραφιών: finosfilm
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση