Βαρύ είναι το κόστος σε ανθρώπινες ζωές από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη αλλά και γενικότερα στον πλανήτη, όπως καταδεικνύ...
Βαρύ είναι το κόστος σε ανθρώπινες ζωές από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη αλλά και γενικότερα στον πλανήτη, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που παρουσίασαν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αντίστοιχα καθώς τουλάχιστον έξι εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο (ή αλλιώς ένας στους εννέα θανάτους) παγκοσμίως πεθαίνουν από προβλήματα υγείας που συνδέονται άμεσα µε την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ''ΕΘΝΟΣ'', περίπου 500.000 πρόωροι θάνατοι στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι αποτέλεσμα της κακής ποιότητας του εισπνεόμενου αέρα.
Συγκεκριμένα, τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια (PM 2,5) προκάλεσαν 422.000 πρόωρους θανάτους το 2015 σε 41 χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου, εκ των οποίων οι 391.000 σημειώθηκαν στα 28 κράτη-µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αντίστοιχα, η ατμοσφαιρική ρύπανση από διοξείδιο του αζώτου (ο βασικός παράγοντας ρύπανσης από την κίνηση των οχημάτων στους δρόμους των πόλεων) την ίδια χρονιά ήταν υπεύθυνη για 70.000 πρόωρους θανάτους σε 41 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η εισπνοή όζοντος προκάλεσε 16.400 θανάτους το 2015 στην Ευρώπη.
Από τις μετρήσεις του ΠΟΥ προκύπτουν πιο δραματικά στοιχεία, αφού µόνο το 2016 περισσότερα από 600.000 παιδιά (ηλικίας από 15 και κάτω) παγκοσμίως πέθαναν εξαιτίας αναπνευστικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τη μακρά έκθεση σε μολυσμένο αέρα.
Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι περίπου το 93% των παιδιών κάτω των 15 ετών, δηλαδή 1,8 δισεκατομμύρια παιδιά (συμπεριλαμβανομένων 630 εκατομμυρίων παιδιών κάτω των 5 ετών) αναπνέουν καθημερινά επικίνδυνα μολυσμένο αέρα.
Ο ΠΟΥ στην έρευνά του αναφέρει πως η έκθεση σε μολυσμένο αέρα είναι αναλογικά πολύ πιο εκτεταμένη στις φτωχές και μετρίου εισοδήματος χώρες από όσο στις πλούσιες χώρες καθώς τα παιδιά κάτω των πέντε ετών που ζουν σε κράτη που ανήκουν στον «πλούσιο» κόσμο, µόνο το 52% εισπνέει μολυσμένο αέρα, ενώ στην άλλη κατηγορία το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 98% για την ίδια ηλικιακή ομάδα.
Ωστόσο , στην έκθεση του ΠΟΥ δημοσιεύτηκε λίγο πριν ξεκινήσει το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την υγεία επιβεβαιώνεται ότι η κακή ποιότητα του αέρα επιδρά στα έμβρυα (κάνει πιθανότερο τον πρόωρο τοκετό και μειώνει το βάρος γέννησης) και συνδέεται άμεσα µε προβλήματα στη σωματική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Τα παιδιά, σύμφωνα µε την έκθεση, επηρεάζονται περισσότερο από τη ρύπανση του αέρα, αφού αναπνέουν ταχύτερα από τους ενηλίκους και έτσι εκτίθενται σε μεγαλύτερο όγκο ρύπων από τους πιο μεγάλους σε ηλικία.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση