Ένας μετανάστης έχασε τη ζωή του και άλλοι 19 τραυματίστηκαν το πρωί της Κυριακής στον ισπανικό θύλακα Μελίγια περνώντας, μαζί με ...
Ένας μετανάστης έχασε τη ζωή του και άλλοι 19 τραυματίστηκαν το πρωί της Κυριακής στον ισπανικό θύλακα Μελίγια περνώντας, μαζί με άλλους περίπου 200 ανθρώπους, τον μεταλλικό φράκτη ασφαλείας που χωρίζει αυτό το τμήμα της ισπανικής επικράτειας από το έδαφος του βασιλείου του Μαρόκου, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
Περί τις 09:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδας), μια ομάδα περίπου 300 μεταναστών, κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, προσπάθησε να σκαρφαλώσει για να περάσει τον φράκτη και «περίπου 200 από τα μέλη της τα κατάφεραν, όλοι τους άνδρες», ανέφερε ανακοίνωση των αρχών της νομαρχίας.
«Δυστυχώς, ο ένας από τους μετανάστες απεβίωσε», παρά τις προσπάθειες μιας ομάδας της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών να τον επαναφέρει και «όλα δείχνουν πως υπέστη καρδιακή ανακοπή», σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές.
Ο άνδρας βρέθηκε αναίσθητος στο έδαφος, κοντά στο σημείο όπου πέρασαν οι μετανάστες. Μέλη της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών κατέβαλαν προσπάθειες να τον επαναφέρουν επί 40 λεπτά, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Οι 19 μετανάστες που τραυματίστηκαν διακομίστηκαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών τοπικού νοσοκομείου με «ελαφρά τραύματα», κυρίως «αμυχές και κατάγματα», ενώ έξι στελέχη των ισπανικών υπηρεσιών επιβολής της τάξης επίσης τραυματίστηκαν ελαφρά, πάντως δεν χρειάστηκαν ιατρικές φροντίδες.
Τα σύνορα ανάμεσα στη Μελίγια και το Μαρόκο προστατεύονται από έναν φράκτη ύψους έξι ως επτά μέτρων, στην κορυφή του οποίου βρίσκονται αγκαθωτά συρματοπλέγματα. Για να τον περάσουν, οι μετανάστες χρησιμοποιούν συχνά γάντζους και παπούτσια εφοδιασμένα με καρφιά.
Η κυβέρνηση των σοσιαλιστών υπό τον Πέδρο Σάντσεθ είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι θα έδινε εντολή στις τοπικές αρχές να αφαιρέσουν τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα, κάτι όμως που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Οι μετανάστες που μπήκαν στον θύλακα μεταφέρθηκαν σε κέντρο υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας, όπου έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο. Οι ισπανικές αρχές έχουν αρχίσει διαδικασίες ταυτοποίησής τους.
Η Ισπανία έχει επικριθεί από εταίρους της στην Ευρώπη για τον τρόπο που μεταχειρίζεται τους παράτυπους μετανάστες, ειδικά στη Θέουτα και τη Μελίγια, όπου βρίσκονται τα μόνα χερσαία σύνορα της ΕΕ με την Αφρική.
Στα τέλη του Αυγούστου περίπου εκατό μετανάστες που είχαν μπει στη Θέουτα επαναπροωθήθηκαν στο Μαρόκο, γεγονός που καταδίκασαν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Ισπανία έχει μετατραπεί στην κύρια πύλη εισόδου παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη, με πάνω από 47.000 αφίξεις από την αρχή της χρονιάς, 5.000 εκ των οποίων διά της χερσαίας οδού, κατά στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ. Η εξέλιξη αυτή ακολούθησε την απόφαση της Ιταλίας να κλείσει τα λιμάνια της στα πλοία που σώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τους μετανάστες που έχουν φθάσει στην Ισπανία φέτος είναι άνδρες, στην πλειονότητά τους υπήκοοι της Γουινέας, του Μαλί και του Μαρόκου.
Η Ισπανία και η ΕΕ θέλουν να βελτιωθεί η συνεργασία με το Μαρόκο ώστε η μετανάστευση να είναι «νόμιμη» και να γίνεται με «συντεταγμένο» τρόπο, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.
Το Σάββατο, οι αρχές της Ισπανίας επαναπροώθησαν στο Μαρόκο 24 μετανάστες που είχαν φθάσει με πλεούμενα στα νησιά Τσαφαρίνας, άλλη μια ισπανική περιοχή στα ανοικτά της βόρειας Αφρικής, βάσει μιας διμερούς συμφωνίας του 1992. Αυτή η συμφωνία πολύ σπάνια εφαρμοζόταν μέχρι το περασμένο καλοκαίρι. Η Μαδρίτη ανέφερε ότι τέθηκε πλέον σε εφαρμογή χάρη στις καλές διμερείς σχέσεις με το βασίλειο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση