Την εγκύκλιο που ανοίγει τον δρόμο για επιστροφές φόρου έως 10.000 ευρώ υπέγραψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής. Όσοι δικα...
Την εγκύκλιο που ανοίγει τον δρόμο για επιστροφές φόρου έως 10.000 ευρώ υπέγραψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής. Όσοι δικαιούνται για εκκρεμείς υποθέσεις στις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου, μπορούν να αναμένουν άμεση πίστωση των λογαριασμών τους με τα συγκεκριμένα ποσά.
Με την εγκύκλιο επιχειρείται επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ή φόρου προστιθέμενης αξίας φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων αξίας μέχρι του συνολικού ποσού των 10.000 ευρώ σε εκκρεμείς υποθέσεις ελέγχου, ανά δικαιούχο και ανά φορολογία, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του κοινοποιούμενου νόμου.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την ΑΑΔΕ δείχνουν εκκρεμείς επιστροφές φόρου 1,083 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο εκ των οποίων τα 464,8 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές φόρου με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.
Η έναρξη ισχύος της συγκεκριμένης διάταξης είναι η 11η Οκτωβρίου 2018, ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ως εκκρεμείς νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου. Για τις συγκεκριμένες επιστροφές φόρου μπορεί να διενεργείται έλεγχος σε δείγμα που επιλέγεται. Η διάταξη αφορά σε εκκρεμείς,, αιτήσεις επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, καθώς και φόρου προστιθέμενης αξίας σε δικαιούχους επιστροφής, ανεξάρτητα από το καθεστώς στο οποίο εντάσσονται.
Δεν θεωρούνται εκκρεμείς οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου. Σημειώνεται ότι όσον αφορά στις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφών φόρου προστιθέμενης αξίας, η εν λόγω διάταξη έχει εφαρμογή τόσο στα φυσικά όσο και στα νομικά πρόσωπα.
Επιπλέον διευκρινίζεται πως η διάταξη εφαρμόζεται, εφόσον το συνολικά αιτηθέν προς επιστροφή ποσό για το οποίο εκκρεμεί έλεγχος, δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, ανά δικαιούχο και ανά φορολογία. Προβλέπεται δηλαδή η δυνατότητα ικανοποίησης περισσότερων αιτημάτων του ίδιου δικαιούχου όταν συνολικά δεν υπερβαίνουν, ανά φορολογία, τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση