Ακόμη ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε την Τετάρτη στη Βασόρα, όπου οι μαζικές κινητοποιήσεις επαναλήφθηκαν, μία ημέρα μετά τον θάνατο έξ...
Ακόμη ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε την Τετάρτη στη Βασόρα, όπου οι μαζικές κινητοποιήσεις επαναλήφθηκαν, μία ημέρα μετά τον θάνατο έξι διαδηλωτών.
Οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι δόθηκαν διαταγές στους αστυνομικούς και τους στρατιώτες που αναπτύχθηκαν γύρω από το κυβερνείο της Βασόρας καθώς και στο εσωτερικό του κτιρίου — το οποίο πυρπολήθηκε εν μέρει τα τελευταία βράδια ταραχών — να μη χρησιμοποιούν τα υπηρεσιακά τους όπλα.
Μολαταύτα υπήρξαν πυρά στο κέντρο της πόλης που αποτελεί κόμβο της ιρακινής πετρελαϊκής βιομηχανίας, τόσο στον αέρα όσο και εναντίον διαδηλωτών, κατά τη διάρκεια της ημέρας και αφού έπεσε η νύχτα, διαπίστωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το βράδυ της Τετάρτης, ο Μάχντι αλ Ταμίμι, επικεφαλής του κυβερνητικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της επαρχίας της Βασόρας, ανακοίνωσε ότι «ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και άλλοι 25 τραυματίστηκαν, ορισμένοι βαριά».
Την προηγουμένη, ο ίδιος αξιωματούχος, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ήδη από το ξέσπασμα εδώ και δύο μήνες των κινητοποιήσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαφθορά και την αποσάθρωση των δημοσίων υπηρεσιών, είχε κάνει λόγο για έξι νεκρούς, κατηγορώντας τις δυνάμεις επιβολής της τάξης ότι άνοιξαν πυρ «απευθείας εναντίον των διαδηλωτών».
«Παρείσφρηση βανδάλων»
Ο διοικητής των επιχειρήσεων των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού στη Βασόρα, ο στρατηγός Τζαμίλ αλ Σομάρι, δήλωσε από την πλευρά του ότι «30 στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης τραυματίστηκαν από τις ρίψεις χειροβομβίδων και εμπρηστικών μηχανισμών», κατηγορώντας ταραχοποιούς ότι βρίσκονται πίσω από τις «δολοφονίες» των διαδηλωτών.
Το βράδυ της Τετάρτης, ο Ταμίμι ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει θέση» και να «προσαγάγει ενώπιον της δικαιοσύνης όσους σκότωσαν και τραυμάτισαν διαδηλωτές».
Το απόγευμα, δυνάμεις επιβολής της τάξης προσπάθησαν να απωθήσουν πολλές χιλιάδες διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους πέταξαν κοκτέιλ μολότοφ και πυροτεχνήματα εναντίον του κυβερνείου. Παρακείμενα κτίρια έπιασαν φωτιά και καταστράφηκαν.
Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, ένα από τα οποία χτύπησε έναν διαδηλωτή στο κεφάλι, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Έκαναν επίσης χρήση αληθινών σφαιρών, προειδοποιητικά στον αέρα αλλά και εναντίον διαδηλωτών, γύρω από το κτίριο του κυβερνείου, σύμβολο για τους διαδηλωτές της διαφθοράς και της ανικανότητας του Κράτους να προσφέρει βασικές υπηρεσίες στους κατοίκους της επαρχίας, που παραμένει εξαθλιωμένη παρά τον πετρελαϊκό της πλούτο.
Το πρωί της Τετάρτης ο αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στο Ιράκ, ο Γιαν Κούμπις, απηύθυνε στις ιρακινές αρχές έκκληση «να αποφεύγουν την καταφυγή σε δυσανάλογη, θανατηφόρα βία».
Την προηγουμένη ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι διαβεβαίωσε ότι διέταξε να «μη βληθεί ούτε μία αληθινή σφαίρα».
Ο σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ, ο νικητής των βουλευτικών εκλογών που αποπειράται να σχηματίσει κυβέρνηση συμμαχίας με τον Αμπάντι, κατήγγειλε μέσω Twitter την «παρείσφρηση βανδάλων» μεταξύ των διαδηλωτών, απηχώντας έναν ισχυρισμό που προβάλλουν οι αρχές από την έναρξη των κινητοποιήσεων.
Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη, την 8η Ιουλίου, των κινητοποιήσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών, τις χρόνιες ελλείψεις ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, την ενδημική ανεργία, αλλά και την ανικανότητα και την αδιαφορία του κράτους και των πολιτικών.
Σε πολλές περιπτώσεις, οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν τους άνδρες των υπηρεσιών επιβολής της τάξης ότι έκαναν χρήση δυσανάλογης βίας, ενώ οι αρχές επιμένουν ότι «βάνδαλοι» παρεισφρέουν μεταξύ των διαδηλωτών.
Εκκλήσεις για «ηρεμία»
Ούτε οι εκκλήσεις να επικρατήσει «ηρεμία» του ΟΗΕ ούτε η ανακοίνωση των αρχών της Βαγδάτης πως λαμβάνουν μέτρα για να τερματιστεί η υγειονομική κρίση στη Βασόρα φάνηκαν να κατευνάζουν την οργή των πολιτών, που συνεχίζει να ξεσπά εδώ και δύο μήνες.
Από τα μέσα Αυγούστου, η Βασόρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μόλυνση του νερού που έχει οδηγήσει στην εισαγωγή 20.000 και πλέον ανθρώπων σε νοσοκομεία.
Αυτή η υγειονομική κρίση επέτεινε την αγανάκτηση στην πόλη όπου γεννήθηκε το κίνημα αμφισβήτησης που απαιτεί καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές κι έχει εξαπλωθεί σε όλο το νότιο Ιράκ.
Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη οι διαδηλωτές είχαν αποκλείσει δρόμους αλλά και το Ουμ Κασρ, ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του Ιράκ ως προς τη μεταφορά εμπορευμάτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση