Οι προσπάθειες να παρασχεθεί βοήθεια στους εκατομμύρια εκτοπισμένους στο Νότιο Σουδάν, τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Αφρική,...
Οι προσπάθειες να παρασχεθεί βοήθεια στους εκατομμύρια εκτοπισμένους στο Νότιο Σουδάν, τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Αφρική, εμποδίζονται εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης, κατήγγειλε αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Ο πενταετής εμφύλιος έχει επηρεάσει κυρίως τις γυναίκες και τα παιδιά, ενώ η βία εναντίον των γυναικών είναι μια από τις βασικές ανησυχίες, δήλωσε ο Αρνό Ακοντζένου περιφερειακός συντονιστής για θέματα μετανάστευσης και ειδικός σύμβουλος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για το Νότιο Σουδάν.
Σχεδόν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο που ξέσπασε το 2013 πυροδοτούμενος από την αντιπαλότητα μεταξύ του προέδρου Σάλβα Κιρ και του αντιπροέδρου του Ρικ Μάκαρ.
Οι προσπάθειες για επίλυση της πολιτικής κρίσης έχουν αποτύχει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε μια απόφαση που προβλέπει την ανανέωση των κυρώσεων εναντίον του Νότιου Σουδάν.
«Υπάρχει ένα επίπεδο δεινών που βλέπεις να υφίστανται οι άνθρωποι», σχολίασε ο Ακοντζένου. «Η βοήθεια είναι κρίσιμης σημασίας, ξεκινώντας από την τροφή, το καταφύγιο και το νερό». «Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή», τόνισε.
Πρωταρχικός στόχος είναι να διασφαλιστεί βοήθεια για την παροχή τροφίμων, καταφυγίου και νερού, την ώρα που το περιφερειακό σχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής καταστροφής δεν έχει επαρκείς πόρους, τόνισε.
Από τα 835 εκατ. δολάρια που χρειάζονται έχουν συγκεντρωθεί μόνο τα 64 εκ. δολάρια, σύμφωνα με τον Ακοντζένου. Η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία είναι οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες του προγράμματος,
Παράλληλα η UNHCR προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη βία που υφίστανται κυρίως οι γυναίκες και τα κορίτσια, λαμβάνοντας μέτρα ασφαλείας στους καταυλισμούς προσφύγων και προσφέροντας υπηρεσίες ψυχικής υγείας στα θύματα βιασμών.
Έκθεση του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε πέρυσι σε καταυλισμούς προσφύγων στη Τζούμπα, πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, αποκάλυψε ότι σχεδόν το 70% των γυναικών έχουν πέσει θύματα βιασμού από το 2013.
Ένα στα τέσσερα κορίτσια έχει σκεφτεί να αυτοκτονήσει
Στο μεταξύ έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Plan International για τα δικαιώματα των παιδιών αποκάλυψε ότι ένα στα τέσσερα έφηβα κορίτσια στο Νότιο Σουδάν έχει σκεφτεί να αυτοκτονήσει, εξαιτίας των ψυχολογικών τραυμάτων που έχουν υποστεί από σωματική και σεξουαλική βία.
Η έκθεση βασίστηκε στις συνεντεύξεις 249 κοριτσιών ηλικίας 10 με 19 ετών σε όλο το Σουδάν. Σύμφωνα με αυτή, το 25% δήλωσε ότι έχει σκεφτεί να αυτοκτονήσει τους τελευταίους 12 μήνες, κυρίως επειδή φοβάται ότι θα πέσει θύμα βιασμού, απαγωγής ή δολοφονίας.
Το 75% απάντησε ότι ο πόλεμος έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογική του κατάσταση, με το ένα τρίτο να έχει υποστεί τραύματα από τη βία και το 13% να έχει πέσει θύμα απαγωγής.
Οι συγκρούσεις στο Νότιο Σουδάν έχουν προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και μια μεταναστευτική κρίση η οποία αναμένεται να επηρεάσει περισσότερους από τρία εκατομμύρια ανθρώπους ως το τέλος του 2018, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν σχεδόν το 90% των εκτοπισμένων, ενώ περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Ουγκάντα, την Αιθιοπία, την Κένυα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Σουδάν.
Παράλληλα σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Νότιου Σουδάν δεν έχει επαρκή πρόσβαση σε τροφή, προειδοποιείτο Famine Early Warning Systems Network.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση