Κόντρα ξέσπασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η αναφορά του Ισπανού ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Εστέβαν Γκονθάλεθ Πονς στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνη...
Κόντρα ξέσπασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η αναφορά του Ισπανού ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Εστέβαν Γκονθάλεθ Πονς στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι "η θητεία Βαρουφάκη κόστισε 100 δισ. ευρώ" και ότι "πλέον ο κ. Τσίπρας είναι αλλαγμένος" προκάλεσε τον εκνευρισμό και την ενόχληση του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι "δεν ξέρω αν είναι κακό να άλλαξα, αλλά κακό είναι κάποιοι να μένουν αδιόρθωτοι και να προσπαθούν να υπερασπιστούν αυτά που δεν είναι υπερασπίσιμα", ενώ αιχμές άφησε και για τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης Σαμαρά.
Η τοποθέτηση Γκονθάλεθ Πονς
«Σάς βλέπω πολύ αλλαγμένο, ήταν μια χώρα (σ.σ. η Ελλάδα) στην άκρη του γκρεμού το 2015 όταν όλοι οι υπόλοιποι σάς είχαν γυρίσει την πλάτη» είπε ο Ισπανός ευρωβουλευτής, Εστέβαν Γκολθάλεθ Πονς, ο οποίος απέδωσε τα εύσημα τόσο στη σημερινή κυβέρνηση όσο όμως και στον Αντώνη Σαμαρά.
«Έρχομαι να απαντήσω στον κ. Γκονθάλεθ, ο οποίος είπε ότι άλλαξα. Δεν ξέρω αν είναι κακό αυτό, κακό είναι κάποιοι να παραμένουν αδιόρθωτοι και να προσπαθούν να υπερασπιστούν αυτά που δεν είναι υπερασπίσιμα» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θέλω να σας θυμίσω ότι σήμερα είναι 11 του Σεπτέμβρη και εκτός από την αποφράδα ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κι άλλη μία μαύρη επέτειος: είναι επέτειος του θανάτου του Σαλβαδόρ Αλιέντε. Λυπάμαι, κύριε Γκονθάλεθ, στην ομιλία σας αναπαράξατε -δεν ξέρω αν το κάνατε συνειδητά ή μη- τη θεωρία των δύο άκρων. Ελπίζω τουλάχιστον να μη θεωρείτε, όπως κάποιοι φίλοι σας ομοϊδεάτες σας στην Ελλάδα, ότι ο δικτάτορας Πινοσέτ εφήρμοσε ενδιαφέρουσες πολιτικές προς αντιγραφή, ιδίως σε ό,τι αφορα στο ασφαλιστικό σύστημα».
Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι "δεν ξέρω αν είναι κακό να άλλαξα, αλλά κακό είναι κάποιοι να μένουν αδιόρθωτοι και να προσπαθούν να υπερασπιστούν αυτά που δεν είναι υπερασπίσιμα", ενώ αιχμές άφησε και για τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης Σαμαρά.
Η τοποθέτηση Γκονθάλεθ Πονς
«Σάς βλέπω πολύ αλλαγμένο, ήταν μια χώρα (σ.σ. η Ελλάδα) στην άκρη του γκρεμού το 2015 όταν όλοι οι υπόλοιποι σάς είχαν γυρίσει την πλάτη» είπε ο Ισπανός ευρωβουλευτής, Εστέβαν Γκολθάλεθ Πονς, ο οποίος απέδωσε τα εύσημα τόσο στη σημερινή κυβέρνηση όσο όμως και στον Αντώνη Σαμαρά.
Αλλά για τη διάσωση και την έξοδο από τα μνημόνια «πρέπει να χειροκροτήσουμε τους Έλληνες πολίτες που ψήφισαν να μείνουν στην Ευρώπη. Να μην ξεχάσουμε τι έκαναν οι πολίτες». Σχολιάζοντας την αναφορά Τσίπρα περί τεχνοκρατών, ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ απάντησε ότι «όλη η Ευρώπη έσωσε τη χώρα σας. Η Ευρώπη είναι αξίες και αρχές, είναι αλληλεγγύη και όχι να πετροβολούμε ο ένας τον άλλον. Στην αρχή της θητείας σας χάσαμε πολύτιμο χρόνος, χάθηκαν 100 δισ. λόγω του Βαρουφάκη. Σας βλέπω αλλαγμένο, κάνετε θετικά βήματα αλλά χρειάζονται και άλλα βήματα», είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ο ομιλητής του ΕΛΚ.
Και κατέληξε: «Μάς ανησυχεί ότι στις επόμενες εκλογές, μπορεί να ξαναεπιστρέψετε στον λαϊκισμό. Είναι στο χέρι σας, το 2015 κάνατε λάθος. Ο λαϊκισμός δεν είναι ούτε δεξιός ούτε αριστερός».
Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα«Έρχομαι να απαντήσω στον κ. Γκονθάλεθ, ο οποίος είπε ότι άλλαξα. Δεν ξέρω αν είναι κακό αυτό, κακό είναι κάποιοι να παραμένουν αδιόρθωτοι και να προσπαθούν να υπερασπιστούν αυτά που δεν είναι υπερασπίσιμα» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θέλω να σας θυμίσω ότι σήμερα είναι 11 του Σεπτέμβρη και εκτός από την αποφράδα ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κι άλλη μία μαύρη επέτειος: είναι επέτειος του θανάτου του Σαλβαδόρ Αλιέντε. Λυπάμαι, κύριε Γκονθάλεθ, στην ομιλία σας αναπαράξατε -δεν ξέρω αν το κάνατε συνειδητά ή μη- τη θεωρία των δύο άκρων. Ελπίζω τουλάχιστον να μη θεωρείτε, όπως κάποιοι φίλοι σας ομοϊδεάτες σας στην Ελλάδα, ότι ο δικτάτορας Πινοσέτ εφήρμοσε ενδιαφέρουσες πολιτικές προς αντιγραφή, ιδίως σε ό,τι αφορα στο ασφαλιστικό σύστημα».
Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζοντας και απαντώντας στον κ. Γκονθάλεθ είπε: «Μιλήσατε για νεποτισμό και λαϊκισμό. Θα ήθελα να σάς υπενθυμίσω ότι αν θέλετε να μιλήσετε για νεποτισμό στην Ελλάδα, δείτε απλά ότι δυστυχώς μια παράταξη που τόσα πολλά έχει προσφέρει στην Ελλάδα -γιατί θέλω να είμαι δίκαιος- δυστυχώς αρχηγοί στην παράταξη αυτή γίνονται συνήθως τα τέκνα κάποιων πετυχημένων η μη, αλλά προηγούμενων πρωθυπουργών, αυτή είναι η παράδοση στην Ελλάδα», παρατήρησε επίσης.
Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε: «Μιλήσατε για 100 δισ. κόστος, το λένε και το ξαναλένε πολλοί από τους συντηρητικούς συνάδελφους σας πολιτικούς για το κόστος της διαπραγμάτευσης στο δύσκολο εκείνο εξάμηνο», είπε.
«Καλό είναι όταν μιλάμε σε αυτή την αίθουσα να μην μιλάμε με όρους πολιτικής επικοινωνίας και με ανακρίβειες διότι αν όντως υπήρχε επιβάρυνση τόσων δισ. ευρώ θα είχε αυξηθεί και το δημόσιο χρέος», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Για να συνεχίσει λέγοντας πως επί της ουσίας όσοι υποστηρίζουν την παραπάνω θεωρία, πως αυτό το ποσό θα κερδίζονταν εάν δεν υπήρχε πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, το 2015, «πώς, αλήθεια, με ποιες πολιτικές, με αυτές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις του κύριου Σαμαρά; Ο οποίος δεν είχε καταφέρει ούτε καν να έχει θετικό ισοζύγιο, πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο είχε υπογράψει της τάξης του 4,5%. Αλλά δεν είχε καταφέρει να φτάσει ούτε στο 0% με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Κατάφερε μόνο το 2014 να πιάσει το 0,4%. Πώς θα κατάφερνε να πιάσει αυτούς τους ρυθμούς που θα ξανάφερναν πίσω το 20% του ΑΕΠ;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση