Η άποψη του Κωνσταντίνου Β. Κόλλια, Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης μάς επιφύλασ...
Η άποψη του Κωνσταντίνου Β. Κόλλια,
Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης μάς επιφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη. Παρακολουθήσαμε και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς -τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης- να μιλούν για μειώσεις φορολογικών συντελεστών, τόσο στην άμεση όσο και στην έμμεση φορολογία, καθώς και για μειώσεις των συντελεστών των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Με αφορμή, λοιπόν, αυτές τις εξαγγελίες, θα επιχειρήσω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:
Πρώτον, χαίρομαι ιδιαίτερα, ως πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που οι εξαγγελίες αυτές είναι στην κατεύθυνση των προτάσεων που εδώ και ενάμιση χρόνο έχουμε καταθέσει ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας για θέματα οικονομίας. Προτάσεις τεκμηριωμένες και ολοκληρωμένες, αναφορικά με ένα νέο φορολογικό σύστημα, με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, με χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές.
Δεύτερον, απαιτείται άμεσα η πλήρης εξειδίκευση των εξαγγελιών αυτών, ώστε και οι πολίτες να γνωρίζουν σε τι ακριβώς αφορούν και πόσο επηρεάζουν τα οικονομικά τους δεδομένα, αλλά και οι δανειστές να έχουν πλήρη εικόνα για το κόστος αυτών των μέτρων, τις θετικές επιπτώσεις τους στην οικονομία -και το πόσο και σε τι χρονικό ορίζοντα θα την ενισχύσουν-, καθώς και τα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν, αν χρειαστεί.
Τρίτον, εφόσον άπαντες συμφωνούν σε αυτά τα μέτρα, για ποιο λόγο δεν σπεύδουν να τα φέρουν στη Βουλή και να ψηφιστούν το συντομότερο δυνατό; Διότι, όσο πιο γρήγορα όλα αυτά γίνουν νόμος του κράτους τόσο πιο άμεσα θα είναι τα οφέλη για τους πολίτες, που σηκώνουν οκτώμισι χρόνια τώρα το βάρος όλων των αυξήσεων φόρων και εισφορών και των μειώσεων στις αποδοχές τους.
Όμως, η συζήτηση γύρω από αυτά τα -πολύ σημαντικά- θέματα δεν πρέπει να αφήνει σε δεύτερη μοίρα το εξίσου σημαντικό ζήτημα της δημιουργίας και εφαρμογής ενός υγιούς παραγωγικού μοντέλου, το οποίο και αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει η οικονομία και το επιχειρείν -άρα και οι εργαζόμενοι- να καρπωθούν τάχιστα τα οφέλη από τις εξαγγελθείσες παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη.
Διότι, οποιαδήποτε ελάφρυνση και αν εφαρμοστεί, θα έχει πρόσκαιρο αποτέλεσμα αν δεν έρθουν επενδύσεις στη χώρα και δεν δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Δηλαδή, αν δεν αυξηθεί σημαντικά ο παρονομαστής στον λόγο χρέους προς ΑΕΠ.
Διότι, η σταθερή ανάπτυξη -και όχι η λιτότητα- θα συμβάλλει στην υγιή βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, ώστε και να μειώνεται διαρκώς η ανάγκη για λήψη περιοριστικών μέτρων και να καλύπτεται η όποια προσωρινή τρύπα φέρουν οι ελαφρύνσεις.
Πηγή: Real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση