Δικαστήριο του Περού επέβαλε την Τρίτη για δεύτερη φορά ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Αμπιμάελ Γκουσμάν, ή «Γκονσάλο», ιδρυτή και μ...
Δικαστήριο του Περού επέβαλε την Τρίτη για δεύτερη φορά ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Αμπιμάελ Γκουσμάν, ή «Γκονσάλο», ιδρυτή και μέχρι τη σύλληψή του ηγέτη του μαοϊστικού Φωτεινού Μονοπατιού, καθώς επίσης και ποινές ισόβιας κάθειρξης σε άλλα οκτώ μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης, στη δίκη τους για μια βομβιστική επίθεση στη Λίμα τον Ιούλιο του 1992, όταν είχαν σκοτωθεί 25 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί 155.
Τα σημαντικότερα στελέχη του Φωτεινού Μονοπατιού εκτίουν ήδη ποινές ισόβιας κάθειρξης. Η απόφαση σημαίνει όμως πως και άλλα, κατώτερα στελέχη της οργάνωσης, η οποία εμπνεόταν από τη δράση του Μάο Τσετούνγκ και του Πολ Ποτ, θα οδηγηθούν στις φυλακές.
Ο εμφύλιος πόλεμος στο Περού, που μαινόταν από το 1980 ως το 2000, στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 70.000 ανθρώπους.
Ο Γκουσμάν, 83 ετών σήμερα, είχε συλληφθεί τον Σεπτέμβριο του 1992. Η σύλληψη και η καταδίκη του σήμαναν την αρχή της παρακμής της οργάνωσης.
Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώην ηγέτη των ανταρτών, που κατηγορείτο ότι είχε ενορχηστρώσει την επίθεση με ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, στη συνοικία Ταράτα. Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επίθεση των μαοϊστών με στόχο αμάχους. Ο Γκουσμάν αρνείται μέχρι και σήμερα ότι είχε οποιοδήποτε ρόλο στην ενέργεια αυτή ή ότι γνώριζε πως επρόκειτο να γίνει.
Η δίκη είχε αναβληθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του Γκουσμάν, πρώην καθηγητή φιλοσοφίας, η οργάνωση του οποίου είχε ευρεία υποστήριξη μεταξύ των φτωχότερων στρωμάτων στο Περού, ιδίως ιθαγενών και μιγάδων που μιλούν κυρίως τη γλώσσα Κέτσουα.
Ο έτερος μεγάλος πρωταγωνιστής του εμφυλίου, ο πρώην πρόεδρος και διώκτης του Φωτεινού Μονοπατιού Αλμπέρτο Φουχιμόρι, είχε καταδικαστεί να εκτίσει 25 χρόνια κάθειρξη, για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για την καταστολή του αντάρτικου — εκτελέσεις αμάχων από τάγματα θανάτου — καθώς και για διαφθορά. Του δόθηκε όμως χάρη στα τέλη του 2017 από τον πρώην πρόεδρο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι.
Ο Κουτσίνσκι αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Μάρτιο, εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση