GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κατρούγκαλος: Δεδομένο ότι δεν θα γίνουν περικοπές στις συντάξεις - Μοιραία καταργούνται τα αντίμετρα

«Νομίζω ότι αυτή η χολή που δεν διαχέεται μόνο στις ανακοινώσεις των πολιτικών εκπροσώπων της αντιπολίτευσης και ιδίως της αξιωματικής, α...

«Νομίζω ότι αυτή η χολή που δεν διαχέεται μόνο στις ανακοινώσεις των πολιτικών εκπροσώπων της αντιπολίτευσης και ιδίως της αξιωματικής, αλλά και στις εφημερίδες της απλώς αντανακλά το βάρος και την ιστορικότητα του διαγγέλματος Τσίπρα. Είμαστε σε ένα νέο κεφάλαιο που μπορούμε να δημιουργήσουμε πράγματι τη νέα Ελλάδα, αυτή που θα μας βγάλει από την κρίση. Πρέπει προφανώς να αντλήσουμε ιστορικά διδάγματα, όχι απλώς από την περίοδο αυτή καθέ αυτή των Μνημονίων αλλά και πως φτάσαμε σε αυτή. Όποιος θεωρεί ότι η ιστορία είναι διχαστική ουσιαστικά δεν θέλει να κοιτάξει την ιστορία. Από τα μεγαλύτερα σφάλματα της πολιτικής είναι να λέμε "όλοι είναι ίδιοι". Είναι σαν να αρνιόμαστε ότι υπάρχουν ευθύνες» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στον RealFm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών «το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η Μνημονιακή οκταετία, γιατί αυτή εν πολλοίς μας επιβλήθηκε απ έξω. Το βασικό πρόβλημα είναι πως φτάσαμε στα Μνημόνια και το πως φτάσαμε εκεί είναι αποτέλεσμα ενός μηχανισμού διαπλοκής συμφερόντων πολιτικών και οικονομικών στην κορυφή με συνδετικό μέσο τα ΜΜΕ και τις τράπεζες. Σε ότι δε αφορά την οικονομία, ένα χρεοκοπημένο οικονομικό μοντέλο το οποίο πάλι βασίζεται στη διαπλοκή. Όταν μιλάς για αυτά τα μεγάλα ελλείμματα του πολιτικού και οικονομικού συστήματος δεν κάνεις κήρυγμα διχασμού. Όποιος λέει ότι δεν πρέπει να τα συζητάμε αυτά, ουσιαστικά έμμεσα υπερασπίζεται αυτό το σύστημα».
«Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν θα μπορούσε να κλείσει την τελευταία αξιολόγηση. Άρα πως θα έβγαιναν από το Μνημόνιο; Εμείς δεν θέλαμε να συνεχίσουμε μια πολιτική λιτότητας. Θέλαμε να έχουμε μια άλλη πολιτική, αυτή που κάναμε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε γιατί οι βασικοί πολιτικοί μας αντίπαλοι θα έφταναν στο σημείο να καταστρέψουν τη χώρα για να αποδείξουν ακριβώς στους λαούς της Ευρώπης ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μια τέτοια διαφορετική πολιτική έξω από τις πολιτικές λιτότητας. Όταν κάναμε τον αναγκαστικό συμβιβασμό για να σώσουμε τη χώρα πήγαμε σε εκλογές» πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για τη μείωση των συντάξεων και στα όσα ανέφερε νωρίτερα στον RealFm 97,8 η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της μεταμνημονιακής εποπτείας είναι ότι η Επιτροπή δίνει κυρίως τον τόνο και όχι το σύστημα Σόιμπλε το οποίο είχε επικρατήσει στα μη θεσμικά όργανα της ΕΕ. Είναι σημαντικό πράγμα ότι η μεταπρογραμματική εποπτεία αντίθετα με τον μεταμνημονιακό έλεγχο που πραγματικά υπομόνευε την δημοκρατική μας κυριαρχία, περιλαμβάνει συστάσεις και αξιολόγηση των ενεργειών μας. Δεν υπάρχει διαρθρωτικός κίνδυνος για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού για έναν απλό λόγο. Ο ασφαλιστικός νόμος περιελάμβανε σαφέστατα τη διατήρηση της προσωπικής διαφοράς έως ότου οι συντάξεις φτάσουν στο ύψος των παλαιών. Υπήρχαν αναλογιστικές μελέτες που είχαν γίνει δεκτές και από τους Ευρωπαίους και από το ΔΝΤ που αποδείκνυαν ότι το 2060 θα είχαμε πιάσει τους δημοσιονομικούς μας στόχους. Ένα χρόνο μετά το ΔΝΤ έρχεται και κάνει τον εξής εκβιασμό. Δηλαδή "εάν δεν κοπούν οι συντάξεις από 1/1/2019 εμείς θα αποσυρθούμε". Εκείνη την περίοδο υπήρχαν χώρες όπως η Γερμανία που υποστήριζαν πάση θυσία την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Το ΔΝΤ είχε δύο ισχυρισμούς. Ο ΕΦΚΑ θα έχει ταμειακό έλλειμμα και θα έπρεπε να χρηματοδοτηθεί από τον προυπολογισμό και έτσι ο προυπολογισμός δεν θα μπορούσε να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους. Αυτό βέβαια δεν ισχύει γιατί οι αριθμοί έχουν μιλήσει από τώρα. Προφανώς εάν δεν γίνει η περικοπή δεν θα γίνουν τα αντίμετρα. Τα αντίμετρα ήταν αντίδοτο στη μείωση. Άρα αυτό που θα κάναμε πάση θυσία ήταν η προστασία των συντάξεων. Διαρθρωτικός λόγος δεν υπάρχει γιατί έχει αποδειχθεί από τις αναλογιστικές μελέτες που είχαν κατατεθεί το 2016. Δημοσιονομικός λόγος δεν υπάρχει γιατί έχουμε υπερκαλύψει τους δημοσιονομικούς μας στόχους και δεν υπάρχει θέμα προυπολογισμού. Υπάρχει ένας δημοσιονομικός χώρος επιπλέον 750 εκατ. ευρώ αυτών που κουβεντιάζουμε» .
Ακούστε το ηχητικό

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *