GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Guardian: Κολοσσιαία αποτυχία το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης

Με άρθρο του στον βρετανικό Guardian ο Λάρι Έλιοτ αναφέρεται στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια σημειώνοντας πως «έπειτα από ο...

Με άρθρο του στον βρετανικό Guardian ο Λάρι Έλιοτ αναφέρεται στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια σημειώνοντας πως «έπειτα από οκτώ χρόνια, η Ελλάδα αρκούντως δυνατή για να σταθεί στα πόδια της» αλλά χαρακτηρίζει κολοσσιαία αποτυχία το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά: "Έπειτα από οκτώ χρόνια η Ελλάδα μοιάζει αρκετά δυνατή να σταθεί στα δικά της πόδια. Το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης που προσέφερε στην Αθήνα επείγουσα οικονομική στήριξη, φθάνει στο τέλος του. Πέρα από τους σκληρούς δημοσιονομικούς κανόνες για την επόμενη δεκαετία ή ακόμη περισσότερο, οι Έλληνες μπορούν να αποχαιρετίσουν την τρόικα -τους επικεφαλής του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και την ΕΕ - που ουσιαστικά κυβερνούσε τη χώρα από το 2010".

Και επισημαίνει: "Να είστε προσεκτικοί με τις διακηρύξεις περί success story, αλληλεγγύης και ορθολογικής πολιτικής που αποκατέστησαν την οικονομική σταθερότητα και απέτρεψαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Απέχουν πολύ από την αλήθεια. Τα ελληνικά προγράμματα υπήρξαν μια κολοσσιαία αποτυχία. Πρόκειται για μια ιστορία ανικανότητας, δογματισμού, αχρείαστων καθυστερήσεων και προάσπισης των συμφερόντων των τραπεζών σε βάρος των αναγκών του λαού».

Επίσης, προειδοποιεί πως: "Οι συνέπειες θα είναι μακροπρόθεσμες. Πρόσφατα, η ελληνική οικονομία άρχισε να αναπτύσσεται, όμως έχει να καλύψει τεράστιο έδαφος. Η απώλεια σχεδόν του ενός τρίτου του ΑΕΠ μπορούσε να είχε αποφευχθεί, όμως η Ελλάδα, αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη, αποδέχθηκε την ιδέα πως προτεραιότητα είναι ο ισοσκελισμός των προϋπολογισμών μέσω του αποπληθωρισμού. Η χώρα εισήλθε σε ένα καθοδικό σπιράλ, με απώλειες θέσεων εργασίας και πτώση των φορολογικών εσόδων. Το δημόσιο χρέος ανέβαινε, προκαλώντας πιέσεις για ακόμη περισσότερες περικοπές. Έχει συμβεί μια εκτεταμένη και μόνιμη καταστροφή, με κοινωνικό κόστος από μια δεκαετία αποτυχημένης λιτότητας. Περισσότερο όμως από κάθε τι άλλο, το παλαιό κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ ηγεσίας και λαού έχει διαρραγεί. Κάποτε οι ψηφοφόροι πίστευαν ότι με την σκληρή εργασία τους θα απολάμβαναν έναν αξιοπρεπή μισθό, ενώ το κράτος θα τους φρόντιζε στους δύσκολους καιρούς. Αν αυτή η πίστη δεν υπάρχει πια, αυτό οφείλεται πολύ και στα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια".

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *