GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παυλόπουλος προς Βάιντμαν: Θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας στο ακέραιο, αλλά είναι ανάγκη οι εταίροι μας να μας στηρίξουν

Στο Προεδρικό Μέγαρο υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημο...

Στο Προεδρικό Μέγαρο υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος, η ουσιαστική μείωση του χρέους θα προέλθει από την ανάπτυξη και ζήτησε τη συνδρομή των εταίρων για τη θωράκιση του κοινωνικού κράτους, επισημαίνοντας ότι ο ελληνικός λαός και η κοινωνική συνοχή δοκιμάστηκαν στη διάρκεια της κρίσης και ο λαός πλήρωσε δυσανάλογα για σφάλματα που δεν ήταν δικά του, επικαλούμενος παράλληλα σχετική δήλωση του τέως προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η Ελλάδα γνωρίζει τις υποχρεώσεις της και θα τις τηρήσει στο ακέραιο, αλλά παράλληλα θέλουμε τη συνδρομή των εταίρων στην προσπάθειά μας, τώρα που χαράζουμε νέα πορεία, βγαίνοντας από τα μνημόνια, είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος, για να λάβει τη διαβεβαίωση του προέδρου της Bundesbank ότι "θα είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας" προκειμένου να σταθεί στα πόδια της, γιατί αυτό «είναι προς το συμφέρον και της χώρας και της ευρωζώνης».

Προκόπης Παυλόπουλος: Οι εταίροι να στηρίξουν τη θωράκιση του κοινωνικού κράτους και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας

Κύριε Πρόεδρε, σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Χαίρομαι ιδιαίτερα γι΄ αυτήν τη συνάντηση. Γνωρίζουμε την προσωπικότητά σας, όπως επίσης την επιρροή της προσωπικότητάς σας, κι όχι μόνο στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα αλλά στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα. Βρίσκεσθε στην Ελλάδα, σε μια περίοδο όπου έχουμε τελειώσει με τα μνημόνια, τουλάχιστον όπως τα γνωρίσαμε από το 2010. Ένας άλλος δρόμος ανοίγεται μπροστά μας. Ο δρόμος αυτός, πρέπει να σας πω, είναι πολύ διαφορετικός από πριν, αλλά δεν παύει να είναι ένας ανηφορικός δρόμος για εμάς, τους Έλληνες. Ξέρουμε τις υποχρεώσεις μας, θα τις τηρήσουμε στο ακέραιο, αλλά πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη και οι Εταίροι μας να στηρίξουν την Ελλάδα σ΄ αυτή την προσπάθεια που κάνει τώρα προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτα απ΄ όλα, να στηρίξει το Κοινωνικό Κράτος. Διότι -το γνωρίζετε πολύ καλά- δοκιμάσθηκε η κοινωνική συνοχή, όλα αυτά τα χρόνια, από την εφαρμογή των μνημονίων. Και, μάλιστα, ο ελληνικός λαός πλήρωσε λάθη, τα οποία δεν ήταν πάντα δικά του.

Χαίρομαι, διότι ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, o κύριος Ντάισελμπλουμ, πριν από λίγες μέρες, σε συνέντευξή του, αναγνώρισε αυτά τα σφάλματα που έγιναν και δεν ήταν δικά μας. Πρέπει να στηριχθεί, λοιπόν, η Ελλάδα για να μπορέσει να θωρακίσει την κοινωνική της συνοχή. Επίσης η προσπάθεια μας θα επικεντρωθεί στον τομέα της ανάπτυξης. Είναι γνωστό, ότι η ανάπτυξη αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στην πορεία μας προς το μέλλον. Επειδή εσείς το ξέρετε καλά, ας μην αυταπατώμεθα, η μείωση του δημόσιου χρέους, ουσιαστική μείωση του δημόσιου χρέους, μόνο μέσα από την ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι έχετε πραγματικά ένα σημαντικό ρόλο κι εσείς, από την πλευρά σας, να διαδραματίσετε σε ό, τι αφορά την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εμείς, οι Έλληνες, κι εγώ προσωπικώς, κύριε Πρόεδρε, έχουμε την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κληθεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο για την θωράκιση της Ευρωζώνης στο άμεσο και στο απώτερο μέλλον. Είναι γνωστό ότι έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα δημόσιου χρέους εντός της Ευρωζώνης. Αλλά έχουμε και ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα δημόσιου χρέους σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό το παγκόσμιο δημόσιο χρέος, το οποίο είναι τεράστιο, είναι και τεράστια απειλή και τεράστια πίεση στην Ευρωζώνη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αποτελέσει τον θώρακα της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει και, επιπλέον, ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε κύριε Πρόεδρε -κι ίσως θα πρέπει να δούμε- εάν χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και νέα μέσα για να μπορέσει να υπερασπιστεί την συνοχή και το μέλλον της Ευρωζώνης.

Γενς Βάιντμαν: Θα είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ που με υποδεχθήκατε και χαίρομαι που θα έχουμε την δυνατότητα να συζητήσουμε. Θα συζητήσουμε για την Ελλάδα, αλλά θα συζητήσουμε και για την περαιτέρω εξέλιξη της Ευρωζώνης. Είναι κάτι το οποίο με απασχολεί -όπως απασχολεί και εσάς- το μέγεθος του προβλήματος. Και όπως είπατε, γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι είναι μια δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα. Πέρασε μία μακρά φάση προσαρμογής, -ναι, το ξέρουμε- και τώρα έρχεται μία περίοδος που πραγματικά πρέπει να ψάξει και να βρει η Ελλάδα εμπιστοσύνη. Κι εδώ, χωρίς αμφιβολία, θα σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδος διότι είναι και δικό μας ενδιαφέρον η Ελλάδα να αναπτυχθεί, ο Λαός της Ελλάδος, ο κόσμος στην Ελλάδα να συμμετάσχει σ’ αυτήν ακριβώς την ανάπτυξη. Γιατί στο τέλος αυτό θα σημάνει σταθερότητα για όλους και για την Ευρωζώνη.

Επίσης, όσον αφορά την περαιτέρω εξέλιξη της Ευρωζώνης, είναι για εμάς πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα πλαίσιο σταθερότητος για την Ευρωζώνη, το οποίο θα σημαίνει ότι θα μπορούσαν όλες οι δυνάμεις να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο υποστήριξης, αλληλοϋποστήριξης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρωζώνη δεν θα πρέπει και να εξελιχθεί περαιτέρω. Επιτρέψτε μου να πω, λοιπόν, κι εγώ ότι όλοι σκεπτόμαστε σοβαρά το θέμα της Ελλάδος και την υποστηρίζουμε. Είδαμε τις φρικτές πυρκαγιές των τελευταίων εβδομάδων γύρω από την Αθήνα και σκεφτόμαστε -και υποστηρίζουμε- πραγματικά τις οικογένειες και όλους εκείνους τους πυροπαθείς και πυρόπληκτους. Ξέρω ότι περάσατε μία δύσκολη περίοδο.

Μπόρεσα σήμερα να μιλήσω με την Ένωση Τραπεζών, η οποία με έχει προσκαλέσει και είχα μία πολύ καλή εικόνα μπορώ να πω, για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, τα περιθώρια ανάπτυξης και εξέλιξης και νομίζω ότι είναι σαφές ότι οι επενδύσει είναι αυτό το οποίο θα πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον επόμενο χρόνο. Θα έχω και άλλες δυνατότητες επαφών και συζητήσεων με μέλη της Κυβέρνησης και την Αντιπολίτευση, αλλά πάνω από όλα δεν σας κρύβω ότι ήρθα εδώ για να μάθω και να καταλάβω ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, ποιες είναι οι προκλήσεις, πως τις βλέπετε εσείς ας πούμε, και ποιες είναι οι δυνατές λύσεις τις οποίες θα μπορούσαμε να προκρίνουμε από κοινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *