Το noob ή n00b είναι όρος στην «αργκό» του Διαδικτύου. Αρχικά τη λέξη τη χρησιμοποιούσαν για τους νέους χρήστες του online gaming....
Το noob ή n00b είναι όρος στην «αργκό» του Διαδικτύου. Αρχικά τη λέξη τη χρησιμοποιούσαν για τους νέους χρήστες του online gaming. Οι προχωρημένοι - καλοί παίκτες αποκαλούσαν noob τον παίκτη που δεν ήξερε ή που έκανε κάποιο λάθος και έφερνε την ομάδα σε κίνδυνο. Πάντα όμως, αποτελούσε ένα επικριτικό τίτλο.
Το noob ή n00b ή πολλές φορές ακόμη και nub, ή ακόμη και nooblet, προέρχεται από την αγγλική λέξη newbie, που σημαίνει νεόφερτος. Για λόγους συντομίας στο IRC (chat), άρχισε να γράφεται ως "noob" ή "n00b" ή "nub" ή και "newb". Η ετυμολογία της είναι αβέβαιη. Μπορεί να προέρχονται από "newie", η οποία μαρτυρείται στις ΗΠΑ και την Αυστραλία πηγές της δεκαετίας του 1850 και σημαίνει ένας νεοφώτιστος σε ένα μέρος ή κατάσταση.
Εναλλακτικά, μπορεί να προέρχονται από το βρετανικό κοινό αργκό σχολείο "νέο αγόρι» ή «νέο αίμα», η οποία αποδίδεται με την ίδια εποχή και εφαρμόστηκε σε ένα μαθητή κατά την πρώτη θητεία του. Στη δεκαετία του 1960, του 1970, ο όρος "newbie" είχε μια περιορισμένη χρήση μεταξύ των αμερικανικών στρατευμάτων στον πόλεμο του Βιετνάμ ως όρος λαϊκού ιδιώματος για έναν νέο άνθρωπο σε μια μονάδα. Αρχαιότερη γνωστή χρήση της στο διαδίκτυο μπορεί να έχουν για την ομάδα συζήτησης Usenet talk.bizarre. Ο όρος αυτός θεωρείται ότι έχει εισέλθει σε απευθείας σύνδεση χρήση, από το 1981.
Προερχόμενος από μια προφορική παράδοση, ο όρος έχει παραλλαχθεί στην ορθογραφία. Μεταξύ των εναλλακτικών μορφών είναι newby, nubie και newbee. Το noob χρησιμοποιείται πλέον, όταν γίνεται αναφορά σε νέους χρήστες υπολογιστών και διαδικτύου.
Έχει επίσης επικριτικό και προσβλητικό τίτλο και πολλές φορές χρησιμοποιείται και από πολλούς χρήστες, σε διάφορες online συζητήσεις,και παιχνίδια για να δηλώσουν ότι δεν έχουν αρκετές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο ή να ζητήσουν κάπου βοήθεια και παραπάνω πληροφορίες. Η λέξη σημαίνει ότι ο χαρακτηριζόμενος είναι άχρηστος.
Παρόμοιο νόημα έχουν οι λέξεις της φανταρίστικης αργκό για τον νεοσύλλεκτο ή για τον νέο στη μονάδα φαντάρο όπως «νιούφης», «νουμπάς», «νουμπάκι», «ψάρακας» και «νέοπας» καθώς επίσης και «νουμπίδι».
Στοιχεία από τη Βικιπαίδεια
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση