GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών εγκαθιδρύει ομάδα εργασίας για την παρακολούθηση της πολιτικής κρίσης στην Νικαράγουα

Το Μόνιμο Συμβούλιο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) αποφάσισε την Πέμπτη να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας η οποία θα αν...

Το Μόνιμο Συμβούλιο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) αποφάσισε την Πέμπτη να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας η οποία θα αναλάβει να παρακολουθεί την κατάσταση στη Νικαράγουα, όπου η πολιτική βία των τελευταίων τρεισήμισι μηνών έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε με είκοσι ψήφους υπέρ, τέσσερις κατά και οκτώ αποχές κατά τη διάρκεια μιας ειδικής συνεδρίασης του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΚ, η οποία συγκλήθηκε παρά την εναντίωση της κυβέρνησης της Νικαράγουας.

«Εγκρίναμε έναν μηχανισμό που θα επιτρέψει (...) την αναζήτηση δρόμων προς την ειρήνη στη Νικαράγουα», δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Χιλής Ερνάν Σαλίνας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία αναμεταδιδόταν απευθείας από νικαραγουανά τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο Σαλίνας προέτρεψε την κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα να «βάλει τέλος στη βία» και «να αναλάβει πρωτοβουλία» για να αρχίσει «διάλογος που θα ανοίξει τον δρόμο προς την ειρήνη» και την αποκατάσταση «του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουας Ντένις Μονκάδα διεμήνυσε ότι η Μανάγκουα «δεν θα δεχθεί στο έδαφός της καμιά επιτροπή ή ομάδα εργασίας» του ΟΑΚ και κατηγόρησε τα κράτη-μέλη του οργανισμού που ενέκριναν την δημιουργία αυτής της ομάδας εργασίας ότι αποπειρώνται να «επέμβουν» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του και ότι αποτελούν «την αιχμή του δόρατος της βορειοαμερικανικής αυτοκρατορίας», προφανώς αναφερόμενος στις ΗΠΑ.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κολομβίας Αντρές Γκονσάλες Ντίας απέρριψε την κατηγορία ότι ο σκοπός της δημιουργίας αυτής της ομάδας εργασίας είναι να υπάρξει οποιαδήποτε επέμβαση και αντέτεινε ότι το ζητούμενο είναι να εξασφαλιστεί η προστασία «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «η δικαιοσύνη».

Ο ΟΑΚ είχε απαιτήσει με προηγούμενη απόφασή του από την κυβέρνηση του Ορτέγα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όπως ζητάει η αντιπολίτευση, κάτι που ο πρόεδρος της Νικαράγουας έχει απορρίψει.

Οι αντιπρόσωποι της Νικαράγουας και χωρών-συμμάχων της, όπως η Βολιβία και η Βενεζουέλα, προσπάθησαν να ακυρώσουν τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία. Η Μανάγκουα μιλάει για απόπειρα «πραξικοπήματος» από «τρομοκράτες» και υποστηρικτές τους στο εξωτερικό. Ο πρώην πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο είχε δηλώσει προ ημερών ότι ο «κλοιός» των ΗΠΑ σε χώρες όπως η δική του, η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα «σφίγγει» όλο και περισσότερο.

Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής είναι αντιμέτωπη με μια από τις πιο σοβαρές πολιτικές κρίσης στην ιστορία της, έπειτα από μήνες επεισοδίων. Η κρίση ξέσπασε όταν οργανώθηκαν κινητοποιήσεις εναντίον των εξαγγελιών για περικοπές στις συντάξεις και μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος, στη βάση εισηγήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίες πολύ γρήγορα μπήκαν στο συρτάρι, αλλά αφού ήδη οι διαδηλώσεις είχαν πάρει χαρακτήρα αντικυβερνητικής εξέγερσης.

Οι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του προέδρου Ορτέγα, του άλλοτε ηγέτη των ανταρτών Σαντινίστας, που κατηγορούν ότι έχει εγκαθιδρύσει μια «οικογενειακή δικτατορία» μαζί με τη σύζυγο και αντιπρόεδρό του Ροσάριο Μουρίγιο.

Το κείμενο που ενέκρινε το Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΚ υπεβλήθη από κοινού από τις κυβερνήσεις του Μεξικού, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, του Καναδά, της Χιλής, της Κολομβίας, των ΗΠΑ, της Παραγουάης και του Περού και στόχος είναι η ομάδα εργασίας να συμβάλλει «στη διαδικασία του εθνικού διαλόγου» στη Νικαράγουα σε συνεργασία με περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες.

Στο μεταξύ, η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυτόνομο όργανο του ΟΑΚ, ανέφερε ότι τουλάχιστον 317 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Νικαράγουα αφότου ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις τη 18η Απριλίου. Ανάμεσα στα θύματα είναι 21 αστυνομικοί και 23 παιδιά, αναφέρει ανακοίνωσή της, στην οποία καταγγέλλει επίσης «κλιμάκωση» των μέτρων «καταστολής» των αντικυβερνητικών.

Ο Ορτέγα έκανε λόγο σε πρόσφατη συνέντευξή του για 195 νεκρούς. Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Αλήθειας καταμετρά 265 νεκρούς. Μια ΜΚΟ, η Νικαραγουανή Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ANPDH), κάνει λόγο για τουλάχιστον 448 νεκρούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *