Βιέννη, του Θάνου Αθανασίου Η ΕΕ θα επιταχύνει την ενίσχυση της Frontex πολύ νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, θα επικεντρωθεί πο...
Βιέννη, του Θάνου Αθανασίου
Η ΕΕ θα επιταχύνει την ενίσχυση της Frontex πολύ νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, θα επικεντρωθεί πολύ περισσότερο στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αντί να συζητά απλά την αναδιανομή όσων φτάνουν, επιβεβαίωσαν σήμερα ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ και ο Αυστριακός Καγκελάριος Κούρτς από τη Βιέννη.
Μεταναστευτικό, προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ανταγωνιστικότητα, ψηφιακή ένωση και καινοτομία αποτελούν την βασική ατζέντα προτεραιοτήτων της Αυστρικής Προεδρίας του Συμβουλίου και τέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο κοινής συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων και του Αυστριακού Υπουργικού Συμβουλίου στη Βιέννη.
Για τα αποτελέσματα των συζητήσεων, ο Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Καγκελάριος της Αυστρίας μίλησαν στον Τύπο, μετά την ολοκλήρωση της κοινής συνεδρίασης. Ο Καγκελάριος καλωσόρισε τους Επιτρόπους και ενημέρωσε για την άτυπη χθεσινοβραδινή συνάντηση και τις επίσημες κοινές εργασίες σήμερα το πρωί. Έκανε λόγο δε για αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές που είχε με τον Πρόεδρο της Κομισιόν στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Προεδρίας του Συμβουλίου.
Κολέγιο και Υπουργικό συμβούλιο συζήτησαν τους βασικούς θεματικούς φακέλους σε σχέση με τα θέματα που θα συζητηθούν το επόμενο εξάμηνο, σε περίπου 300 θεσμικούς διαλόγους με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα Κράτη Μέλη και την Κομιαιόν κι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
1)Το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το μέλλον της Ευρώπης - αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι συνομιλίες για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ 2021 - 2027, αλλά και τις σχετικές πρωτεραιότητες.
2) Ασφάλεια, Άμυνα, Μετανάστευση και Δυτικά Βαλκάνια - αφορά:
- την κοινή αμυντική συνεργασία των Κ-Μ
- την ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων, σε σχέση με το μεταναστευτικό
- την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ, κυρίως από την τρομοκρατίας και
- την πρόοδο σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
3) την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα - με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία, την ψηφιακή ένωση της ΕΕ και την φορολόγηση των μεγάλων ψηφιακών εταιριών.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι “οι συζητήσεις αποδεικνύουν ότι κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση”, τόνισε ότι “η Αυστριακή κυβέρνηση έχει φίλο-ευρωπαϊκό πρόγραμμα”, ταυτίστηκε με το σύνθημα της Αυστριακής Προεδρίας “η Ευρώπη που προστατεύει”, κάτι που όπως υπενθύμισε, ο ίδιος είχε αναφέρει το 2014 στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης. Συμφώνησε δε και στη έμφαση που δίνει η Προεδρία στο θέμα της επικουρικότητας, υπερθεματίζοντας στην επιλογή η ΕΕ “να αναλαμβάνει τα μεγάλα θέματα” και “οι τοπικές αρχές τα μικρά”.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει προτάσεις για την βελτίωση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ το Σεπτέμβρη του 2018, και έθεσε το στόχο της στελέχωσης της Frontex με 10.000 άτομα ως το 2020.
Σε ότι αφορά το Πολυτετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ο Πρόεδρος Γιούνκερ επεσήμανε ότι “πρόκειται για την οικονομική αποτύπωση των μελλοντικών πολιτικών μας σχεδίων” και εξέφρασε την ελπίδα να
O Πρόεδρος Γιούνκερ ενημέρωσε πως θα βρεθεί στις ΗΠΑ για συνάντηση με τον Πρόεδρος Τραμπ πριν το τέλος του μήνα για να επιτύχει βελτίωση της κατανόησης των ΗΠΑ σε θέματα διεθνούς εμπορίου.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς - καλωσόρισε την κίνηση της Γερμανίας να βοηθήσει την βελτίωση των επιστροφών Δουβλίνου, αλλά τόνισε ότι απαιτείται ευρωπαϊκή λύση και πως η Προεδρία θα κάνει το παν για να επιτύχει μια ευρωπαϊκή λύση, ειδικά σε σχέση με το θέμα των εξωτερικών συνόρων και τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου.
Ο Καγκελάριος εξέφρασε “πλήρη εμπιστοσύνη” στον Γερμανό Υπουργό Ζεεχόφερ σε ό,τι αφορά τις σχετικές διμερείς συζητήσεις της Γερμανίας.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Γιούνκερ προειδοποίησε ότι η μεταρρύθμιση του Δουβλίνου είναι μεν δύσκολη, αλλά και απόλυτα αναγκαία γιατί αν δεν συμβεί αυτό θα έχουμε πάντα προβλήματα. Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ προέτρεψε τα Κράτη Μέλη να συμφωνήσουν με τις προτάσεις της Κομισιόν, αλλά ο Σ.Κουτς έσπευσε να θυμίσει ότι στο Συμβούλιο δεν υπήρξε συμφωνία σε όλα τα σημεία των προτάσεων της Κομισιόν, αλλά μόνο σε μερικά από αυτά.
“Έχουμε διαφορετικές απόψεις σε διαφορετικά θέματα”, είπε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, αλλά εξήγησε ότι “πολλά κράτη μέλη έχουν αλλάξει απόψεις στα θέματα αυτά” και επεσήμανε ότι “κανείς δεν επιθυμεί να γυρίσει στο μοντέλο του 2015”. Τόνισε δε ότι η προστασία των συνόρων και η συμφωνίες που έχουν να κάνουν με τις χώρες τις Αφρικής, όχι μόνο στο κομμάτι των κέντρων φιλοξενίας μεταναστών, αλλά και της επένδυσης και υποστήριξης των χωρών αυτών”, είναι ανάμεσα σε όσα οι 28 ήδη συμφωνούν.
Τέλος σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το brexit τόσο ο Σ.Κουρτς, όσο και ο Ζ.Κ.Γιούνκερ εξέφρασαν εμπιστοσύνη στο έργο του Μισέλ Μπαρνιέ, τόνισαν ότι οι 27 εμμένουν στις γνωστές κόκκινες γραμμές, θα συνεχίσουν τις συζητήσεις και τόνισαν ότι είναι πολύ νωρίς τώρα να γίνει συζήτηση για το τι υποθετικά θα μπορούσε να συμβεί αν δεν καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις. “Θα κάνουμε το παν να αποφύγουμε ένα σκληρό brexit” είπε ο Κούρτς, απέφυγε να τοποθετηθεί για το υποθετικό ενδεχόμενο παράτασης των διαπραγματεύσεων και επεσήμανε ότι αυτό που προέχει είναι η ενότητα των 27.
Κοινοτικές πηγές ωστόσο θυμίζουν ότι η Frontex, πρώτη και μοναδική ιδέα για την προστασία των συνόρων της ΕΕ, είχε δεχθεί το 2008 τα πυρά όσων σήμερα ζητούν την ενίσχυσή της και προειδοποιεί ότι όταν η νέα συνεκτική πρόταση της Κομισιόν φτάσει στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο προς έγκρισης "θα δούμε ποιοι και τι πραγματικά θέλουν".
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση