GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στη δημοσιότητα το σχέδιο για τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ μετά το Brexit - Διαμαρτυρίες βουλευτών

Εν μέσω διαμαρτυριών από βουλευτές έγινε η παρουσίαση του σχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Β...

Εν μέσω διαμαρτυριών από βουλευτές έγινε η παρουσίαση του σχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ μετά το Brexit.
Στη διάρκεια μιας συνεδρίασης, κι ενώ ο υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, πήρε τον λόγο στη Βουλή των Κοινοτήτων για να παρουσιάσει το έγγραφο, υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από τους βουλευτές ότι δεν έχουν λάβει αντίτυπο του εγγράφου, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Βουλής να διακόψει τη συνεδρίαση προσωρινά.
Ο Ντόμινικ Ράαμπ χαρακτήρισε στη συνέχεια το κυβερνητικό σχέδιο «καινοτόμο».
Σύμφωνα μ' αυτή τη Λευκή Βίβλο, το Λονδίνο επιθυμεί να δημιουργήσει μια νέα «ζώνη ελεύθερων συναλλαγών για τα αγαθά», με στόχο να διατηρηθεί ένα εμπόριο «χωρίς τριβές» στις δύο όχθες της Μάγχης.
Αυτή η ζώνη θα επιτρέψει, μέσω της υιοθέτησης μιας «απλοποιημένης τελωνειακής διευθέτησης», «να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας», κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμή τόσο για το Λονδίνο όσο και για τις Βρυξέλλες.
Ο τομέας των υπηρεσιών θα αποτελέσει αντικείμενο μιας νέας συμφωνίας, η οποία θα προσφέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο «την ελευθερία να χαράξει τον δικό του δρόμο στους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας του». Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ωστόσο πως, για τις υπηρεσίες, μια τέτοια συμφωνία θα επιφέρει «περισσότερα φράγματα» απ' όσα υπάρχουν σήμερα και θα στερήσει τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς από το «ευρωπαϊκό διαβατήριό» τους που τους επιτρέπει να επιχειρούν ελεύθερα στην ήπειρο.
Το Σίτι του Λονδίνου κατήγγειλε «ένα σκληρό πλήγμα» για το βρετανικό χρηματοοικονομικό κέντρο.
Αναφορικά με την κυκλοφορία των προσώπων, το Λονδίνο θέλει να αναπτύξει ένα «νέο πλαίσιο που να σέβεται τους βρετανικούς μεθοριακούς ελέγχους» επιτρέποντας παράλληλα στους πολίτες να μεταβαίνουν «στις αντίστοιχες χώρες τους».
Το Λονδίνο συνόδευσε το σχέδιο αυτό με προτάσεις για μια «σύμπραξη στον τομέα της ασφάλειας». Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει μέλος των υπηρεσιών Europol και Eurojust και θα αναπτύξει συμφωνίες «συντονισμού» πάνω σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Οι τρέχουσες αναπτύξεις «επιχειρησιακών δυνατοτήτων» στις δύο όχθες της Μάγχης θα διατηρηθούν.
Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε πως οι προτάσεις αυτές ανταποκρίνονται «στην ψήφο των Βρετανών» υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016.
Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ αντέδρασε μέσω του Twitter ανακοινώνοντας πως αναλύει τη βρετανική πρόταση και πως «ανυπομονεί να διαπραγματευθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο την ερχόμενη εβδομάδα».
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *