Στην ανάγκη θωράκισης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, καθώς επίσης και στην ανάγκη μείωσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορ...
Στην ανάγκη θωράκισης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, καθώς επίσης και στην ανάγκη μείωσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τη συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.
Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε να παρουσιάσει σύντομα το αναλυτικό πρόγραμμα της ΝΔ για ένα διαφορετικό ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων.
Στην τοποθέτησή του επέρριψε ευθύνες για παρεμβάσεις και προσπάθεια χειραγώγησης και εργαλειοποίησης της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση και διαβεβαίωσε: «Εγγυώμαι προσωπικά ότι με την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, η δικαιοσύνη θα αποκτήσει και πάλι τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της, η οποία είναι και στον πυρήνα του κράτους δικαίου...».
Αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στην τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου στη νομική υπηρεσία του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «επί της αρχής, το να υπάρχει μια περίοδος -ενδεχομένως και συνταγματικά κατοχυρωμένη- στην οποία δεν θα επιτρέπεται σε κάποιον ανώτατο δικαστικό να αναλαμβάνει άλλη θέση, είναι κάτι το οποίο μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους».
Ακολούθως αναφέρθηκε στα οικονομικά των δικηγόρων: «Όλοι οι Έλληνες πλήττονται από τη φορολογική και ασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης. Κατεξοχήν όμως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι δικηγόροι και θα 'λεγα κατεξοχήν οι δικηγόροι οι οποίοι είναι επιτυχημένοι... Σήμερα, δυστυχώς, το μείγμα των εισφορών και των φόρων αποτελεί ουσιαστικά αντικίνητρο για συμπληρωματική εργασία... Έχουμε δεσμευτεί ότι θα μειώσουμε τη φορολογία με μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Προφανώς θα μειώσουμε τη φορολογία στην ακίνητη περιουσία που είναι κάτι το οποίο απασχολεί όλους τους Έλληνες. Και θα ξαναδούμε τον σχεδιασμό της φορολογικής κλίμακος, με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος όταν μας το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες».
Είπε ακόμη ότι για το ζήτημα των εισφορών, θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη πιο αναλυτικά «τις σκέψεις μας για ένα διαφορετικό ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, όπου θέλουμε τις μεγάλες επαγγελματικές ομάδες αρωγούς». Υπογράμμισε ότι «θέλουμε ο δεύτερος πυλώνας, τα υποχρεωτικά επαγγελματικά ταμεία, να παίξουν ένα σημαντικό συμπληρωματικό ρόλο στην κύρια ασφάλιση».
Για το ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, ανέφερε ότι «θέλουμε να έχουμε δύο συντελεστές ΦΠΑ, 11% και 22%. Αλλά πρέπει να έχουμε πάντα μία εικόνα του δημοσιονομικού αποτυπώματος οποιασδήποτε παρέμβασης».
Τάχθηκε υπέρ των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών «όχι, όμως, με τρόπο που να είναι αντισυνταγματικός». Σημείωσε ακόμη ότι «για το ζήτημα του Πρωτοδικείου, είμαστε αντίθετοι σε αποσπασματικές και γρήγορες παρεμβάσεις που έχουν γίνει χωρίς σχεδιασμό και χωρίς συνεννόηση με τους καθ' ύλην αρμόδιους».
Στη συνάντηση που παραβρέθηκαν και οι τομεάρχες Δικαιοσύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων εξέθεσαν στον κ. Μητσοτάκη σειρά θεσμικών ζητημάτων και θεμάτων που αφορούν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δικηγορικός κλάδος και κυρίως το πρόβλημα της υπερβολικής επιβάρυνσης της δραστηριότητάς τους με φόρους και εισφορές και την ανάγκη εξαίρεσης των νομικών υπηρεσιών από τον ΦΠΑ ή μείωσης του σχετικού συντελεστή, καθώς και επέκτασης του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση