Διάτρητη αποδεικνύεται στην πράξη η επιχειρησιακή ετοιμότητα τεσσάρων μεγάλων νοσοκομείων Σκηνές χάους εκτυλίσσονται τις τελευταίες ώρε...
Διάτρητη αποδεικνύεται στην πράξη η επιχειρησιακή ετοιμότητα τεσσάρων μεγάλων νοσοκομείων
Σκηνές χάους εκτυλίσσονται τις τελευταίες ώρες (και) στα νοσοκομεία της Αττικής που ορίστηκαν από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) ως νοσοκομεία υποδοχής των τραυματιών από τα πύρινα μέτωπα. Διότι μπορεί στα...χαρτιά να φαίνονταν όλα υπό έλεγχο, καθώς πρόκειται για τέσσερα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα -Αττικόν, που τέθηκε σε εφημερία για την πυρκαγιά της Κινέτας, Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο, ΚΑΤ, τα αλλα τρια νοσοκομεια που ορίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας για την πυρκαγιά στην περιοχη της Ραφήνας- ωστόσο στην πράξη η επιχειρησιακή ετοιμότητα ήταν διάτρητη. Απο τις διοικήσεις των νοσοκομείων υπήρχαν διαβεβαιώσεις πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, ομως η εικόνα που δημιουργείται σιγά σιγά από τις μαρτυρίες είναι θολή και γεμάτη γκρίζα σημεία. Το προσωπικό ήταν μειωμένο λόγω των θερινών αδειών, και συμφωνα με πληροφορίες μετα τα μεσάνυχτα κι ενω εκφράζονταν φόβοι για μεγαλο αριθμό νεκρών, άρχισαν να γίνονται ανακλήσεις αδειών ώστε να αντιμετωπιστούν τα δεκάδες περιστατικά. Επισης, τα μεσάνυχτα δόθηκε οδηγία στα πληρώματα του ΕΚΑΒ -που είχε διαθέσει σχεδον το 1/3 των οχημάτων βάρδιας στην Αττική στη φλεγόμενη Ραφήνα- να κάνουν μόνο διακομιδές τραυματιών προς τα νοσοκομεία. Μεχρι εκείνη την ώρα τα ασθενοφόρα προσέγγιζαν τα σημεια οπου υπήρχαν ειδοποιήσεις για νεκρούς μαζί με την Πυροσβεστική και παραλάμβαναν τους απανθρακωμένους.
Στο Σισμανόγλειο, πάλαι ποτε Ολυμπιακό Νοσοκομείο, οι εργαζομενοι κλήθηκαν να θυμηθούν και να εφαρμόσουν όλα όσα διάβαζαν στα σχετικά εγχειρίδια για την αντιμετωπιση μαζικών καταστροφών. Αρχικά μάλλον αιφνιδιάστηκαν, βέβαια, διότι κανείς δεν φανταζόταν την τραγική εξελιξη και το μέγεθος των απωλειών. Ετσι, οπως περιγραφει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος, που επισκέφθηκε το νοσοκομείο δεν υπήρχε συντονισμός στην υποδοχή των τραυματιών που το ΕΚΑΒ τους διακομίζει τέσσερις τέσσερις μαζί και κυρίως δεν υπήρχε συντονισμός στη διαχείριση και των συγγενών. "Όλοι έψαχναν τροπο να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους χωρίς κάποιος να μπορει να τους βοηθήσει. Οι συγγενείς άλλων νοσηλευόμενων τους έδιναν κινητά για να μιλήσουν" περιγραφει.
Παρ' όλα αυτά το Σισμανόγλειο, με το προσωπικό να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, υποδέχθηκε συνολικά 59 ανθρώπους από την περιοχή της Ραφήνας. Εξ αυτών εισήχθησαν για νοσηλεία οι 20. Επισης, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν και τέσσερις σοροί.
Στο ΚΑΤ ο απολογισμός της πύρινης αυτής νύχτας ειναι επισης βαρύς: Το νοσοκομειο ελάμβανε τα περιστατικά με εγκαύματα λόγω της Μονάδας που διαθέτει. Συνολικά, αντιμετωπίστηκαν 10 περιστατικά, εκ των οποίων τα 8 εισήχθησαν για νοσηλεία. Οι τέσσερις βρισκονται στη Μοναδα για τα εγκαύματα και οι αλλοι τέσσερις διασωληνωμένοι στην Εντατική.
Στον Ευαγγελισμο, οπου σημειωτέον υπήρχε και γενική εφημερία, οι σειρήνες των ασθενοφόρων δεν σταμάτησαν να ηχούν ούτε λεπτό. Συνολικά, και συμφωνα με την εικόνα που δόθηκε απο το γραφείο κίνησης του νοσοκομειου πριν απο λίγη ώρα, στο νοςοκομειο αντιμετωπίστηκαν 79 περιστατικά, με αδιευκρίνιστο ακομη τον αριθμό των νοσηλευόμενων σε θαλάμους ή σε ΜΕΘ. Στον Ευαγγελισμό σε καθε εφημερία αντιμετωπίζονται περιπου 1.000 με 1.200 περιςτατικα -από τα οποία βέβαια μόνο οι 200 εισάγονται για νοσηλεία- οποτε εύκολα θα μπορουσε να πει κάποιος πως ο αριθμός των 79 ατόμων απο το πύρινο μέτωπο δεν διαφοροποιεί την κατάσταση. Ομως στη πραγματικότητα οι εργαζομενοι βρίσκονταν σε συνθήκες...πολέμου, με δεδομένο ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τους δεκάδες σοβαρά τραυματίες ή εγκληματίες.
Ο αριθμός των νεκρών που μεγαλώνει συνεχώς, διαμορφώνει νέα δεδομένα και για τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με την μέχρι τωρα εικόνα των αρμοδίων ούτε σε αυτο το πεδίο φαίνεται να εχει σχεδιαστεί κατι, πχ πρόκειται για μαζική περισυλλογή νεκρών και νεκροτομή που δεν έχει αποσαφηνιστεί που και απο ποιους θα γίνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση