Τις παρεμβάσεις και τις προτεραιότητες στη μεταμνημονιακή εποχή για την αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών και την ενίσχυση του ο...
Τις παρεμβάσεις και τις προτεραιότητες στη μεταμνημονιακή εποχή για την αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών και την ενίσχυση του οικονομικού περιβάλλοντος επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης , σε συνέντευξή του στο euronews.
«Περνάμε σε μια νέα φάση πλέον: τελειώνουμε με τις πολιτικές λιτότητας, σταματάνε τα περιοριστικά μέτρα και σιγά -σιγά, με λελογισμένο τρόπο μπαίνουμε σε μια λογική επέκτασης. Έχοντας πάντα υπόψη μας ποιες είναι οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας σε κάθε συγκυρία και μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι επεκτατικές πολιτικές» τονίζει ο κ. Χαρίτσης.
Ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνει ότι με τη λήξη των μνημονίων δεν λύνονται ως δια μαγείας με κάποιο τρόπο όλα τα προβλήματα και προσθέτει: «Προφανώς η κρίση των τελευταίων οκτώ χρόνων έχει σωρεύσει τεράστια προβλήματα, παθογένειες, στρεβλώσεις στην ελληνική οικονομία οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνουμε είναι να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες να δούμε που βρισκόμαστε σήμερα, τι μπορούμε να κάνουμε».
«Θα πούμε στον ελληνικό λαό την αλήθεια, ποιες είναι οι δυνατότητες, δεν θα πάμε πέρα από εκεί που μας φτάνουν τα πόδια μας, δεν θα τα βγάλουμε έξω από το πάπλωμα, αυτά που μπορούμε να κάνουμε και σταδιακά θα αρχίσουμε να αποκαθιστούμε όλες αυτές τις αδικίες» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χαρίτσης υπογραμμίζει ότι βασικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα παίξουν οι πολιτικές για την εργασία, η οποία αποτελεί πυρηνικό στοιχείο της αναπτυξιακής προσπάθειας, ενώ επισημαίνει τις πολιτικές που θα αρχίσουν να υλοποιούνται μετά τον Αύγουστο για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.
Παρεμβάσεις και προτεραιότητες
Ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνει ότι οι επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης το 2016 και το 2017 σε σχέση με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, «πέρα απ' ότι αποτέλεσαν το διαβατήριο για την έξοδο από το πρόγραμμα γιατί αποκατέστησαν την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς, μας δίνουν πλέον και τον δημοσιονομικό χώρο να κάνουμε παρεμβάσεις τις οποίες δεν μπορούσαμε να κάνουμε μέχρι σήμερα, όπως παρεμβάσεις για την παροχή φοροελαφρύνσεων σε εκείνα τα στρώματα, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πράγματι στέναξαν τα προηγούμενα χρόνια από τις υπέρογκες επιβαρύνσεις. Παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες προσλήψεων στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στους δήμους».
Ο κ. Χαρίτσης τονίζει ότι οι προτεραιότητες στη μεταμνημονιακή εποχή είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της καινοτομίας, με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, η αύξηση των εξαγωγών, καθώς και η ενίσχυση της βιομηχανίας.
Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων «στο χρηματοδοτικό και στο θεσμικό επίπεδο, με την απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων, με μέτρα τα οποία λαμβάνουμε για την ενίσχυση συγκεκριμένων επιχειρήσεων, δομών και κλάδων επιχειρήσεων που παράγουν συγκριτικό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία». Σημειώνει ότι η ανάπτυξη το 2017 και το 2018 βασίζεται στην ανάπτυξη των εξαγωγών και προσθέτει: «θέλουμε να στηρίξουμε αυτή την τάση που παρατηρείται στην ελληνική οικονομία». Επισημαίνει τη στήριξη στην καινοτομία, τη σύνδεση των επιχειρήσεων με τα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα, ώστε να αποτελέσει στοιχείο αναβάθμισης των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών των ελληνικών επιχειρήσεων.
Για την επαναβιομηχάνιση της ελληνικής οικονομίας, τονίζει: «δεν μπορούμε να πάμε πουθενά με μια βιομηχανία που είναι στο 8-8,5% του ΑΕΠ. Το θέμα είναι πολύ ευρύ, πρέπει να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο. Αυτό που χρεοκόπησε το 2010 δεν ήταν μόνο τα δημόσια οικονομικά της χώρας αλλά και ένα παραγωγικό μοντέλο στρεβλό το οποίο έφτασε στα όρια του».
Ευρωπαϊκό ζήτημα το προσφυγικό
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας αφήνει αιχμές για τις χώρες που θέλουν να ακολουθούν πολιτικές αλα καρτ, ανάλογα με τα συμφέροντά τους, ενώ επισημαίνει την σαφή θέση της ελληνικής κυβέρνησης:
«Πρέπει όλοι να λαμβάνουν υπόψη και να ικανοποιούν τους κανόνες οι οποίοι τίθενται και ειδικά σε ένα ζήτημα όπως είναι το προσφυγικό. Το προσφυγικό δεν είναι ζήτημα μόνο εθνικό, δεν είναι ένα ζήτημα που απασχολεί μόνο την Ιταλία ή την Ισπανία που είναι οι κύριες πύλες εισόδου προς την Ευρώπη. Είναι ένα ζήτημα ευρωπαϊκό, άρα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευρωπαϊκό τρόπο. Με αυτή την έννοια και τα κονδύλια, οι πόροι οι οποίοι είναι διαθέσιμοι θα πρέπει να κατανέμονται με έναν τρόπο έτσι ώστε να επιβραβεύονται οι χώρες οι οποίες σηκώνουν αυτό το βάρος αλλά θα έλεγα και να τιμωρούνται εφόσον αυτό χρειάζεται και τα κράτη-μέλη που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους»
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση