GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κουτσούκος: Το αφήγημα της καθαρής εξόδου από τα Μνημόνια κατέρρευσε

«Ένα πολύ βαρύ νομοσχέδιο με δεσμεύσεις για τη χώρα» χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτ...

«Ένα πολύ βαρύ νομοσχέδιο με δεσμεύσεις για τη χώρα» χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ), Γιάννης Κουτσούκος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετέρχεται τεχνάσματα που αποβαίνουν σε βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας για να υποστηρίξει ένα ψευδές αφήγημα περί καθαρής εξόδου.

Εξάλλου, ο κ. Κουτσούκος, εκτίμησε ότι αυτό το μοντέλο «δεν βγαίνει πέρα για τη χώρα», «πρέπει να ανατραπεί άμεσα» και κάλεσε τους πολίτες να μην ακούνε το «παραμύθι» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ περί δυνατότητας επαναδιαπραγμάτευσης ώστε να μη μειωθούν οι συντάξεις.

Ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ ανέφερε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης περιέχει την αντίφαση, η οποία έγκειται στο ότι ενώ η ανάπτυξη -σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης- μετά το 2019 θα βαίνει μειούμενη (δηλαδή από το 2,9% στο 2,1%), θα αυξάνεται η απόδοση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που φτάνει το 2022 στα 11 δισ. ευρώ. «Ποιός σοβαρός οικονομολόγος μπορεί να το εξηγήσει αυτό;» διερωτήθηκε και σημείωσε ότι τα πλεονάσματα είναι 57 δισ., από τα οποία τα 18 είναι υπερπλεόνασμα, «από κει που μαζεύει, δηλαδή, η κυβέρνηση για να μοιράσει ψίχουλα» και από αυτά ένα μεγάλο μέρος θα αξιοποιηθεί και για τη συγκέντρωση του «μαξιλαριού» που υπάρχει για το χρέος.

Κατά συνέπεια, όπως είπε ο κ. Κουτσούκος, κάθε χρόνο οι δείκτες για ανάπτυξη, που υπάρχουν στη εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, στον απολογισμό μειώνονται στο μισό. «Είχατε, δηλαδή, 2,8% και πήγαμε στο 1,4% το 2017. Τώρα προβλέπετε 1,8% για το 2022 και είναι βέβαιο ότι θα πάμε στο μισό. Και δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συντηρήσουμε αυτούς τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς, όπως σημειώνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, όταν η κατανάλωση που τροφοδοτεί κατά 70% το ΑΕΠ βαίνει συνεχώς μειούμενη, επειδή υπάρχει αφαίρεση εισοδημάτων και κόπωση του καταναλωτή. Πώς θα επιτύχετε αυτούς τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης;. Άρα και δεν θα έχουμε αυτούς τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και εσείς σφίγγετε τη στρόφιγγα με περικοπές και φόρους για να βγάλετε αυτά τα 55 δισ. υπερπλεονάσματα» εξήγησε. «Εμείς εκτιμούμε ότι αυτό το μοντέλο δεν βγαίνει πέρα για τη χώρα και ότι πρέπει να ανατραπεί άμεσα» τόνισε.

Ακόμη, ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ επισήμανε πως πρέπει να γίνει κατανοητό στους πολίτες ότι αυτό το «παραμύθι» που λένε διάφοροι βουλευτές ότι «αφού πάμε καλά, θα επαναδιαπραγματευτούμε τις περικοπές των συντάξεων», δεν μπορεί να ισχύει. Πρώτον, εξήγησε, διότι υπάρχει ο ψηφισμένος νόμος του 2017 (η προσωπική διαφορά θα περικοπεί) και εάν δεν αναθεωρηθεί συνολικά το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου να υπάρξει άλλος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, αυτό δεν αλλάζει. Επίσης, στο Μεσοπρόθεσμο έχει αυξηθεί η περικοπή για τους συνταξιούχους και του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και ξεπερνάει τα 3 δισ. «Πώς αυξήθηκε η περικοπή που προέβλεπε το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο, επίσης, πρέπει να μας το εξηγήσετε» είπε ο κ. Κουτσούκος προς τα κυβερνητικά έδρανα. «Είναι 2 δισ. 918 εκατ. οι περικοπές των συντάξεων και 143 εκατ. οι νέες εισφορές, 3 δισ. 60 εκατ., δηλαδή, και είναι 2 δισ. 58 εκατ. η αύξηση των φόρων, που προκύπτει κατά κύριο λόγο από τη μείωση του αφορολόγητου, για την οποία ο κ. Τσακαλώτος θα παραιτούνταν δήθεν και βεβαίως προκύπτει και από την αύξηση της απόδοσης, λόγω της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, παρά το γεγονός ότι δόθηκε μία μικρή παράταση για ορισμένα νησιά» πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσούκος κατηγόρησε με σφοδρότητα την κυβέρνηση λέγοντας ότι πρωτοφανώς παρέδωσε τη δημόσια περιουσία στα χέρια του Υπερταμείου βάζοντας υποθήκη 25 δισ. ευρώ. Ακόμη, την κατηγόρησε ότι απεργάζεται τεχνάσματα και επιδίδεται σε μεθοδεύσεις σε βάρος της χώρας και της κοινωνίας, ώστε να διατηρήσει το αφήγημα της καθαρής εξόδου, το οποίο έχει καταρρεύσει.

«Το αφήγημα της καθαρής εξόδου προϋποθέτει ότι μετά τη λήξη τού χρηματοδοτικού προγράμματος η χώρα δεν έχει δουλείες. Έχει δουλείες. Τα υπερπλεονάσματα και τη δέσμευση της δημόσιας περιουσίας. Πώς, όμως, θα κρατηθεί ζωντανό το αφήγημα της καθαρής εξόδου για να μην προσφύγει η κυβέρνηση σε νέο δανεισμό. Με τον λογαριασμό του θησαυροφυλακείου. Μαζεύει, δηλαδή, η κυβέρνηση τα αποθεματικά των φορέων της γενικής κυβέρνησης, τα πάει σε λογαριασμό με αποκλειστικό διαχειριστή τον ΟΔΔΙΧ, ο οποίος θα κάνει και ρέπος. Πιστεύει, έτσι, η κυβέρνηση ότι μέχρι να κλείσει ο εκλογικός της κύκλος δεν θα αναγκαστεί να προσφύγει στις αγορές. Γιατί, όντως, υπάρχουν δυσκολίες και δεν είναι μόνον οι αναταράξεις στην περιοχή, όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά γιατί αυτό το μοντέλο δεν δίνει τη βεβαιότητα μίας ασφαλούς εξόδου στους ξένους και ιδίως στις αγορές. Όλο αυτό είναι σε βάρος της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας για να κρατηθεί ζωντανό το αφήγημα» ανέπτυξε το σκεπτικό του ο κ. Κουτσούκος και απευθυνόμενος προς τα έδρανα της συγκυβέρνησης επισήμανε: «Έχει καταρρεύσει, όμως, όσα τεχνάσματα και αν μετέρθετε».

Τέλος, ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ υπογράμμισε πως αν κανείς να αναλύσει τα νούμερα του Μεσοπρόθεσμου είναι να απορεί πώς θα δώσει αυτή η κυβέρνηση φορολογικές απαλλαγές και θα αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου κατά 4,7 δισ., από 86 δισ., δηλαδή να φτάνουν 91 δισ. «Κύριοι οι οπαδοί του δημοσιονομικού χώρου, γίνατε οι οπαδοί της νέας λιτότητας. Αυτό είναι η μεγαλύτερη μεταμόρφωση» κατέληξε ο κ. Κουτσούκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *