Εκτενείς είναι οι αναφορές στα βελγικά ΜΜΕ για την τελετή υπογραφής της συμφωνίας της Ελλάδας με την πΓΔΜ. Η εφημερίδα De Standaar...
Εκτενείς είναι οι αναφορές στα βελγικά ΜΜΕ για την τελετή υπογραφής της συμφωνίας της Ελλάδας με την πΓΔΜ.
Η εφημερίδα De Standaard σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η Αθήνα και τα Σκόπια βάζουν οριστικό τέλος στη διαμάχη για το όνομα "Μακεδονία"» αναφέρεται στις ομιλίες των δύο πρωθυπουργών και την παρουσία ξένων επισήμων, ενώ σημειώνεται ότι η πΓΔΜ συμφώνησε να αποκαλείται στο εξής «Βόρεια Μακεδονία» με αντάλλαγμα την άρση του ελληνικού βέτο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Η εφημερίδα De Morgen φιλοξενεί, εξάλλου, στις εσωτερικές της σελίδες μεγάλη έγχρωμη φωτογραφία από τη διαδήλωση στις Πρέσπες εναντίον της συμφωνίας υπό τη λεζάντα: «Έλληνες διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τη νέα ονομασία της Μακεδονίας, δηλ. "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας". Παρά τις αντιδράσεις, οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν τη συμφωνία που βάζει τέλος σε μια διαμάχη 27 ετών. Όταν η Μακεδονία αποχώρησε από τη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία υπό την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας", οι Έλληνες ενοχλήθηκαν σφοδρά επειδή διαθέτουν μια γεωγραφική περιοχή που φέρει το ίδιο όνομα. Το νέο όνομα καλείται να αποφορτίσει τις διπλωματικές εντάσεις, αν και τα κοινοβούλια των δύο χωρών πρέπει ακόμα να δώσουν τη συγκατάθεσή τους».
Από πλευράς της η εφημερίδα L' Echo, σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Ιστορική συμφωνία για τη "Βόρεια Μακεδονία"» αναφέρεται στις αντιδράσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο πρωθυπουργοί στο εσωτερικό των χωρών τους, ενώ η Libre Belgique σε δημοσίευμα με τίτλο «Υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας για την ονομασία της "Βόρειας Μακεδονίας"» παραθέτει τα όσα υποστήριξε στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Έλληνας πρωθυπουργός σε σχέση με την «εκπλήρωση του πατριωτικού καθήκοντος», σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε επίσης να ξεπεράσει το εμπόδιο της πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησής του που κατέθεσε ο συντηρητικός αντίπαλός του Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται επίσης στο «τέλος μιας μακρόχρονης διαμάχης και τη διευθέτηση μιας εκρηκτικής διπλωματικής διαφοράς» υπογραμμίζοντας ότι οι δύο νέοι στην ηλικία πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν έντονες αντιδράσεις στις χώρες τους, προκειμένου να σταθεί δυνατή η συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Επισημαίνεται επίσης πως «μεταξύ των πιο σκληρών επικριτών του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται ο προκάτοχός του στην εξουσία, ο συντηρητικός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών το 1991, όταν ξεκίνησε η διαμάχη».
«Ο Αλέξης Τσίπρας ξεπερνά μία πρόταση μομφής με αφορμή το Μακεδονικό» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στον τηλεοπτικό σταθμό RTBF, το οποίο μιλά για αποτυχία της πρότασης δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Επισημαίνεται ότι το ελληνικό κοινοβούλιο βρέθηκε το Σάββατο στο επίκεντρο της βαλκανικής πολιτικής μάχης που πυροδότησε η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το όνομα της Μακεδονίας.
Στην απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τη συμφωνία με την πΓΔΜ που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, αναφέρεται τέλος και είδηση που φιλοξενεί η De Standaard υπό τον τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας μένει όρθιος από την πρόταση δυσπιστίας για τη Μακεδονία». Επισημαίνεται ειδικότερα ότι με τη συμφωνία, η Μακεδονία θα αποκαλείται στο εξής «Βόρεια Μακεδονία», αναγνωρίζοντας πάντως ότι το εν λόγω όνομα δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, ενώ από την πλευρά της η Ελλάδα θα «ξεμπλοκάρει» τη διαδικασία ένταξης της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση