GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πρώην Πρόεδρος της Βουλής της πΓΔΜ: Η συμφωνία είναι ισορροπημένη

«Η συμφωνία ανοίγει τις πόρτες της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς» υπογραμμίζει, αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας κα...

«Η συμφωνία ανοίγει τις πόρτες της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς» υπογραμμίζει, αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, ένας από τους επιφανέστερους ιστορικούς ηγέτες της γειτονικής χώρας, ο πρώτος πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Στόγιαν Άντοφ.

Σε αποκλειστική συνέντευξη του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Άντοφ εκτιμά ότι «η συμφωνία είναι ισορροπημένη» και συνολικά σε θετική κατεύθυνση, ενώ συγχαίρει και τις δύο πλευρές, τους δύο πρωθυπουργούς και τους δύο υπουργούς Εξωτερικών για την επίτευξή της.

Ο κ. Άντοφ είναι μια ιστορική πολιτική προσωπικότητα της γειτονικής χώρας. Προήδρευσε στην πρώτη Βουλή της FYROM, μετά τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και την ανακήρυξη της χώρας του σε ανεξάρτητο κράτος. Παρέμεινε πρόεδρος της Βουλής της χώρας του από το 1991 μέχρι τις 6 Μαρτίου του 1996. Υπήρξε, εκ της θέσης και των καθηκόντων του, στενός συνεργάτης του Κίρο Γκλιγκόροφ, τους συνέδεε άλλωστε παλιά γνωριμία και φιλία. Ίδρυσε το «Liberal Party», το 1990, το οποίο που συμμετείχε αργότερα σε κυβερνήσεις συνεργασίας στη FYROM. Το 1999 έθεσε υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας της FYROM. Προ της διάλυσης της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, ο 'Αντοφ είχε υπηρετήσει για έντεκα χρόνια σε διάφορες κυβερνητικές, υπουργικές και κρατικές θέσεις σε τρεις διαφορετικές περιόδους, μέχρι και τη διάλυση της ΟΔΓ. Στην τελευταία περίοδο, διετέλεσε πρεσβευτής της πρώην ΟΔΓ στο Ιράκ από το 1986 ως το 1990. Επί ενιαίας Γιουγκοσλαβίας είχε διατελέσει υπουργός και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, είχε επίσης οριστεί ως συντονιστής γραμματέας της τότε Επιτροπής Διασύνδεσης της πρώην ΟΔΓ με τις χώρες του συνασπισμού των «Αδεσμεύτων Χωρών» και της Επιτροπής για τις σχέσεις με την Ε.Ε. Γνώρισε από κοντά και συνεργάστηκε με τον Τίτο.

"Η συμφωνία είναι ισορροπημένη. Ένα ποσοστό του λαού την βλέπει από την σκοπιά του τι χάσαμε. Δε βλέπει από την άλλη πλευρά. Δηλαδή, τί κερδίσαμε. Οπωσδήποτε, κάθε πλευρά κέρδισε περισσότερα από αυτά που έχασε. Όμως δεν υπάρχει συμβιβασμός, αν δε χάσεις κάτι. Δηλαδή, η συμφωνία είναι σε μια ισορροπία, είναι ένα πλαίσιο" ανέφερε.

"Είναι σε θετική κατεύθυνση, οι δύο πλευρές επέδειξαν καλή θέληση, όπως μεγάλη ήταν και η ικανότητα των δύο υπουργών Εξωτερικών, έκαναν καλή δουλειά. Χρειάζεται τόλμη, μεγάλο θάρρος, οι άνθρωποι που την προετοίμασαν είναι ήρωες και πολύ συνετοί. Και ο Τσίπρας και ο Ζάεφ και ο Κοτζιάς και ο Ντιμιτρόφ. Κάθε πλευρά έπρεπε να αποποιηθεί κάτι, κάθε πλευρά έπρεπε να κερδίσει κάτι. Θεωρώ ότι η συμφωνία είναι πολύ σταθερή, πολύ δυνατό ντοκουμέντο, δεν κάνει διακρίσεις, υπάρχει μια ισορροπία. Θεωρώ ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο την επόμενη περίοδο σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων" τόνισε.

"Όλο το διάστημα από τον Γκλιγκόροφ και μετά, το ζήτημα ήταν σε μια αναμονή. Σιγά, σιγά, φούσκωσε. Και έπρεπε να ωριμάσει για να λυθεί. Η πολιτική του Γκρουέφσκι οδήγησε σε αντίθετη κατεύθυνση, είχε αντίθετα αποτελέσματα. Με τον Γκρουέφσκι, πολύ κόσμος κατάλαβε, ότι μπήκαμε σε μια άλλη πορεία, όχι θετική. Τότε, είπαμε: Τι κάναμε τώρα; Όταν γυρίσαμε να συζητάμε για την αρχαιότητα… Ήταν μια αρνητική εξέλιξη. Ο λαός κατάλαβε ότι πρέπει κάτι να γίνει… Το 1991 δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε, δεν ήμασταν ακόμη αναγνωρισμένο κράτος, μόλις είχε αρχίσει η διαδικασία αναγνώρισης. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε. Το ζήτημα ήταν σε μια στασιμότητα αρχικά, αλλά σταδιακά ανέβηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο και έγινε το βασικό ζήτημα στην πολιτική ατζέντα. Οπωσδήποτε, σε αυτή την κατεύθυνση «βοήθησε» και ο Σαμαράς από την Ελλάδα" είπε.

"Όσο θα γίνεται πιο ξεκάθαρο ότι αυτή η συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση για τη χώρα και εάν θα έχει υποστήριξη συγκεκριμένη, τότε και στη Βουλή θα αλλάξει η κατάσταση. Και νομίζω ότι και το VMRO θα αλλάξει. Μέχρι τότε και στο VMRO θα ζυγίσει ο καθένας τα πράγματα, αλλά (ο καθένας) θα περιμένει μια έμπρακτη απόδειξη για το ότι η συμφωνία είναι καλή. Δεν είναι θα η πρώτη φορά, που αλλάζουμε κάτι στο Σύνταγμα, μετά από αίτημα άλλης πλευράς. Εμείς, ως χώρα, ψηφίσαμε δεκαπέντε τροποποιήσεις, μετά την Συμφωνία της Οχρίδας (2001). Και το 1992, σαράντα πέντε - πενήντα μέρες μετά την ψήφιση του Συντάγματος, αλλάξαμε δύο άρθρα. Αλλά δε φτάνει να δουλεύουμε πάνω στη συμφωνία μόνο εμείς, πρέπει να δουλεύουν και η Ελλάδα και η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, πρέπει να είμαστε όλοι σύμφωνοι" συμπλήρωσε.

Η συνέντευξη με τον κ. Άντοφ έγινε στα Σκόπια και διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες. Σε αυτήν αναφέρθηκε εκτεταμένα σε πολλά ζητήματα, όχι μόνο στη σημερινή συμφωνία μεταξύ Ελλάδος - Σκοπίων, αλλά και σε ιστορικές συναντήσεις και δηλώσεις πολιτικών προσώπων, ήδη δημοσιοποιημένες κατά το παρελθόν και ήδη κατατεθειμένες από τον ίδιο στα βιβλία που έγραψε για το ζήτημα. Για το λόγο αυτό παραθέτουμε τα κυριότερα αποσπάσματα της συνέντευξης, αυτά που αφορούν την σημερινή συμφωνία, αλλά και το πρώτο διάστημα του χειρισμού του ζητήματος από τις δύο πλευρές, για το οποίο ο ίδιος είχε από θέση ευθύνης και ανάμιξη και προσωπική, βιωματική εμπειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *