GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συμφωνία Τσίπρα - Μπορίσοφ να ξεκινήσει φέτος η κατασκευή του αγωγού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας

Πολιτική δήλωση υποστήριξης για τον αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, IGB, υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί τω...

Πολιτική δήλωση υποστήριξης για τον αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, IGB, υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών,Αλέξης Τσίπρας και Μπόϊκο Μπορίσοφ, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στη δήλωση συμφωνήθηκε οι εργασίες κατασκευής να ξεκινήσουν έως το τέλος του 2018 και ο αγωγός να είναι πλήρως λειτουργικός εντός του 2020.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την έναρξη του IGB, με αφορμή την υπογραφή συμφωνιών για την υλοποίηση του έργου στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Το ΥΠΕΝ κάνει λόγο για ένα εμβληματικό έργο για την Ελλάδα και συνολικά τα Βαλκάνια, που θα διοχετεύσει φυσικό αέριο από τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) στο δίκτυο της Βουλγαρίας και άλλων χωρών της ΕΕ.

Οι συμφωνίες υπεγράφησαν στη σύνοδο για τη διασυνδεσιμότητα στην Ανατολική Ευρώπη (CESEC), που πραγματοποιείται στη Σόφια, παρουσία της υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούσκα Πέτκοβα, του Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, Μιγκέλ Κανιέτε και του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη και περιλαμβάνουν τα εξής:

- Οι κοινοπραξίες των αγωγών ΤΑΡ και IGB υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

- Η Bulgarian Energy Holding και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψαν συμφωνία για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του IGB και άλλων έργων.

«Ο αγωγός IGB αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του οράματός μας για ενοποιημένη αγορά φυσικού αερίου στα Βαλκάνια» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, και υπογράμμισε «τη μεγάλη σημασία του έργου για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και τη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών, μέσω της λειτουργίας διαφοροποιημένων πηγών και οδεύσεων, συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη ενοποίηση των ενεργειακών αγορών».

Όπως τόνισε ο υπουργός, «αποτελεί τμήμα του νότιου διαδρόμου και μέσω της διασύνδεσης με τον ΤΑΡ και το δίκτυο του ΔΕΣΦΑ θα παρέχει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πρόσβαση στο αέριο της Κασπίας και άλλων πηγών, καθώς και σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μέσω των ελληνικών τερματικών σταθμών, όπως ο σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη».

Από την πλευρά του, ο κ. Κανιέτε χαιρέτισε την έναρξη κατασκευής του IGB, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ και έκανε λόγο για μία μεγάλη επιτυχία. Η υλοποίηση του έργου, επισήμανε, είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ενοποιημένης αγοράς φυσικού αερίου, παρέχοντας ασφάλεια εφοδιασμού στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *