Για μια «ιστορική συμφωνία», την οποία υπέγραψαν την Κυριακή ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογός του της πΓΔΜ Νίκο...
Για μια «ιστορική συμφωνία», την οποία υπέγραψαν την Κυριακή ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογός του της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, κάνει λόγο σε εκτενές δημοσίευμά της στο φύλλο της που κυκλοφορεί σήμερα Δευτέρα, υπό τον τίτλο «Η Μακεδονία και η Ελλάδα επισφραγίζουν το τέλος της διένεξης για το όνομα», η αυστριακή εφημερίδα Der Standard.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η ιστορική συμφωνία όχι μόνον καθιστά δυνατή την εξομάλυνση της γειτονίας, έπειτα από 27 χρόνια, αλλά δίνει επιτέλους στην "Μακεδονία" ένα κρατικό όνομα, το οποίο αναγνωρίζεται και από την Ελλάδα, ενώ επίσης της ανοίγει τις πόρτες για την εισδοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ».
Στο δημοσίευμα γίνονται αναφορές στη διαδικασία της υπογραφής της Συμφωνίας και στις ομιλίες των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ, όπως επίσης στις διαμαρτυρίες που υπήρξαν, με διαδηλώσεις και στις δύο χώρες, αλλά και στις εξελίξεις που προηγήθηκαν της υπογραφής της.
Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, η αντίσταση στην Συμφωνία στην Ελλάδα και στην πΓΔΜ «δείχνει, για μια ακόμη φορά, πόσο πολύ τα δύο βαλκανικά κράτη σημαδεύονται από τον εθνικισμό. Επιπλέον βλέπει κανείς πως, στο σύνολο των Βαλκανίων, στην εσωτερική πολιτική διαμάχη δεν υπάρχει καμιά πρόθεση συμβιβασμού και τίθεται μόνον θέμα εξόντωσης του άλλου κόμματος, ακόμη και όταν για τον σκοπό αυτό μπορούν να κινδυνέψουν εθνικά συμφέροντα».
Η Der Standard, αναφέροντας πως η Συμφωνία θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Βουλή της πΓΔΜ για να επικυρωθεί αργότερα, και πως έπειτα από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το φθινόπωρο απαιτούνται αλλαγές στο Σύνταγμα για τις οποίες θα απαιτηθεί πλειοψηφία δύο τρίτων, επισημαίνει ότι προς τούτο πρέπει να υπάρξει συγκατάθεση μερίδας της αντιπολίτευσης.
Κατά την άποψη της εφημερίδας, αυτό το εμπόδιο στην πΓΔΜ μπορεί να ξεπεραστεί μόνον εάν οι χώρες της ΕΕ ασκήσουν μεγάλη πίεση, ενώ στην ελληνική πλευρά κεντρικό ζήτημα, όπως σημειώνει, είναι να επικυρωθεί το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Ορισμένοι διπλωμάτες συνεχίζουν να ανησυχούν πως ο επιδιωκόμενος συμβιβασμός μπορεί να αποτύχει, θεωρώντας ότι στο τέλος θα μπορούσε να περάσει στην Βουλή στην Αθήνα μόνον αυτό το πρωτόκολλο, αλλά όχι η ίδια η Συμφωνία, σημειώνει η αυστριακή εφημερίδα.
«Μόνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι σε θέση και πρέπει να ασκήσει μαζική πίεση στο VMRO για να υποχωρήσει»
Την εκτίμησε πως μόνον το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) είναι σε θέση να ασκήσει ισχυρή πίεση στο VMRO-DPMNE για να υποχωρήσει στο ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ διατυπώνει επίσης στο σημερινό της φύλλο η Der Standard.
«Αυτό που λείπει για την αναθεώρηση του Συντάγματος (σ.σ. της πΓΔΜ) είναι η συγκατάθεση του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, που είναι αδελφοποιημένο με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», εξηγεί η εφημερίδα.
«Μόνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι σε θέση, με μαζική πίεση, να οδηγήσει το VMRO σε υποχώρηση - και πρέπει να το κάνει, εάν αισθάνεται (το ΕΛΚ) υποχρεωμένο στο ευρωπαϊκό πνεύμα, επειδή πρόκειται για το μέλλον της "Μακεδονίας" στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ».
Η Der Standard προσθέτει πως «επιπλέον, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μεταχειριστεί κάποιος το VMRO με το μαλακό, καθώς σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν υπήρχε κανένα άλλο κόμμα, το οποίο μέχρι το 2015 να παραβίαζε τόσο αδίστακτα το κράτος όσο οι εθνικιστές στα Σκόπια».
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση