GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Φωτίου: Ο στόχος μας είναι κανένα παιδί σε ίδρυμα

Συνεχίστηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κ...

Συνεχίστηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τα μέτρα για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί αύριο σε δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, βρέθηκε για μια ακόμη φορά το επίμαχο άρθρο 8, που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, με τους κυβερνητικούς βουλευτές να υπεραμύνονται της σχετικής διάταξης και να κάνουν λόγο για προοδευτικό πρόσημο.

Κατά της επίμαχης διάταξης τάχθηκαν ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, καθώς και οι αγορητές από την ΝΔ, το ΚΚΕ, τη Χρυσή Αυγή και την Ένωση Κεντρώων.

«Τα πιο τέλεια δημόσια ιδρύματα να είχαμε, πιστεύω ότι είναι πολύ πιο σημαντικό σε ένα παιδί, να βρίσκεται σε μια οικογένεια. Το στίγμα που κουβαλά ένα παιδί που είναι σε ίδρυμα αλλά και οι επιπτώσεις από τον ιδρυματισμό του, του δημιουργούν τεράστια προβλήματα και αυτό είναι αποδεδειγμένο από όλη την επιστημονική κοινότητα. Εμείς λέμε, κανένα παιδί σε ιδρύματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Παράλληλα, η κυρία Φωτίου έκανε δεκτή την πρόταση της εισηγήτριας της ΔΗΣΥ, Εύης Χριστοφιλοπούλου, να υπάρξει στο νομοσχέδιο ειδική αναφορά στη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, γιατί όπως είπε, έχει αυξημένη νομοθετική ισχύ. Συμφώνησε επίσης, στο να αποτυπωθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια, ότι όταν το παιδί θα βρίσκεται σε ώριμη ηλικία, θα λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του, στις αποφάσεις για τη τύχη του.

«Ακούω με μεγάλη προσοχή, ότι μεταξύ περισσότερων αναδόχων, θα πρέπει η επιλογή να γίνεται με βάση το συμφέρον του παιδιού. Η συγγενική αναδοχή θα είναι προτεραιότητα και αυτό θα λύσει πολλά προβλήματα», υπογράμμισε η κ. Φωτίου.

Παράλληλα, η αν. υπουργός απέρριψε τις κατηγορίες κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως της ΝΔ (όπως εκφράστηκαν από την εισηγήτρια του κόμματος, Κατερίνα Μάρκου), ότι το νομοσχέδιο αφήνει την αναδοχή χωρίς έλεγχο και εποπτεία. Επ' αυτού, η κ. Φωτίου τόνισε, πως έλεγχος θα γίνεται, όχι μονάχα κάθε μήνα, αλλά και έκτακτα. Τέλος, κλείνοντας την παρέμβασή της, προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο με τις αρχές και τους κανόνες λειτουργίας όλων των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.

«Τα διλήμματα είναι σκληρά αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο αποϊδρυματοποίησης», τόνισε νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς και πρόσθεσε: «Θέλουμε παιδιά να παραμένουν στα ιδρύματα, ή θα βάλουμε φρένο δίνοντας τη δυνατότητα αναδοχής σε οικογένειες ή ανθρώπους κατάλληλους, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Με όσες έρευνες θέλετε να βάλουμε κάτω, δεν αποδεικνύεται πουθενά αυτή η διαιρετική γραμμή. Αυτά τα παιδιά πρέπει να βγουν από τα ιδρύματα».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελισάβετ Σκουφά, υποστήριξε ότι λανθασμένα ξεσήκωσε θόρυβο το άρθρο 8, και έδωσε έμφαση στην επιστολή 55 ακαδημαϊκών ψυχικής υγείας, που επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν εμπειρικά ή επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι τα ομόφυλα ζευγάρια δεν μπορούν εξίσου να είναι κατάλληλοι γονείς με τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Την διαφωνία του κόμματός του για την αναδοχή παιδιού από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, επανέλαβε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης. «Μας βρίσκει αντίθετους, καθώς θεωρούμε ότι αποτελεί ένα ακόμα βήμα και για την υιοθεσία κάτι που θέλουμε να αποτρέψουμε να συμβεί. Όλοι γνωρίζουν τις συνθήκες που επικρατούν στα ιδρύματα, αλλά εμείς θεωρούμε επιτακτική ανάγκη τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, όχι όμως σε βάρος της ψυχοσωματικής ανάπτυξης του παιδιού. Η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα του παιδιού να διαμορφώσει ανεπηρέαστα την προσωπικότητα του, ενώ το καθιστά ευάλωτο», υποστήριξε ο κ. Λαζαρίδης.

Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Γιόγακας, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που φέρνει καινοτομίες, οι οποίες όμως, όπως είπε, δεν θα πρέπει να επισκιαστούν από τις σημαντικές αδυναμίες που υπάρχουν - και ζήτησε «να αποσυρθεί το επίμαχο άρθρο 8 και να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις που έχουν γίνει».

«Όσοι διαφώνησαν, ακόμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για τη δυνατότητα αναδοχής σε όσους υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης, κατηγορούνται για συντηρητισμό. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν υπάρχει ενιαία επιστημονική θέση που να λέει ότι δεν επιφέρει βλάβη στο παιδί η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. Υπάρχουν αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Επτά στους δέκα στην ελληνική κοινωνία είναι αρνητικοί. Εφόσον ενδιαφέρει τον νομοθέτη, πρέπει να ληφθεί υπόψη μήπως το παιδί κουβαλά το στίγμα που δημιουργεί η αρνητική στάση του κοινωνικού περίγυρου. Αποσύρετε το άρθρο προκειμένου να ψηφιστεί από όλες τις δημοκρατικές παρατάξεις το νομοσχέδιο», τόνισε ο κ. Γιόγακας.

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Αϊβατίδης, ζήτησε την απάλειψη της παραγράφου που επιτρέπει την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντιχάκης, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το άρθρο 8, και υποστήριξε ότι είναι ένα σκαλοπάτι και για την δυνατότητα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια - κάτι για το οποίο, το κόμμα του διαφωνεί. «Η μόνιμη τεκμηρίωση για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, είναι αυτή που επικαλούνται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προέρχεται από 55 επιστήμονες ψυχικής υγείας. Πρόκειται όμως για ιδιωτικές απόψεις. Δεν υπάρχει καμία επίσημη κρατική επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει αυτό που λέτε», ανέφερε ο κ. Συντιχάκης.

«Η πυξίδα μας πρέπει να είναι το συμφέρον των παιδιών και όχι οι προκαταλήψεις μιας μερίδας της κοινωνίας μας. Το παιδί θα αναπτυχθεί σωστά αν βρει αγάπη και φροντίδα. Για αυτά πρέπει να νοιαζόμαστε και όχι για το σεξουαλικό προσανατολισμό των αναδόχων», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς.

«Μέλημα μας θα πρέπει να είναι το παιδί και όχι η "προοδευτικότητά" σας. Θα καταψηφίσουμε, επιμένοντας στο πατροπαράδατο διαχωρισμό μητέρας και πατέρα», δήλωσε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς.

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

1 σχόλιο

  1. Ο Μητσοτάκης είναι ψεύτης, αδίστακτος, διεφθαρμένος και σαδιστής. Έχει όμως ένα καλό: Είναι ανόητος. Τόσο ανίκανος, που αυτοκαταστρέφεται. Καλό για μας.

    Βγήκε λοιπόν σήμερα να βγάλει τη λύσσα του για το συσσίτιο που παίρνουν οι θεόφτωχοι. Για τα 200€ το μήνα, στην ουσία ένα πιάτο φαΐ ημερησίως. Του Μητσοτάκη δεν του αρέσει το ΚΕΑ (Κοινωνικό εισόδημα Αλληλεγγύης).
    Τον ενοχλεί ακόμα και το ψίχουλο που τρώει ο άνεργος. Το ότι φίλοι του, συγγενείς και κομματόσκυλα τρώνε τον αγλέουρα, δεν τον πειράζει.

    Το πρόβλημα του είναι πως πρέπει να τον ψηφίσουν, για να γίνει πρωθυπουργός. Επομένως δεν θα γίνει ποτέ. Μονάχα, αν βάλουν προαπαιτούμενο οι τοκογλύφοι, να ψηφίσουν τα βαφτιστήρια και κανείς άλλος, θα κάτσει στην πρωθυπουργική πολυθρόνα.


    Ο Μητσοτάκης θέλει να κόψει εντελώς το ΚΕΑ. Τουλάχιστο να το μειώσει. Εμπίπτει στις “δαπάνες” του κράτους, όπως οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, οι συντάξεις κλπ. Ως γνωστό θέλει μείωση δαπανών. Το έχει δηλώσει κατ' επανάληψη. Πως θα το πει όμως αυτό;
    Ως εξής.
    “Εμείς δεν θέλουμε πολίτες-πελάτες εξαρτημένους από την κρατική ελεημοσύνη. Ούτε πολίτες παγιδευμένους στη φτώχεια. Τα επιδόματα, υπό προϋποθέσεις είναι απαραίτητα αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι να προσφέρουμε στους πολίτες ευκαιρίες”....Τι ευκαιρίες, δεν λέει. Κοιτάτε... και στην Αρχαία Ρώμη υπήρχαν ευκαιρίες να γίνει κάποιος σκλάβος, μονομάχος κοκ.
    Στο Μεσαίωνα είχαν πολλοί την ευκαιρία να γίνουν δουλοπάροικοι. Σήμερα οι νέοι έχουν την ευκαιρία να δουλεύουν ανασφάλιστοι από το πρωί ως το βράδυ και να παίρνουν ένα αντίδωρο, αντί για μισθό. Κι αυτό αν θελήσει ο αφέντης. Γιατί, αν δεν θέλει, θα περιμένουν την ανάπτυξη. Πως θα ζήσουν; Δεν θα ζήσουν!

    Ο Μητσοτάκης υπόσχεται υπερδιπλασιασμό των πάμφτωχων. Τουλάχιστο 800.000 από 300.000 περίπου που είναι σήμερα. (Οι φτωχοί είναι πενταπλάσιοι).
    Νομίζω, είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, αν σκεφτεί κανείς το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η ΝΔ, αν ποτέ γίνει κυβέρνηση. Αυτό το διαφημίζει κιόλας!
    Θα μου πείτε “το να αυξηθούν οι εξαθλιωμένοι είναι καλό”; Για τους ίδιους όχι. Για τον Μητσοτάκη όμως και τους υπόλοιπους καρχαρίες η αιμορραγία του άλλου είναι “ευκαιρία” για τσιμπούσι.

    Δεν θα μείνει όμως εδώ. Δεν φτάνει μόνο να δημιουργήσει περισσότερους εξαθλιωμένους και φτωχούς, όοοχι! Θα μειώσει στο μισό το συσσίτιο του ΚΕΑ, καθώς απ' ότι φαίνεται πολλοί επιβιώνουν κι αυτό τον ενοχλεί.
    Το λέει ο ίδιος: Θα δώσει 1 δις για 800.000 φτωχούς. Τι μας λέει λοιπόν μια απλή διαίρεση; 1 δις δια 800 χιλιάδες μας κάνει 1250.
    1250 ευρώ το χρόνο που έχει δώδεκα μήνες. 1250 δια 12 ίσον 104 ευρώ και κάτι ψιλά. Ένα κατοστάρικο δηλαδή από 200.
    Δεν θα τρώνε επομένως ένα πιάτο φαΐ την ημέρα, αλλά μέρα παρά μέρα! Αυτό είναι η κοινωνική πολιτική. Των ανθρωποφάγων.

    Δεν μας προτείνεις κατευθείαν ευθανασία, ρε Κούλη; Αφού όλο εκεί το πας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *