GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κουτεντάκης: Έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας - Επιφυλάξεις για τα περί "καθαρής εξόδου"

"Απόλυτη θα πρέπει να είναι από εδώ και στο εξής η δέσμευση του πολιτικού συστήματος για πλήρη δημοσιονομική υπευθυνότητα, δι...

"Απόλυτη θα πρέπει να είναι από εδώ και στο εξής η δέσμευση του πολιτικού συστήματος για πλήρη δημοσιονομική υπευθυνότητα, διαφάνεια και λογοδοσία", ανέφερε ο επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της και να συζητήσει με ώριμο τρόπο πως θα προχωρήσει από εδώ και πέρα καθώς βιώνει τις επιπτώσεις της κρίσης. «Έχουμε και εμείς μπροστά μας προκλήσεις σαν χώρα αλλά και η Ευρωζώνη προκλήσεις σαν ενότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτεντάκης, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα και μπορεί να βγει και πρέπει να βγει από τα μνημόνια».

Ο επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής είπε ότι «τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής ήταν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κρίθηκαν απαραίτητα στις συγκεκριμένες χρονικές συγκυρίες και οικονομικές συνθήκες ώστε να επιλυθούν σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν διάφορες χώρες. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη που μπήκε σε πρόγραμμα και η τελευταία που θα βγει. Η ολοκλήρωση του ελληνικού Προγράμματος θα είναι το κλείσιμο ενός κεφαλαίου της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους».

Ο κ. Κουτεντάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στα δεδομένα που οδήγησαν την Ελλάδα σε Πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι σήμερα «λίγους μήνες πριν από την έξοδο και την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι βασικές μακροοικονομικές ισορροπίες που οδήγησαν την Ελλάδα στο πρόγραμμα έχουν διορθωθεί. Η βασική αιτία που ήταν το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει λυθεί πλέον η χώρα παράγει ιδιαίτερα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει σχεδόν εξαλειφθεί και η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές έχει, εν μέρει, αποκατασταθεί. Συνεπώς δεν υπάρχει καμία από τις αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα σε Πρόγραμμα».

Ωστόσο, τόνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα δεν σημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία μπορεί να χαλαρώσει και να απολαύσει τους καρπούς αυτής της προσπάθειας. Υπάρχουν ζητήματα που μένουν ανοικτά και πολλές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

Νωρίτερα, ο κ. Κουτεντάκης στην ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για την έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού δήλωσε ότι «η λέξη ''καθαρή'' έχει ένα απροσδιόριστο περιεχόμενο του τί σημαίνει», και συμπλήρωσε ότι στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν χρησιμοποιήθηκε η λέξη ''καθαρή'', γιατί δεν έχει σαφές περιεχόμενο», υποστηρίζοντας ότι «αυτό που είναι σαφές είναι, ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και το πλαίσιο εποπτείας που το συνοδεύει θα τελειώσει και από εκεί και πέρα αναμένεται να προκύψει ένα νέο πλαίσιο εποπτείας».

Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα ολοκλήρωσης του προγράμματος, απέκλεισε πως θα υπάρξει γενικότερηχαλάρωση και είπε πώς οποιαδήποτε συζήτηση για το αν θα πρέπει να εισαχθούν μόνιμα μέτρα κοινωνικής προστασίας ή μόνιμες φοροαπαλλαγές θα πρέπει να στηρίζεται σε ένα σχεδιασμό. «Δεν έχει νόημα να κόψεις ένα φόρο για ένα χρόνο και να τον ξαναβάλεις στον επόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η εφαρμογή συγκεκριμένων προνομοθετημένων μέτρων είναι θέμα αξιοπιστίας για την ελληνική κυβέρνηση.

Ερωτηθείς για τις μειώσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο, απάντησε πως πρόκειται για μέτρα που συμφωνήθηκαν και νομοθετήθηκαν προληπτικά και πως τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας αν γίνει κάποια αλλαγή.

Για το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής στήριξης, ο κ. Κουτεντάκης τόνισε ότι δεν θεωρείται ένα πολύ πιθανό σενάριο, καθώς όπως είπε, δεν το βάζει στο τραπέζι ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση. Έριξε ωστόσο, το μπαλάκι στους δανειστές, λέγοντας ότι είναι μια απόφαση που εξαρτάται από τη στάση των πιστωτών, καθώς αυτοί είναι που θα αναλάβουν να εγγυηθούν για την πιστωτική γραμμή και οι οποίοι, αυτή τη στιγμή, επίσημα τουλάχιστον, δεν έχουν εκφράσει καμία τέτοια πρόθεση.

«Από τη στιγμή που αυτοί δεν το βάζουν στο τραπέζι κι ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση, το ζητούν, δεν θεωρούμε ότι είναι πολύ πιθανό σενάριο. Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τίποτα γενικότερα στην οικονομία», είπε και επεσήμανε την ανάγκη συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων. «Οι προκλήσεις του επόμενου διαστήματος θα χρειαστούν μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές για να διορθωθούν, και αυτό πρέπει να συνεπάγεται κάποιου είδους συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, τουλάχιστον πάνω σε γενικές κατευθύνσεις», σημείωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *