Με την απουσία όλων των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής παράταξης της Χρυσής Αυγής, το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας συνεδρίασε σήμερα ...
Με την απουσία όλων των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής παράταξης της Χρυσής Αυγής, το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως και με ψήφισμα που ενέκρινε κατά πλειοψηφία καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη «φασιστική» όπως τονίζει, επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έξω από το Δημαρχείο ήταν δεκάδες πολίτες που εξέφραζαν τη συμπαράσταση τους, στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Στο ψήφισμα, το οποίο δεν στήριξε μόνο η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», εκφράζεται η αμέριστη συμπαράσταση προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τονίζεται ότι η επίθεση αυτή «αποτελεί κτύπημα στην αυτοδιοίκηση και απειλή για τη Δημοκρατία» ζητείται η σύλληψη των δραστών και ηθικών αυτουργών της επίθεσης ενώ υπογραμμίζεται ότι «λιντσάρισμα και Δημοκρατία είναι έννοιες ασυμβίβαστες».
Στην τοποθέτηση του, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου -όπου παρίστατο και εκπρόσωποι κομμάτων: από τη ΝΔ η βουλευτής Κατερίνα Μάρκου και από το Κίνημα Αλλαγής ο βουλευτής Δημήτρης Παπαθεοδώρου- ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι «η βία, υπό τον μανδύα της "δυναμικής διεκδίκησης", νομιμοποιήθηκε μέσα στην καρδία της κρίσης. Εθνικιστικά και λαϊκίστικα ρεύματα, συναντήθηκαν με την ημιμάθεια και τη συνωμοσιολογία και βαφτίστηκαν "αντισυστημικά". Όπως είπε «φαινόμενα αντικοινοβουλευτισμού, που συγκεκριμενοποιούνται με προσωπικές επιθέσεις σε φορείς πολιτικών αξιωμάτων, συναντήθηκαν με τη δυσανεξία απέναντι σε αυτούς που μπορεί να έχουν μία διαφορετική γνώμη. Με αυτά ήρθε αντιμέτωπος ο Γιάννης Μπουτάρης».
Ο κ. Καμίνης ζήτησε να καταδικαστεί η βία «χωρίς περιφράσεις, χωρίς «ναι μεν αλλά», χωρίς αστερίσκους. Δεν είναι ανεκτή σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, σε μία δημοκρατία» είπε. Ο δήμαρχος Αθηναίων, ανέφερε επίσης ότι η «κοινωνία που τα χει κάπως χαμένα εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι φυσικό να προσπαθεί να βρει απελπισμένα ενόχους ανάμεσα στους αιρετούς άρχοντες». Και κατήγγειλε ότι «δυστυχώς, υπάρχει και στους κόλπους της πολιτικής ελίτ της χώρας μία μεγάλη κατηγορία που ποντάρει πάνω σε αυτό και κοιτάει να το εκμεταλλευτεί και να το κατευθύνει. Κερδίζει από το μίσος και τη διχόνοια». Σύμφωνα με τον ίδιο «η φασιστική επίθεση εναντίον του Γιάννη Μπουτάρη δεν πρέπει επιδερμικά να ερμηνευθεί ως εκτροπή κάποιων λίγων φανατικών. Σηματοδοτεί έναν κίνδυνο για τη δημοκρατία και την ομαλότητα στη χώρα. Οι πολιτικές δυνάμεις, δεξιές και αριστερές, που με οποιοδήποτε τρόπο έχουν κατά καιρούς ανεχθεί τη βία ή έχουν σιωπήσει πρέπει να κάνουν γενναία αυτοκριτική. Ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ που στην περίοδο πριν από την άνοδό του στην εξουσία δεν καταδίκαζε απερίφραστα, όπως επιβάλλεται, τη βία εναντίον πολιτικών προσώπων» τόνισε.
Από την «Ανοιχτή Πόλη», η δημοτική σύμβουλος Στέλλα Πρωτονοταρίου, τόνισε ότι η επίθεση θύμισε το προδικτακτορικό παρακράτος με θύματα πολιτικούς, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να στιγματίζονται οι διαφορετικές απόψεις και ζήτησε την άμεση σύλληψη και καταδίκη των δραστών.
Από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο δημοτικός σύμβουλος, Στέλιος Λάμπρου, τόνισε ότι και η παράταξη του καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την επίθεση αυτή. Επίσης δήλωσε ότι η παράταξη του, δεν συμφωνεί με το προτεινόμενο ψήφισμα διότι «το ιδεολογικό υπόβαθρο της τοποθέτησης του δημάρχου ήταν η θεωρία των δυο άκρων, που εμείς διαφωνούμε».
Από την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου, σημείωσε ότι η επίθεση αυτή αποτελεί προειδοποίηση που έχει φτάσει η ακροδεξιά στη χώρα μας και στην Ευρώπη ενώ σημείωσε ότι «δεν ήταν τυχαία. Είχαν προηγηθεί τα εθνικιστικά συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και επίθεση ενάντια σε συλλογικότητες που μένουν ατιμώρητες». Στη συνεδρίαση έλαβαν το λόγο και μίλησαν επίσης πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση