Του Μιχάλη Χαιρετάκη . Η χώρα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της, δεν έχει νερό για 5η συνεχόμενη ημέρα. Εχει όμως διαστημικό οργανισμ...
Του Μιχάλη Χαιρετάκη.
Η χώρα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της, δεν έχει νερό για 5η συνεχόμενη ημέρα. Εχει όμως διαστημικό οργανισμό. Ξεφτίλες!
Για 5η συνεχόμενη μέρα το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλονίκης έχει μείνει χωρίς νερό. Μιλάμε για την ίδια χώρα όπου λίγες μέρες έγινε η ημερίδα-φιέστα με κόστος πάνω απο 19 ευρώ ανά άτομο για τα εγκαίνια του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού των Αραβικής ιδιοκτησίας δορυφόρων της Hellasat που ανήκει κατα 99% στην Αrabsat.
Αν διαβάσει κάποιος το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος που δεν διαψεύστηκε μέχρι τώρα, καταλαβαίνει οτι το δίκτυο της ΕΥΑΘ είναι πεπαλαιωμένο και δεν συντηρείται σωστα.
https://www.protothema.gr/…/pebti-imera-horis-nero-i-thess…/
"Ωστόσο, ο κ. Κρεστενίτης σημείωσε ότι ο αγωγός βρίσκεται σε τόσο κακή κατάσταση που δεν είναι δυνατόν να δοθούν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν νέα προβλήματα.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κρεστενίτης σημείωσε ότι ο 40 και πλέον ετών αγωγός που μεταφέρει νερό από τις πηγές της Αραβησσού βρίσκεται σε τόσο κακή κατάσταση που δεν είναι δυνατόν να δοθούν διαβεβαιώσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία του.
Παρά ταύτα, από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι έως τώρα δεν έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για αντικατάσταση του αγωγού, με τον κ. Κρεστενίτη να αναφέρει απλώς πως η ΕΥΑΘ έχει εκπονήσει σχετική μελέτη και έχει ζητήσει πόρους από το ΕΣΠΑ ώστε να δρομολογηθεί το έργο."
Υπάρχουν όμως κάποια ερωτήματα που έχουν μείνει αναπάντητα μέχρι τώρα. Γιατί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή λίγο πριν ξεκινήσει η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ συμβαίνει τόσο μεγάλη βλάβη; Ηταν κακή συντήρηση; Δολιοφθορά; Κάποιες εργασίες που έγιναν στην περιοχή;
Για το τελευταίο υπάρχει και σχετική ερώτηση απο τον βουλευτή της ΝΔ κο Καλαφάτη που μεταξύ άλλων ρωτάει:
"Αληθεύει ότι υπήρξε διαρροή, εδώ και τρεις μήνες, από το συγκεκριμένο σημείο του αγωγού;
Αληθεύει η πληροφορία ότι ο αγωγός έσπασε από άστοχο χειρισμό συγκεκριμένου μηχανήματος εκσκαφής, με αποτέλεσμα το μέγεθος της ζημιάς να πολλαπλασιαστεί κι έτσι να μείνει η Θεσσαλονίκη χωρίς νερό για 24ωρα;"
http://archive.is/h2p4i
Το θέμα δεν είναι αυτό όμως, είναι οτι είναι βούτυρο στο ψωμί όσων υποστηρίζουν την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Μόλις πριν απο λίγους μήνες το σύνολο των μετοχών της επιχείρησης, που ήταν ενταγμένο στο ΤΑΙΠΕΔ από το 2012 (74%), μεταβιβάστηκε πλέον στο λεγόμενο «υπερταμείο», ενώ ήδη το 26% ήταν στο χρηματιστήριο.
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9675334
Λέτε η βλάβη να ήταν τόσο "τυχαία" και πόσο φαντάζεστε οτι εξυπηρετεί στο να μειωθούν οι αντιδράσεις για το ξεπούλημα του νερού της Θεσσαλονίκης;
¨Οπως εύστοχα σημείωσε σε απάντησή του στο άρθρο μου ο φίλος και καλός δημοσιογράφος Mihalis Nevradakis δε μοιάζει καθόλου ανικανότητα παρά με σαμποτάζ για να έρθουν οι καλοί ιδιώτες να "σώσουν" την κατάσταση. Το ίδιο που γίνεται στις ΗΠΑ (βλέπε Φλίντ όπου δεν έχουν καθαρό νερό εδώ και 3 χρόνια) και στο Πουέρτο Ρίκο (αποικία των ΗΠΑ όπου δεν έχει το μισό νησί ρεύμα για 7 μήνες και τα ρίχνουν όλα στην δημόσια εταιρεία ηλεκτροδότησης... φυσικά για να έρθουν και εκεί οι έντιμοι ιδιώτες να τα φτιάξουν όλα).
Η συνταγή απλή.
Απαξιώνουν την κάθε εταιρεία που οδεύει προς ιδιωτικοποίηση, με διάφορες μεθόδους, όπως μη συντήρηση των υποδομών, φθηνές τιμές, πλεονάζον προσωπικό, κακοδιαχείριση.
Στη συνέχεια την ξεπουλάνε στον ιδιώτη (που μπορεί και να μην είναι ακριβώς ιδιώτης αλλά ξένος δημόσιος οργανισμός πχ αεροδρόμια, τραινοσε) και του δίνουν και προίκα μια γενναία αύξηση των τιμών για να συντηρήσει την εταιρεία που αγοράζει κοψοχρονιάς. Εγινε με την Fraport και τα αεροδρόμια (το χαράτσι των 12 ευρώ ανά επιβάτη) με αποτέλεσμα να υπάρχει κερδοφορία απο το πρώτο έτος και θα γίνει και με κάθε εταιρεία που θα πουληθεί σε εξευτελιστική τιμή.
Ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα; Οπως πάντα ο πολίτης που απο τη μια θα κληθεί να πληρώσει πανάκριβα δημόσια αγαθά που όπως μας λένε οι κυβερνώντες στο προσχέδιο για το νέο Σύνταγμα θα λέγονται πια "πράγματα κοινής χρήσης" και όπως καταλαβαίνει και ο πιο αδαής δεν αλλάζει χωρίς λόγο η ονομασία τους αλλά είναι εντελώς διαφορετική έννοια.
Ποια είναι η διαφορά;
Τα δηµόσια αγαθά έχουν 2 βασικά χαρακτηριστικά
1. Μη αποκλειστικής χρήσης (non-excludable), δηλαδή είναι πολύ δαπανηρό να αποκλειστούν από τη χρήση τους ορισµένα άτοµα.
2 Μη ανταγωνιστικότητας στη χρήση (non-rival), δηλαδή, η χρησιµοποίηση των αγαθών αυτών από ένα άτοµο δεν µειώνει τη δυνατότητα χρήσης τους και από άλλα άτοµα.
Τα "κοινά πράγματα" ή κοινόκτητοι πόροι έχουν εντελώς άλλα χαρακτηριστικά: 1. Όταν κάποιος χρησιµοποιεί έναν κοινόκτητο πόρο, άλλα
άτοµα µπορεί να χάνουν κάτι, χωρίς να αποζηµιώνονται για
την απώλεια αυτή (αρνητική εξωτερικότητα)
2.άλλα άτοµα ωφελούνται σε κάτι, χωρίς να πληρώνουν για
το όφελος αυτό (θετική εξωτερικότητα)
Δείτε τώρα τη διαφορά
Ας υποθέσουμε οτι σε μια λίμνη με ψάρια , τα ψάρια θεωρηθούν δημόσιο αγαθό απο την πολιτεία. Αυτό σημαίνει οτι κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στο να έχει στο πιάτο του ψάρι και η πολιτεία πρέπει να φροντίσει ώστε να υπάρχει επάρκεια ψαριών αλλά και οι τιμές του ψαριού να είναι χαμηλές ωστε να μπορεί να το αγοράσει. Επιπλέον πάλι η πολιτεία πρέπει να φροντίζει ώστε οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες θα πρέπει να έχουν κάποιες μέρες στο πιάτο τους ψάρι ανεξάρτητα απο την κακή οικονομική τους κατάσταση.
Αν τα ψάρια της ίδιας λίμνης θεωρηθούν "κοινά πράγματα", κοινόκτητος πόρος, τότε μπορεί κάλλιστα να έρθει μια εταιρεία που ψαρεύει, συσκευάζει και εξάγει σε άλλες περιοχές του πλανήτη , τα ψάρια της λίμνης, όσα της επιτρέψει η εμπορική συμφωνία με την πολιτεία. Στην περίπτωση αυτή ενω τα ψάρια είναι κοινόκτητος πόρος, θεωρητικά ανήκουν σε όλους, στην πράξη παραμένουν ελάχιστα για να τραφούν οι κάτοικοι. Ακόμα και αν η πολιτεία μεριμνήσει ωστε να έχουν πρόσβαση και οι πιο αδύνατοι , καταλαβαίνετε ότι η ποσότητα δε θα έχει καμμία σχέση με την ποσότητα που θα υπήρχε αν θεωρηθούν δημόσιο αγαθό.
http://archive.is/Rvjtn και
http://archive.is/MJdhT
Για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ μιλάει και το ρεπορτάζ του Γερμανικού Monitor (2013) με ελληνικούς υπότιτλους.
https://www.youtube.com/watch?v=BW9P15X2Dto
ΥΓ.
Το 2014 πρίν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξεκινήσουν τις μνημονιακές κολοτούμπες σε ενα δημοψήφισμα που είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη και συμμετείχαν 12.875 πολίτες, το 98.03% είχε ψηφίσει κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.http://archive.is/KteYh
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση