Μπορεί να θεωρούσαμε ότι ορισμένα μέρη του Αμαζονίου δεν είχαν κατοικηθεί ποτέ, ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει νέα στοιχεία ότι ...
Μπορεί να θεωρούσαμε ότι ορισμένα μέρη του Αμαζονίου δεν είχαν κατοικηθεί ποτέ, ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει νέα στοιχεία ότι υπήρχαν μέρη που αποτελούσαν μια «κυψέλη» ανθρώπινης δραστηριότητας και σπίτι εκατομμυρίων ανθρώπων.
Στον επιστημονικό τομέα υπάρχει αισιοδοξία ότι θα έρθουν νέα στοιχεία στο φως, καθώς οι μέχρι τώρα ανακαλύψεις των οικισμών, δείχνουν ότι αποτελούν μέρος ευρύτερων εκτάσεων 400.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Πηγή: perierga.gr
Μια νέα μελέτη αποκάλυψε λεπτομέρειες για 81 τοποθεσίες στο προηγουμένως αχαρτογράφητο έδαφος της λεκάνης Tapazós του Αμαζονίου, με οικισμούς που αποτελούνταν από μικρά χωριά πλάτους μόλις 30 μέτρων μέχρι πολύ μεγαλύτερες περιοχές που κάλυπταν 27 τ.μ. Οι ανακαλύψεις αυτές βοηθούν να μάθουμε πώς ήταν ο Αμαζόνιος περίπου από το 1410 μέχρι και το 1460 μ.Χ.
«Η άποψη ότι ο Αμαζόνιος ήταν ένα παρθένο, άθικτο δάσος, χωρίς ανθρώπινες επιρροές και το σπίτι των διάσπαρτων νομαδικών πληθυσμών, ξέραμε ήδη ότι δεν ήταν αλήθεια», δηλώνει ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης του Πανεπιστημίου του Έξετερ. «Αυτό που μας νοιάζει είναι να ανακαλύψουμε πώς κατανεμήθηκαν οι πληθυσμοί στους προ-Κολομβιανούς χρόνους στον Αμαζόνιο».
Οι ειδικοί εξηγούν πως οι εκτάσεις που κάποτε υπήρχαν οι οικισμοί ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά μέσω δορυφορικών εικόνων της περιοχής, έπειτα από την αποψίλωση των δασών. Η ύπαρξη ανθρώπινης δραστηριότητας αποδεικνύεται λόγω των τάφρων, που περιέκλειαν κάποιες εκτάσεις, λειτουργώντας σαν οχυρά, λόγω της ύπαρξης δρόμων και λόγω της ύπαρξης σημείων όπου το έδαφος είναι λίγο ψηλότερο, που στεγάζονταν πιθανότατα τα σπίτια των κατοίκων της περιοχής.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι τα σπίτια των οικισμών αποτελούνταν από ξύλο, αν και δεν έχουν βρεθεί υπολείμματα.
Μια ακόμα ισχυρή ένδειξη μακροχρόνιας ανθρώπινης δραστηριότητας, αποτελούν τμήματα κεραμικών, και πέτρινων αξόνων καθώς και κομμάτια γης που είναι ιδιαίτερα γόνιμα. Οι νέοι οικισμοί που ανακαλύφθηκαν, παρατηρήθηκε ότι βρίσκονται κοντά σε μικρά ρέματα, κολπίσκους και πηγές.
Πηγή: perierga.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση