Η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην οποία κυριαρχούν μέλη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας, ανακοί...
Η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην οποία κυριαρχούν μέλη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν βρήκε καμιά απόδειξη πως υπήρξε αθέμιτη σύμπραξη ανάμεσα στην ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ και τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2016.
Τα μέλη της Επιτροπής που ανήκουν στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων ανέφεραν ότι τερματίζουν την έρευνά τους για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη και δημοσιοποίησαν, με μια ανακοίνωση μιας σελίδας, την περίληψη των κυριότερων ευρημάτων και συμπερασμάτων τους.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η κίνηση αυτή αμφισβητήθηκε αμέσως από τα μέλη της Επιτροπής που ανήκουν στους Δημοκρατικούς, τα οποία κατήγγελλαν επί μήνες ότι οι συνάδελφοί τους του
GOP ενεργούσαν με κύριο μέλημά τους την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων -- την προστασία του ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ.
Ο Άνταμ Σιφ, κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή, διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν «ξεκάθαρα και ατράνταχτα» στοιχεία που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών κατά τον οποίο η Μόσχα επιδίωξε να βοηθήσει τον Τραμπ να εκλεγεί στην αμερικανική προεδρία.
Ο Σιφ κατήγγειλε την άνευ όρων «συνθηκολόγηση» των Ρεπουμπλικάνων της Επιτροπής έναντι του Λευκού Οίκου του Τραμπ, αναφερόμενος στην απόφαση των μελών της επιτροπής που ανήκουν στο κυβερνών κόμμα να ανακηρύξουν το τέλος της έρευνας καθ' όσον τα αφορά.
Ανάμεσα στα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί είναι πως δεν ευσταθούσε η κρίση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, η οποία είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2017, για την υποτιθέμενη προτίμηση του Βλαντίμιρ Πούτιν στον Ντόναλντ Τραμπ, αντίπαλος του οποίου το 2016 ήταν η Χίλαρι Κλίντον.
Ακόμα, υπογραμμίζουν τις «προβληματικές» επαφές «ανάμεσα σε ανώτερους αξιωματούχους της κοινότητας των πληροφοριών» όταν ακόμη στην προεδρία βρισκόταν ο Μπαράκ Ομπάμα «και σε μέσα ενημέρωσης».
Το πλήρες κείμενο των συμπερασμάτων των ρεπουμπλικάνων της Επιτροπής, έκτασης 150 και πλέον σελίδων, περιέχει 40 «αρχικά συμπεράσματα» και πάνω από 25 προτάσεις. Θα παρουσιαστεί στη δημοκρατική μειοψηφία σήμερα Τρίτη για σχόλια. Η επιτροπή κατόπιν θα ψηφίσει για να αποφασιστεί εάν θα αποχαρακτηριστεί το έγγραφο, δηλαδή εάν θα δοθεί στη δημοσιότητα.
Αυτή ωστόσο δεν είναι η μόνη έρευνα στο Κογκρέσο σχετικά με τη Ρωσία. Η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας οριστικοποιεί τη δική της, ανεξάρτητα, και αντίθετα με αυτή στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τα μέλη της κι από τα δύο κόμματα συνεργάζονται με σκοπό να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο συμπερασμάτων.
Σε εξέλιξη παραμένει επίσης η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ.
Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση