GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ηθοποιοί στη Δημόσια Εκπαίδευση

"Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Δραματικής Τέχνης είναι το επίσημο όργανο που εκπροσωπεί τους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ91.02 (πρώην ΠΕ1...

"Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Δραματικής Τέχνης είναι το επίσημο όργανο που εκπροσωπεί τους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ91.02 (πρώην ΠΕ18.41 Δραματικής Τέχνης). Αποστέλλουμε αυτή την επιστολή προς ενημέρωση για τη διδασκαλία του Θεάτρου στην Εκπαίδευση αλλά και για την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με όσα αναφέρονται για τον κλάδο ΠΕ 91.02 Δραματικής Τέχνης από διάφορους κύκλους των τμημάτων Θεατρικών Σπουδών και άλλους φορείς προσκείμενους" αναφέρεται σε επιστολή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Δραματικής Τέχνης.
"Διδάσκουμε στη Δημόσια Εκπαίδευση από το 2001 (σύσταση κλάδου για την Δευτεροβάθμια με την ΚΥΑ: ΔΥ/13934/12-1-2001 και ΦΕΚ 204, τ.Β’, 2-3-2001 και για την Πρωτοβάθμια με την ΚΥΑ 50200/Δ1, ΦΕΚ 1493, 4-5-2012) το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής και τα μαθήματα του Θεάτρου. Σύμφωνα με το ν.1158/1981 και το Π.Δ. 370/1983 «Περί Οργανώσεως, Διοικήσεως και Λειτουργίας Καλλιτεχνικών Σχολών» η Ανώτερη Καλλιτεχνική Εκπαίδευση ανήκει στην τρίτη βαθμίδα εκπαίδευσης, παρέχεται δε στις Ανώτερες Δημόσιες και Ιδιωτικές Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης (κεφαλ.Α, άρθρο1)" σημειώνεται.
"Η ισοτιμία του τίτλου σπουδών των Ανώτερων Σχολών Δραματικής Τέχνης πριν την ίδρυση των Τ.Ε.Ι. με τον παραπάνω νόμο ορίζονταν σύμφωνα με το Ν.1158/1981 ο οποίος αναφέρει τα εξής : «Δια την ισοτιμίαν των απονεμηθέντων υπό των Κρατικών και αναγνωρισμένων Ιδιωτικών Σχολών Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως, μέχρι της δημοσιεύσεως του παρόντος νόμου, τίτλων σπουδών, προς τους απονεμηθησομένους δυνάμει των διατάξεων του παρόντος, τίτλους, αποφαίνεται το υπό του άρθρου 74 παρ. 1 του νόμου 576/1977 Συμβούλιον Ισοτιμιών του ΚΑΤΕΕ Αθηνών». Μετά την ίδρυση των ΤΕΙ η ισοτιμία δινόταν από το ΙΤΕ (Ε5/3191/23.7.90 Υπ. Απόφαση ΦΕΚ 466/τ.Β΄/23.7.90) μέχρι το 2003 που έκλεισε το Ινστιτούτο. Από το 2003 ως το 2017 δημιουργήθηκε ένα κενό νόμου, όπου κατέστησε την αναξιοκρατία και την ανομία πράξη. Δημιουργήθηκε το εξής φαινόμενο: άνθρωποι που είχαν τελειώσει την ίδια σχολή την ίδια χρονιά δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα μεταξύ τους, αφού κάποιοι από αυτούς δεν ενημερώθηκαν… κι έτσι δεν πρόλαβαν να ισοτιμίσουν τα πτυχία τους με ΤΕΙ από το ΙΤΕ. Αναγνωρίζοντας την παραπάνω αδικία η Βουλή των Ελλήνων, το 2017, ψήφισε νόμο, Ν.4481 άρθρο 79 τ.100, 2017, με τον οποίο παρέχει την ισοτιμία με ΤΕΙ σε όσους συναδέλφους ηθοποιούς δεν πρόλαβαν να την αποκτήσουν μέχρι το 2003. Και τονίζουμε το 2003 επειδή τότε τα ΤΕΙ καταργούνται και γίνονται ΑΤΕΙ. Δεύτερο κενό νόμου! Το δικαίωμα της ισοτιμίας με ΤΕΙ δεν δίνεται πλέον στους απόφοιτους Δραματικών Σχολών μετά το 2003 ούτε με τον νέο νόμο του 2017. Αυτοί πρέπει να εισαχθούν σε νέο νόμο και φυσικά είναι απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να αποκαταστήσει τα θέματα περί Καλλιτεχνικής Παιδείας στο πλαίσιο της δημοκρατικής ισονομίας των πολιτών της" συνεχίζει και προσθέτει:
"Επισημαίνουμε το γεγονός ότι οι εισαγωγικές εξετάσεις για τις Δραματικές Σχολές Δημόσιες και Ιδιωτικές γίνονται κατόπιν εξετάσεων από ειδική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και είναι γραπτές σε θεωρητικά μαθήματα και προφορικά σε πρακτικά μαθήματα υποκριτικής (οι υποψήφιοι περνούν και από δεύτερες εισαγωγικές εξετάσεις από επιτροπή που ορίζει η κάθε Ανώτερη Δραματική Σχολή) καθώς και οι τελικές εξετάσεις γίνονται με τον εξής τρόπο: εξετάσεις μέσα στο πλαίσιο της Δραματικής Σχολής από την επιτροπή των διδασκόντων και δεύτερες τελικές εξετάσεις από την ειδική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και κρίνονται από την τελευταία αν είναι άξιοι κάτοχοι του Διπλώματος της Υποκριτικής.
Εξετάσεις λοιπόν σε κρατική επιτροπή και κατά την εισαγωγή και κατά την αποφοίτηση.
Σε ό,τι αφορά τη γνώση παιδαγωγικών μαθημάτων οι ηθοποιοί – εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ 91.02 Δραματικής Τέχνης έχουν δικαίωμα εισαγωγής στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., ή στο ΕΚΠΑ, και το 96% εξ’ αυτών είναι ήδη κάτοχοι Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., του ΕΚΠΑ, ή καθηγητικών σχολών των πανεπιστημίων αφού χρόνια τώρα (βλ. νόμους και ΦΕΚ) αναγνωρίζεται από το κράτος και τα πανεπιστήμια ότι οι Σχολές Καλλιτεχνικής Παιδείας ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (νόμος 1158, τεύχος πρώτον, αρ.φεκ 127, 13 Μαΐου 1981).
Στο νέο νομοσχέδιο με τίτλο «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις» από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στο άρθρο 29 παρ. 1 αρ. 29 και 30 αναφέρεται η σύσταση ενός νέου ενιαίου κλάδου ΠΕ 91 Θεατρικής Αγωγής και για τους δύο εκπαιδευτικούς κλάδους που διδάσκουν από τη σύσταση τους 2001, το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής στα Δημοτικά Σχολεία. Όμως παραμένει η διάκριση μεταξύ των δύο, αφού οι Θεατρολόγοι έχουν το διακριτικό ΠΕ91.01 (πρώην ΠΕ32) και οι εκπαιδευτικοί Δραματικής Τέχνης ΠΕ91.02 (πρώην ΠΕ18.41). Έτσι στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση οι μεν Θεατρολόγοι μπορούν να διδάξουν τα θεωρητικά μαθήματα όπως τα ορίζουν οι σπουδές τους και οι Δραματικής Τέχνης τα πρακτικά μαθήματα Θεάτρου όπως τα ορίζουν οι σπουδές τους".
"Θα πρέπει κάποτε να μπει ένα τέλος στις προσβολές και στην παραπληροφόρηση για τον κλάδο ΠΕ 91.02 Δραματικής Τέχνης.
Αυτή η απαράδεκτη επίθεση στρέφεται ενάντια στο Θέατρο στην Εκπαίδευση! Τέτοιου είδους τακτικές δεν βοηθούν και δεν προάγουν τις κοινές διεκδικήσεις και των δύο κλάδων.
Καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα και ιδιαίτερα τους συναδέλφους θεατρολόγους να συνταχθούν με τους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ 91.02 Δραματικής Τέχνης απέναντι στα κοινά προβλήματα προκειμένου να αγωνισθούμε από κοινού για να βρει το Θέατρο στην Εκπαίδευση τη θέση που του αξίζει τη στιγμή που σε άλλες χώρες τις Ευρώπης αυτό αποτελεί γεγονός από τη δεκαετία του ’50.
Για το ΣΕΔΡΑΤΕ
ο πρόεδρος Φώτης Αρμένης
η γ. γραμματέας Ελισάβετ Σταυρίδου" καταλήγει η επιστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *