Εβδομήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από τη μάχη της Κοκκινιάς ανάμεσα στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ , στους Γερμανούς κατακτητές και τ...
Εβδομήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από τη μάχη της Κοκκινιάς ανάμεσα στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ , στους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους στις 4 Μαρτίου του 1944. Με αφορμή τα γεγονότα αυτά η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ του Πειραιά και ο ΣΥΡΙΖΑ Νίκαιας διοργάνωσαν εκδήλωση στη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς με ομιλητή τον αναπληρωτή καθηγητή του ΕΜΠ, Νίκο Μπελαβίλα. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Εύη Καρακώστα, Ελένη Σταματάκη καθώς κι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.
Από την πλευρά της η κ. Καρακώστα υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η εκδήλωση είναι αρκετά σημαντική πολιτικά καθώς οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους δεν μπορούν να έχουν μέλλον, άρα λοιπόν πρέπει να ξέρουμε καλά τι συνέβη στη χώρα μας, ποιοι τα δημιούργησαν αυτά τα προβλήματα για να καθορίσουμε το νέο μέλλον μας».
Ο κ. Μπελαβίλας με κεντρικό θέμα συζήτησης «Τα αποτυπώματα της αριστεράς και των κινημάτων στην πόλη του Πειραιά από τις αρχές του 20ου έως τις αρχές του 21ου αιώνα» περιέγραψε τα πολιτικά κινήματα της πόλης του Πειραιά από τις αρχές του 1900 μέχρι και το σήμερα κάνοντας παράλληλα ιστορική αναδρομή στις γειτονιές της περιοχής.
«Ήταν μία ευκαιρία ανασύστασης στιγμιότυπων της ιστορίας του εργατικού, του συνδικαλιστικού, του σοσιαλιστικού κινήματος κυρίως έως τον πόλεμο και στη συνέχεια των άλλων γεγονότων που δεν έχουμε καταγράψει τόσο σοβαρά κι αφορούν τν ανοικοδόμηση, την περίοδο της χαμένης άνοιξης, τη δεκαετία του ’60, τη δικτατορία και τα νέα κινήματα που γεννιούνται μετά την μεταπολίτευση και φτάνουν στις μέρες μας ως το μεταναστευτικό και το αντιφασιστικό κίνημα», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπελαβίλας. Ακόμη, ο κ. Μπελαβίλας πρόσθεσε ότι «το καλό με τη σημερινή εκδήλωση ήταν ότι μας έδωσε τη δυνατότητα να βάλουμε στο χάρτη αυτά τα σημεία μνήμης, τα σημεία μνημεία της δράσης της ζωής της αριστεράς και να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν ερχόμαστε από το πουθενά, ούτε αντίστοιχα το μέλλον δεν έχει συνέχεια. Το Μπλόκο της Κοκκινιάς, η Μάχη της Κοκκινιάς κι όλη αυτή η έντονη ιστορική στιγμή ανήκει σε ένα πολύ ευρύτερο πλαίσιο που διαρκεί έναν αιώνα και περισσότερο».
Ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή που η υπεύθυνη του προγράμματος για το μνημείο αντίστασης της Μάντρας του Μπλόκου Κοκκινιάς, Ειρήνη Ρηνιώτη, αφηγήθηκε τις μαρτυρίες κάποιων που έζησαν τις ιστορικές εκείνες στιγμές.
«Ένας κύριος που βρίσκεται τώρα στην ηλικία των 79 χρόνων, πριν 74 χρόνια εξιστορείται ότι την ημέρα που ακούστηκε από την πλατεία να κατέβουν όλοι οι άνδρες κάτω. Ο πατέρας του ετοιμάζεται ενώ η μητέρα του τον παρακαλάει να μην πάει. Με τα πολλά πείθεται. Κρύβεται στον υπόνομο της υπαίθριας τουαλέτας. Τελικά οι κατακτητές τον βρίσκουν και τον εκτελούν μπροστά στα μάτια της γυναίκας και του γιου του. Το παιδί πλέον μετά τον θάνατο του πατέρα του είναι ο πατέρας μιας 6μελούς οικογένειας με τρία μικρότερα αδέρφια», διηγείται η κ. Ρηνιώτη . Στη συνέχεια αναφέρεται στην ιστορία δύο αδερφών που δεν είχαν υπακούσει την εντολή και τους βρήκαν στο σπίτι. «Στον έναν έστρεψαν το όπλο χωρίς να τον ρωτήσουν ποιος είναι και γιατί δεν κατέβηκε. Χτύπησαν τον άλλον, σωριάστηκε αιμόφυρτος, τον πέρασαν για πεθαμένο κι έφυγαν, ωστόσο εκείνος δεν είχε πεθάνει. Όταν ήρθε το κάρο του δήμου να φορτώσει τα πτώματα αυτός είχε συνέλθει και τους είπε ότι είναι ζωντανός. Τον μετέφεραν με τους άλλους νεκρούς και τον έθαψαν με λίγο χώμα σαν να ταν νεκρός υπό την εποπτεία των κατακτητών, έτσι ώστε όταν φύγουν να ειδοποιηθεί και να τινάξει το χώμα από πάνω του», διηγείται η κ. Ρηνιώτη.
«Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδείξουμε τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου για την περιοχή μας και την αντίσταση των εργατών και των νεολαίων και να αποτυπώσουμε την παρακαταθήκη των αγώνων αυτών για την αριστερά και τα κινήματα ευρύτερα στην περιοχή μας», υπογράμμισαν από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας παρευρέθηκαν στην εκδήλωση κι αρκετά συγκινημένοι άλλοι «θυμήθηκαν» την ιστορία του τόπου τους κι άλλοι έμαθαν περισσότερα πράγματα γι αυτόν.
«Ήμουν 5 χρονών όταν έγινε το μπλόκο της Κοκκινιάς και πραγματικά αυτές τις στιγμές τις θυμάμαι σαν να ήταν τώρα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μαίρη. Με τη σειρά του ο κ. Δημήτρης σημειώνει ότι οι εκδηλώσεις αυτές είναι μία καλή ευκαιρία για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι».
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε περιήγηση στον ιστορικό χώρο μνήμης της Μάντρας του Μπλόκου της Κοκκινιάς καθώς και ξενάγηση στο μουσείο Εθνικής Αντίστασης του δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι.Ρέντη.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση