Για ωμότατη κυβερνητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη που συνιστά σκάνδαλο έκανε λόγο ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, σε συνέντε...
Για ωμότατη κυβερνητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη που συνιστά σκάνδαλο έκανε λόγο ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση της Novartis και επικαλέστηκε την παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον Άρειο Πάγο, τις δηλώσεις υπουργών και την «προαναγγελία σε ανύποπτο χρόνο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τον Φεβρουάριο του 2017».
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ- ΜΠΕ
«Ναι μεν όλα στο φως προκειμένου διερευνηθεί πλήρως οποιοδήποτε ζήτημα και σκιά» ανέφερε ο κ. Βορίδης, αλλά σημείωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης αφήνει ερωτηματικά. Εξήγησε ότι με βάση το άρθρο 154 του κανονισμού της Βουλής η πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή είναι πρόταση για άσκηση ποινικής δίωξης, αυτό όμως προϋποθέτει να υπάρχουν συγκεκριμένα αδικήματα. Με βαση την πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση δεν υπάρχουν αδικήματα. Η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να μην ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της απιστίας γιατί εξαλείφθηκε το αξιόποινο. Τότε γιατί υπάρχει η ανάγκη για την πρόταση δίωξης; Ακολούθως, η πλειοψηφιά ερωτά αν θα πρέπει να κινηθεί η δίωξη, ενώ θα έπρεπε να έχει πρόταση για δίωξη. Η Βουλή δεν είναι σύλλογος νομικού προβληματισμού ή ερευνητικό ινστιτούτο.
Τέλος, ο κ. Βορίδης αμφισβήτησε τη διαδικασία επιλογής των προστατευομένων μαρτύτων και ρώτησε: «Αν πρέπει να αποδειχθεί ότι οι μάρτυρες είναι ψευδομάρτυρες και αυτός που τους έβαλε είναι κάποιος υπουργός, τότε θα βγάλουν τις κουκούλες για να αποδειχθεί;».
Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε σε μία σειρά παράδοξα κατά τον χειρισμό της κυβέρνησης. Τόνισε ότι απουσιάζει από την πρόταση της κυβέρνησης η διερεύνηση της περιόδου της υπουργίας του Παναγιώτη Κουρουμπλή. «Μόνο ο κ. Κουρουμπλής τυγχάνει της εύνοιας αυτής, είπε και πρόσθεσε ότι μη έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκου στην αρχή της υπουργίας του οδήγησε στη μη μείωση των τιμών». Δεύτερο παράδοξο, είπε, είναι η διαρροή στοιχείων της δικογραφίας στην εφημερίδα Documento.
Όπως υποστήριξε ο κ. Παναγιωτόπουλος, το αποδεικτικό υλικό στηρίζεται σε εικασίες και υποθέσεις. Δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία με βάση φήμες και «εκτιμώ, θεωρώ κ.λπ. των προστατευομένων μαρτύρων». Μόνη η κατάθεση των προστατευμομένων μαρτύρων δεν αρκεί για να στοιχειοθετηθεί κατηγορία. Όσον αφορά το καθεστώς των προστατευομένων μαρτύρων και των μαρτύρων δημοσίου ενδιαφέροντος, πρέπει να υπάρξει προηγούμενη έγκριση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τέτοια έγκριση δεν υπάρχει από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς την εισαγγελέα διαφθοράς.
Ακόμη:
- Αναφέρθηκε στα ονόματα που περιλαμβάνει το έγγραφο του FBI, λέγοντας ότι δεν προκύπτουν από την έρευνα, αλλά προέκυψε από αίτημα των ελληνικών εισαγγελικών Αρχών.
- Η εισαγγελέας δεν έστειλε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη αμέσως μόλις προέκυψε το όνομα πολιτικού, αλλά με τέσσερις μήνες καθυστέρηση.
- Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, ήδη, από τον Φεβρουάριο του 2017.
- Θεσμικά άτοπη και ανεπίτρεπτη η επίσκεψη του κυβερνητικού εκπροσώπου στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να ενημερωθεί.
Σε ερώτηση εάν ο κ. Μάριος Σαλμάς είχε προσφερθεί να καταθέσει ως προστατευόμενος ή μάρτυρας επιβεβαίωσης, η κ. Σπυράκη παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση