GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σκανδαλίδης: Οι ατυχείς χειρισμοί στο «Μακεδονικό» έφεραν τη χώρα στο ‘92, η σκανδαλολογία την επιστρέφει στο ‘89

«Η χώρα μετά τους ατυχείς και ασχεδίαστους χειρισμούς στο "μακεδονικό" που την έφεραν πίσω στο 1992 με τη σκανδαλολογία επιστρέ...

«Η χώρα μετά τους ατυχείς και ασχεδίαστους χειρισμούς στο "μακεδονικό" που την έφεραν πίσω στο 1992 με τη σκανδαλολογία επιστρέφει και στο 1989. Αντί να πάμε προς τα εμπρός γυρίζουμε το ρολόι της ιστορίας προς τα πίσω» αναφέρει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Σκανδαλίδης. Εκτιμά ότι «ο κ. Τσίπρας ρίχνει όλα τα όπλα του στο προεκλογικό τραπέζι αδιαφορώντας για τις συνέπειες» και υποστηρίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση την υπόθεση της Novartis συνιστά «πολιτική σκευωρία εναντίον αντιπάλων πολιτικών».

Ο πρώην υπουργός τάσσεται υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και κοινή χρήση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, τονίζει όμως ότι «η πολιτική της κυβέρνησης μέχρι τώρα κάθε άλλο παρά ευοίωνη προοπτική για λύση δημιουργεί». Ωστόσο σημειώνει ότι αν η κυβέρνηση φέρει λύση που «ικανοποιεί πλήρως τις προϋποθέσεις που θέσαμε, η στάση μας θα είναι θετική» έστω κι αν δεν την ψηφίζουν οι ΑΝΕΛ. «Δεν θα μιμηθούμε τη ΝΔ και τη στροφή που έκανε για λόγους καθαρά μικροκομματικούς», προσθέτει.

Σε ερώτηση για το μέλλον του νέου φορέα και τη συνεργασία των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων μιλά για «ενοποίηση του χώρου» και σημειώνει ότι «η συνεργασία των κοινοβουλευτικών ομάδων και η κοινή τους στάση στις επόμενες εβδομάδες και μήνες είναι υποχρέωση όλων μας και του καθένα μας ξεχωριστά».

Ακολουθεί η συνέντευξη του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστα Σκανδαλίδη στη Φωτεινή Γιαννούλη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ. Πιστεύετε ότι το συλλαλητήριο της προηγούμενης Κυριακής θα λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων;

Απ. Ήδη έχει λειτουργήσει. Η άρον - άρον αποστολή της δικογραφίας για την Novartis, η επαναφορά της σκανδαλολογίας στο προσκήνιο δεν έχουν άλλη εξήγηση. Έτσι η χώρα μετά τους ατυχείς και ασχεδίαστους χειρισμούς στο «μακεδονικό» που την έφεραν πίσω στο 1992 με τη σκανδαλολογία επιστρέφει και στο 1989. Αντί να πάμε προς τα εμπρός γυρίζουμε το ρολόι της ιστορίας προς τα πίσω. Φαίνεται καθαρά ότι ο κ. Τσίπρας ρίχνει όλα τα όπλα του στο προεκλογικό τραπέζι αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Ερ. Υπουργοί της κυβέρνησης αναφερόμενοι στην υπόθεση Novartis μιλούν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Απ. Η υπόθεση Novartis ασφαλώς και αποτελεί σκάνδαλο με διεθνείς προεκτάσεις, το οποίο και να διερευνηθεί πρέπει, και να καταλογιστούν ευθύνες μέσα από αδέκαστες δικαστικές διαδικασίες. Η σπουδή της κυβέρνησης, το τσουβάλιασμα τόσων πολιτικών με τρόπο επιλεκτικό και χοντροκομμένο, οι αναιτιολόγητες κατηγορίες που καταντούν συκοφαντίες, η απουσία οποιωνδήποτε συγκεκριμένων στοιχείων για τη διαδρομή του «πολιτικού χρήματος» και πάνω απ΄ όλα οι αθέατοι κουκουλοφόροι μάρτυρες που όλοι στην πιάτσα τους γνωρίζουν, συνιστούν αδέκαστη Δικαιοσύνη; Πολιτική σκευωρία εναντίον αντιπάλων πολιτικών συνιστούν.

Ερ. Για να επανέλθουμε το ονοματολογικό, μετά τη μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο μπορεί να προχωρήσει μια λύση με σύνθετη ονομασία για τη γειτονική χώρα;
Απ. Εμείς πιστεύουμε ότι για το συμφέρον της χώρας, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, ασφαλώς και πρέπει να υπάρξει λύση. Μια λύση που δεν θα προσβάλλει το πατριωτικό αίσθημα του λαού, θα είναι συνολική και όχι με το κομμάτι, και θα διασφαλίσει με συγκεκριμένες εγγυήσεις την εγκατάλειψη των αλυτρωτικών ψευδαισθήσεων του γειτονικού κράτους. Ένα κράτος που πρέπει να υπάρξει και να ενταχθεί στις ευρύτερες ευρωπαϊκές διαδικασίες. Μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και κοινή χρήση ασφαλώς θα ήταν λύση. Το δυστύχημα είναι ότι η πολιτική της κυβέρνησης, η εκμετάλλευση για εσωτερικούς λόγους ενός κρίσιμου εθνικού θέματος και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν, οι χειρισμοί της δεν φέρνουν πιο κοντά τη λύση. Αντίθετα την απομακρύνουν.

Ερ. Στο ενδεχόμενο, όμως, που η κυβέρνηση φέρει λύση που σας ικανοποιεί αλλά δεν την ψηφίζουν οι ΑΝΕΛ, εσείς τι θα κάνετε;
Απ. Είναι αυτονόητο ότι αν ικανοποιεί πλήρως τις προϋποθέσεις που θέσαμε, η στάση μας θα είναι θετική. Δεν θα μιμηθούμε την ΝΔ και τη στροφή που έκανε για λόγους καθαρά μικροκομματικούς, ούτε σε ένα εθνικό θέμα μπαίνουν στη ζυγαριά οι ψήφοι των ΑΝΕΛ. Αυτό βέβαια δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό από την απαράδεκτη τακτική να τροφοδοτούν μια επικίνδυνη διγλωσσία και να αποδέχονται τον τυχοδιωκτισμό των ΑΝΕΛ. Όμως επαναλαμβάνω. Η πολιτική της κυβέρνησης μέχρι τώρα κάθε άλλο παρά ευοίωνη προοπτική για λύση δημιουργεί.

Ερ. Κατηγορείτε με σκληρούς χαρακτηρισμούς την ΝΔ για τη στάση της στο ζήτημα της ΠΓΔΜ. Από την άλλη καταγγέλλετε τον κ. Τσίπρα για «Ερντογανισμό». Πώς θα μπορέσετε να συνεργαστείτε μετά τις εκλογές;
Απ. Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι η εθνική συνεννόηση είναι η μόνη εναλλακτική στρατηγική στα σημερινά αδιέξοδα της χώρας. Μια προοδευτική πρόταση οριστικής εξόδου από την κρίση, που θα ενώνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, έχει ανάγκη πέρα από οτιδήποτε άλλο ο τόπος. Αυτή την πρόταση δεν την εγγυώνται ούτε ο πρωθυπουργός με τις διχαστικές του επιλογές και πολιτικές, ούτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την πολιτική του «ώριμου φρούτου» που ακολουθεί. Θα τη διαμορφώσουμε και θα την εγγυηθούμε εμείς μετά τις εκλογές με τη δύναμη που θα μας δώσει η λαϊκή ψήφος.

Ερ. Το ότι ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα γερμανική κυβέρνηση πιστεύετε ότι δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες για την Ελλάδα;

Απ. Θα είναι πολύ σημαντικό αν η μετεκλογική εξέλιξη στη Γερμανία φέρει τους Σοσιαλδημοκράτες όχι μόνο στο υπ. Οικονομικών αλλά όπως φαίνεται και σε άλλα κρίσιμα για μας υπουργεία, όπως το Εξωτερικών και της Εργασίας. Προφανώς δεν μπορεί το ευρωπαϊκό τοπίο να αλλάξει ως δια μαγείας, όμως, ευνοϊκότερες συνθήκες ασφαλώς και θα υπάρξουν. Ιδιαίτερα αν συνδυαστεί αυτή η εξέλιξη με το γενικότερο προβληματισμό που και ο Μακρόν έθεσε για αλλαγή πλεύσης της Ένωσης και τερματισμό της μονόπλευρης πολιτικής της λιτότητας. Είναι κρίμα που στην ευνοϊκή αυτή συγκυρία η Ελλάδα δεν έχει στο τιμόνι της ηγεσία στο ύψος των περιστάσεων.

Ερ. Ποια είναι η προσδοκία σας για τον νέο φορέα μετά το συνέδριό σας;
Απ. Έχω την προσδοκία να προχωρήσει με γρήγορο βηματισμό η ενοποίηση του χώρου, να σφυρηλατηθεί κοινή στάση ανάμεσα στις δυνάμεις του, να αποκτήσει οργανωτική δομή σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Κυρίως για να ενεργοποιήσουμε τη λαϊκή μας βάση και να διατάξουμε όλες μας τις δυνάμεις σε θέση μάχης για τις εκλογές. Και βέβαια, να οριστικοποιήσουμε την προγραμματική μας πρόταση που θα αποτελέσει τη βάση της μετεκλογικής διακυβέρνησης της χώρας. Γι΄ αυτούς τους στόχους το συνέδριο που επίκειται θα είναι σημαντικό βήμα.

Ερ. Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να λειτουργήσουν οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες;

Ο αγώνας στη Βουλή μέσα στο κλίμα των ρευστών πολιτικών εξελίξεων, των διχαστικών πολιτικών, της πόλωσης που φαίνεται να γίνεται κυρίαρχη στην πορεία προς τις εκλογές, καθίσταται κρίσιμος. Η συνεργασία των κοινοβουλευτικών ομάδων και η κοινή τους στάση στις επόμενες εβδομάδες και μήνες είναι υποχρέωση όλων μας και του καθένα μας ξεχωριστά. Όλα και όλοι για την κοινή προσπάθεια. Η επόμενη των εκλογών πρέπει να μας βρει νικητές, τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη αναγεννημένη και τον πολιτικό φορέα της κεντροαριστεράς ισχυρό, ενιαίο και προ παντός νέο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *