GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ξανθός: Το ΕΣΥ ήταν έτοιμο να σκάσει στα χέρια μας τον Οκτώβριο του 2015

Για τις προσπάθειες του υπουργείου Υγείας ώστε να υπάρχει στο εξής «Υγεία, ανοικτή σε όλους» μίλησαν χθες σε σχετική εκδήλωση της 7ης ΥΠΕ...

Για τις προσπάθειες του υπουργείου Υγείας ώστε να υπάρχει στο εξής «Υγεία, ανοικτή σε όλους» μίλησαν χθες σε σχετική εκδήλωση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, στο Ρέθυμνο.
Η ηγεσία του υπουργείου εξέφρασε τη διάθεση της να ενισχυθεί το επιστημονικό προσωπικό της χώρας και να οργανωθεί έτσι το ΕΣΥ ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς, σίγουροι, κυρίως όμως αξιοπρεπείς σε επίπεδο αντιμετώπισής τους από το εθνικό σύστημα υγείας.
Ο εξορθολογισμός της οργάνωσης του ΕΣΥ αλλά και η βαρύτητα που δίδεται από το υπουργείο στην ολιστική αντιμετώπιση της προληπτικής ιατρικής και των δομών της πρωτοβάθμιας υγείας, όπως τονίστηκε τόσο από τον κ. Ξανθό όσο και από τον κ. Πολάκη, έχουν συμμάχους τις καινοτομίες που αυτή την περίοδο έχουν ξεκινήσει και σχετίζονται με τις δομές υγείας σε συνάρτηση με την πολυάριθμη ενίσχυση του συστήματος με επιστημονικό και άλλο προσωπικό.
«Οι 239 νέες μονάδες υγείας θα βοηθήσουν στο να καταγραφεί το επίπεδο υγείας στις τοπικές κοινωνίες, να ενισχυθούν προγράμματα διασφάλισης της δημόσιας υγείας καθώς και να βρεθούν οι γιατροί δίπλα στους ασφαλισμένους δίπλα στους ασθενείς, χωρίς καθυστέρηση χωρίς γραφειοκρατία», ανέφερε ο υπουργός ο οποίος εξηγώντας τη λειτουργία των ΤΟΜΥ ανέφερε επίσης: «Μέσα από τον νέο μας σύστημα πέρα των άλλων οι πολίτες μας θα διευκολύνονται και στην πρόσβασή τους στα δημόσια νοσοκομεία σε περίπτωση που το χρειαστούν. Οι ΤΟΜΥ είναι ένα επί της ουσίας πολύ-ιατρείο του δημόσιου δικτύου υγείας, με καινοτομίες όπως, το ότι στελεχώνεται από οικογενειακούς γιατρούς που θα έχουν την συνολική ευθύνη των ασθενών. Επίσης η προσπάθεια αυτή συνεπικουρείται από μια ομάδα γιατρών που συνεργάζονται μεταξύ τους καθώς επίσης και η καινοτομία που ορίζεται ως η εξωστρέφεια που συνοδεύει τις μονάδες υγείας με παρεμβάσεις στην κοινωνία αλλά και σε οικογενειακές μονάδες ξεχωριστά καθώς επίσης και με παρεμβάσεις στα σχολεία και μαθητές».
Επιθυμία του υπουργείου, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να πεισθούν οι πολίτες ότι δεν πρόκειται όλη αυτή η μεταρρύθμιση απλώς για αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρημάτων, αλλά είναι μια σημαντική επένδυση στην ποιοτική οργάνωση και λειτουργία του συστήματος υγείας. «Πρέπει όμως να αναφερθεί και είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι θα υπάρχει θεσμοθετημένη από τον νόμο διαδικασία δημόσιας λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου. Οι άνθρωποι δηλαδή της δομής και όσοι έχουν την ευθύνη της θα απευθύνονται στους πολίτες και στις δομές για απολογισμό και παρουσίαση του προγραμματισμού τους».
Σε όλα όσα ακούγονται ότι υπάρχει διάθεση κρατισμού στην υγεία ο υπουργός απαντάει λέγοντας ότι: «Στην προσπάθεια μας για ουσιαστική παρέμβαση στην δημόσια υγεία θα υπάρξει μια συνέργια με τον ιδιωτικό τομέα και αυτό διότι οι κρατικές δομές δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Είναι σαφές ότι υπάρχει ανάγκη για τέτοιες συνεργασίες και αυτό το διάστημα ξεκινούν οι συμβάσεις με ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς διαφορετικές όμως από το προηγούμενο σύστημα των συμβάσεων, το οποίο αποδείχθηκε στρεβλό και δεν εξυπηρετούσε τον κόσμο. Όπως όλοι γνωρίζουμε οι 200 επισκέψεις ασθενών εξαντλούνταν τις πρώτες μέρες με αποτέλεσμα όλοι οι υπόλοιποι να έπρεπε να πληρώνουν τον ιδιώτη γιατρό. Αυτό πλέον σταματάει θα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι γιατροί με αριθμό που θα ξεπεράσει τους 7000 συμβεβλημένους γιατρούς με το κυριότερο ότι θα υπάρχει δέσμευση χρόνου που θα πρέπει να διατίθεται για την δωρεάν εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Αυτή η φιλοσοφία και ο προγραμματισμός εξασφαλίζει ότι θα ξεπεραστούν οι στρεβλώσεις του προηγούμενου μοντέλου».
Για τις συμβάσεις με τους ιδιώτες γιατρούς όπως ανέφερε ο υπουργός, θα υπάρχει ένα πολύ αξιοπρεπές στάτους μισθολογικό από 1600 έως 2000 ευρώ το μήνα, για την κάλυψη των επισκέψεων. Παράλληλα όμως θα δοθεί η δυνατότητα μέσω μοριοδότησης να ενταχθούν στις συμβάσεις αυτές νέοι γιατροί. «Οι νέες δομές λοιπόν με τους οικογενειακούς γιατρούς και το νέο μοντέλο συμβάσεων πέρα από την καλύτερη οργάνωση του συστήματος, είναι επίσης διέξοδος, ένας νέος μηχανισμός, που μπορεί να αντιστρέψει το να φεύγουν οι επιστήμονές μας στο εξωτερικό. Στέλνουμε το μήνυμα ότι η δημόσια υγεία, μπορεί με αξιοπρέπεια να καλύψει τις ανάγκες των νέων επιστημόνων προσφέροντας τους την επαγγελματική διέξοδο που θέλουν», είπε ο υπουργός.
Οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας στις πόλεις, ουσιαστικά δεν αναπτύχθηκαν ποτέ, από το 1983 οπότε και καθιερώθηκαν, επεσήμανε ο κ. Πολάκης εξηγώντας ότι οι προσπάθειες που γίνονται και έχουν μεγάλη δυναμική τόσο στην παρουσία τους όσο και στην οργάνωση τους είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. «Οργανωμένο σύστημα του δημόσιου τομέα υγείας στην πρωτοβάθμια υγεία δεν υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια. Υπήρχε ένας ιδιότυπος συμβιβασμός ανάμεσα στην πολιτεία και τον ιδιωτικό τομέα που πρακτικά του είχε εκχωρηθεί το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της δραστηριότητας. Εμείς σήμερα πια, σε μια χώρα που χτυπήθηκε από τα μνημόνια σαν να είχαμε πόλεμο, που μέσα σε τέσσερα χρόνια χάσαμε το 25 του ΑΕΠ, που στοχοποιήθηκε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, που βγήκε εκτός ασφαλιστικής κάλυψης τόσα εκατομμύρια κόσμος, χωρίς να έχει κάλυψη στις δημόσιες δομές υγείας, κάναμε την πολιτική επιλογή να δώσουμε το δύσκολο αγώνα να μη χαθεί το σύστημα δημόσιας υγείας».
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Εξισορροπήσαμε το σύστημα Υγείας, το οποίο ήταν έτοιμο να σκάσει στα χέρια μας τον Οκτώβριο του 2015 και τελικά το σταθεροποιήσαμε, ενισχύοντας το με την αύξηση της χρηματοδότησής του, με την αύξηση του προσωπικού που υπηρετεί, με διάφορες εργασιακές σχέσεις, όχι μόνο το μόνιμο προσωπικό, φτάνοντας σήμερα και ολοκληρώνοντας αυτή την περίοδο μια ένεση προσωπικού με 19.500 ανθρώπους. Κάτι που είχε να γίνει από τότε που δημιουργήθηκε το ΕΣΥ. Ρυθμίζοντας χρέη πληρώνοντας χρέη, παράλληλα κάνουμε την τεράστια αυτή τομή, που θεσμοθετήσαμε το καλοκαίρι με την δημιουργία των τοπικών μονάδων υγείας και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα αστικά κέντρα. Στόχος μας είναι στο πλαίσιο της ευθύνης αυτής, οι γιατροί, το επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να δουν τις ευπαθείς ομάδες, να οργανώσουν προληπτικό έλεγχο σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες ώστε να κερδηθεί το στοίχημα που βάλαμε και έχει να κάνει με την οργάνωση των υγειονομικών αναγκών των ανθρώπων. Η φιλοσοφία μας είναι ότι, όχι μόνο θεραπεύουμε όταν ασθενεί ο άνθρωπος αλλά προλαμβάνω και πριν ασθενήσει. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να στηριχθεί και από το υγειονομικό προσωπικό αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες που πρέπει να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται την υγεία με μια διαφορετική νοοτροπία».
Στις ΤΟΜΥ -ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός- δεν θα εξετάζονται μόνο οι ασφαλισμένοι και μη αλλά θα παρακολουθείται ένας ολόκληρος πληθυσμός με την δημιουργία ενός φακέλου υγείας για κάθε πολίτη ως μια προσπάθεια να ανακουφισθεί ο όγκος στα νοσοκομεία. «Ενισχύουμε παράλληλα και τα κέντρα υγείας αστικού τύπου σε πρώτο χρόνο και αργότερα και αγροτικού τύπου, αρχικά με 500 μόνιμους γιατρούς οι οποίοι θα προσληφθούν ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν. Κέντρα υγείας αστικού τύπου μαζί με τις ΤΟΜΥ είναι ακόμη ένα στοίχημα που υπάρχει για να λειτουργήσουν από κοινού, συμπληρώνοντας το ένα επίπεδο το άλλο, ώστε να μεταβούμε στην εξασφάλιση αφενός της αλλαγής νοοτροπίας για το ΕΣΥ και αφετέρου στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Αυτή είναι η νέα μας φιλοσοφία αυτό ζητάμε να υποστηρίξουνε και οι πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *