Διατηρεί το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει η εξαμηνιαία έρευνα τάσης τ...
Διατηρεί το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει η εξαμηνιαία έρευνα τάσης της MRB.
Οι εξαμηνιαίες τάσεις της ΜRB δίνουν 30,7% στη ΝΔ και 21,3% στον Σύριζα. Στο νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς 10,1%...
Στην πρόθεση ψήφου και στα στοιχεία που καταγράφηκαν στις τάσεις της MRB, η ΝΔ προηγείται με διαφορά 9,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, καταγράφει ποσοστό 30,7% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 21,3%. Ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής 10,1%, Χρυσή Αυγή 6,8%, ΚΚΕ 6,5%, Ένωση Κεντρώων 2,8%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 2,2%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2,1%, Πλεύση Ελευθερίας 1,5% και Λαϊκή Ενότητα 1%.Οι εξαμηνιαίες τάσεις της ΜRB δίνουν 30,7% στη ΝΔ και 21,3% στον Σύριζα. Στο νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς 10,1%...
«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,2% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 12,8%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: 3,3% Δεν Αποφάσισα-Δεν Απαντώ και 9,5% Λευκό-Άκυρο-Αποχή.
Το προβάδισμα της ΝΔ συνδυάζεται με την εξαιρετικά υψηλή συσπείρωση που εμφανίζουν οι ψηφοφόροι του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (91,1%), σε αντίθεση με την συσπείρωση των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος που διαμορφώνεται στο 55,6%, αισθητά βελτιωμένο σε σχέση με την μέτρηση του Ιουνίου.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το κόμμα Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 10,1% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,8% και το ΚΚΕ με 6,5%.
Η Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνει 2,8% στην πρόθεση ψήφου και το κόμμα των ΑΝΕΛ 2,2%.
Από τα Εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α συγκεντρώνει 2,1%, η Λαϊκή Ενότητα 1% και η Πλεύση Ελευθερίας 1,5%. Το ποσοστό της Αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στην συγκεκριμένη μέτρηση στο 12,8%.
Εικόνα Πολιτικών Προσώπων
Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, η δημοτικότητα (θετικές κρίσεις) για τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Α. Τσίπρα ανέρχεται στο 22,9%.
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κ. Μητσοτάκης αξιολογείται θετικά από το 29,2% των πολιτών.
Οι αξιολογήσεις των υπόλοιπων αρχηγών των κομμάτων έχουν ως εξής:
Φώφη Γεννηματά -> 17,7%
Βασίλης Λεβέντης -> 10,3%
Δημήτρης Κουτσούμπας -> 10%
Σταύρος Θεοδωράκης -> 8%
Πάνος Καμένος -> 8%
Νίκος Μιχαλολιάκος -> 6,7%
Παναγιώτης Λαφαζάνης -> 4,3%
Ζωή Κωνσταντοπούλου -> 7,5%
Στο δίπολο καταλληλότητας Πρωθυπουργού προηγείται ο κ. Κ Μητσοτάκης με ποσοστό 31,7% έναντι 22,1% του κ. Α. Τσίπρα, με μία διαφορά της τάξης του 9,6% (Ιούν. 11%)
Οι σχετικά καλύτερες αξιολογήσεις του Πρωθυπουργού (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπερείχε του αντιπάλου) εντοπίζονται στα θέματα της:
Ι) Διαφάνειας (23,6%)
ΙΙ) Της Κοινωνικής Πολιτικής (22,9%)
ΙΙΙ) Της Εξωτερικής Πολιτικής (22,7%)
ενώ ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κ. Μητσοτάκης (που υπερτερεί σε όλες τις παραμέτρους), εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά αξιολόγησης σε θέματα:
Ι) Εξωτερικής Πολιτικής (30,5%)
IIΙ) Διαπραγμάτευσης με Εταίρους & Δανειστές (28,9%)
II) Οικονομικής Πολιτικής και Ανάπτυξη (28,4%)
Επισημαίνεται ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται περισσότερο κριτικοί απέναντι στον πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα σε όλα τα θέματα / τομείς, σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους της ΝΔ που εκφράζουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης απέναντι στον κ. Κ. Μητσοτάκη.
Αξιολόγηση των Πολιτικών Δρώντων
Οι πολίτες αξιολογούν θετικά το συνολικό έργο της κυβέρνησης σε ποσοστό 20,1% (Ιούν. 16,4%), με τις αρνητικές αξιολογήσεις να διαμορφώνονται στο 78,1% (Ιούν. 81,3%).
Οι χειρισμοί και η στάση του Πρωθυπουργού στην Κυβέρνηση Συνεργασίας κρίνεται θετικά από το 23,2% (Ιούν. 19,2%) των πολιτών, με τις αρνητικές αξιολογήσεις να διαμορφώνονται στο 74,5% (Ιούν. 79,6%).
Οι χειρισμοί του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κρίνονται θετικά από το 31,8% (Ιούν. 29,3%) του εκλογικού σώματος και αρνητικά από το 66,5% (Ιούν. 68,5%).
Το 35,3% των πολιτών πιστεύει ότι σε περίπτωση που στην διακυβέρνηση της χώρας βρίσκονταν η ΝΔ αντί του ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα ή το ίδιο καλά όπως σήμερα, και το 57,2% (Ιούν. 58,7%) πιστεύει ότι τα πράγματα θα ήταν όσο κακά είναι σήμερα ή και χειρότερα.
Το 35,2% (Ιούν. 34,7%) των πολιτών πιστεύει ότι η Κυβερνητική Πρόταση της ΝΔ αποτελεί μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την διακυβέρνηση της χώρας.
Το βασικό σύνθημα του Πρωθυπουργού ως προς την «Δίκαιη Ανάπτυξη» αντιμετωπίζεται θετικά από το 65,6% (Ιούν. 50,2%) των πολιτών, αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Στην δυνατότητα υλοποίησης της συγκεκριμένης δέσμευσης της κυβέρνησης πιστεύει το 23,4% (Ιούν. 19,1%).
Η πρόταση του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη «Οι Έλληνες Αξίζουμε Καλύτερα» θεωρείται ελκυστική από το 61%. Η συγκεκριμένη πρόταση συγκεντρώνει πολύ υψηλότερα ποσοστά αποδοχής από «Την Συμφωνία Αλήθειας».
Οι πολίτες πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί την Μέσο-Κατώτερη Κ/Ο τάξη εξίσου με τη ΝΔ, ενώ η ΝΔ την Μεσαία τάξη και με μεγάλη διαφορά την Μέσο-Ανώτερη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία «αυτοτοποθετούνται» στην Μεσαία (49,7%) και Κατώτερη Κ/Ο τάξη (43,5).
Στα ευρήματα της μεγάλης εξαμηνιαίας έρευνας της MRB αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Μαύρος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
Ακούστε το ηχητικό:
20 εκατομμύρια στην «πολιτισμένη» Ευρώπη πεινάνε. Κι ο αριθμός αυξάνεται συνέχεια όπως και η Πείνα... Γιατί όσο περιδρομιάζουν οι λίγοι, τόσο το φαΐ λιγοστεύει για τους πολλούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μου πείτε «Ναι, αλλά έχουμε Ευρώ». Όχι εμείς, αυτοί που τα βγάζουν έξω... Οι νεοφιλελέδες κάθε χρώματος (γαλάζιου, πορτοκαλί, πράσινου, μαύρου…) που λένε ξεδιάντροπα στους πεινασμένους: «Θέλετε δίαιτα»!
Τέτοια έλεγε η Γαλλική Αριστοκρατία και μετά τους έφταιγαν αυτοί, που τους πήγαιναν βόλτα στην Γκιλοτίνα. Ή στη Ρωσία τους κυνηγούσε ο Κόκκινος στρατός. Ωραίες εποχές.
Τελικά πρέπει να μπήκαμε εγγυητές κάπου χωρίς να το καταλάβουμε, δεν εξηγείται αλλιώς. Μας φόρτωσαν τα δανεικά κι αγύριστα των πραγματικών κακοπληρωτών: Πολιτικών, εφοπλιστών, ιδιοκτητών καναλιών, βιομηχάνων, μεγαλοαστών, λαμογιών…
Πότε υπογράψαμε να πληρώσουμε εμείς τα δικά τους χρωστούμενα και δεν το πήραμε μυρωδιά; Αμ το κάναμε αγάπη μου, και θα σου πω ακριβώς πού, πότε και πως: Θυμάσαι τι κάνεις όταν πας να ψηφίσεις; Βάζεις σταυρό. Ο σταυρός είναι ταυτόχρονα και υπογραφή. Τι κάνουν λοιπόν: Το κομματικό ψηφοδέλτιο είναι με μελάνι που εξαφανίζεται, ενώ στη θέση του εμφανίζεται το πραγματικό κείμενο, που λέει ότι δίνεις την άδεια στον βουλευτή να σου κάνει ότι γουστάρει, ακόμα και να σε πηδήξει