Η συμφωνία για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και της ενεργοποίησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν θα κρίνει μόνο την τρίτη αξιολόγηση,...
Η συμφωνία για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και της ενεργοποίησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν θα κρίνει μόνο την τρίτη αξιολόγηση, αλλά και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.
Λίγες ημέρες πριν την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα οι Ευρωπαίοι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει στις τηλεδιασκέψεις που συνεχίζονται ότι οι δύο αυτές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Μάλιστα δεν σηκώνουν κουβέντα για αναβολή συμφωνίας στα δύο ευαίσθητα αυτά θέματα για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, όπως υπαινίσσεται η ελληνική πλευρά.
«Κόκκινα» δάνεια
Μάλιστα η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συνδέεται άμεσα με τα «κόκκινα» δάνεια, η μείωση των οποίων εκτιμάται ως κορυφαίας σημασίας θέμα, καθώς θα επηρεάσουν τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης για δεκαετίες, αφού θα καθορίσουν και τον ρυθμό αύξησης των νέων δανείων προς την πραγματική οικονομία.
Με αυτά τα δεδομένα τα δύο θέματα είναι δυνατόν να καθορίσουν και την επόμενη μέρα για την Ελλάδα. Τούτο διότι αν εξαιτίας τους δεν κλείσει η τρίτη αξιολόγηση μέχρι και το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου, τότε η συζήτηση για το χρέος, που λογικά θα έπρεπε να ξεκινήσει τον Μάρτιο, θα αναβληθεί.
Παράλληλα ανάλογα με τον χρόνο ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης το πρόγραμμα μπορεί να παραταθεί ξαναφέροντας σε πρώτο πλάνο τον εφιάλτη του 2015.
Αντικειμενικές αξίες
Αντίθετα, οι δανειστές φαίνεται να αποδέχονται σιωπηρά την αναβολή της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές για το 2018, αφού το ΥΠΟΙΚ δεν φαίνεται να προλαβαίνει να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι το τέλος του 2017.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών συνέστησε πρόσφατα τις 75 τοπικές επιτροπές και την επιτροπή εποπτείας για την εξίσωση αντικειμενικών με τις εμπορικές αλλά δεν υπάρχει χρόνος να ολοκληρωθεί η διαδικασία ως τον Δεκέμβριο.
Χωρίς μέτρα
Στα θετικά των διαπραγματεύσεων είναι ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές βλέπουν ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τον επόμενο χρόνο και είναι έτοιμοι να κλείσουν την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018 χωρίς νέα μέτρα.
Πηγή: enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση