Εργασιακό, ασφαλιστικό, τράπεζες, κοινωνικά επιδόματα, «κόκκινα» δάνεια και κλειστά επαγγέλματα είναι τα SOS θέματα του ΔΝΤ για την τρίτ...
Εργασιακό, ασφαλιστικό, τράπεζες, κοινωνικά επιδόματα, «κόκκινα» δάνεια και κλειστά επαγγέλματα είναι τα SOS θέματα του ΔΝΤ για την τρίτη αξιολόγηση.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε τα πράγματα σχετικά με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. «Δεν ζητάμε κανένα νέο μέτρο για την Ελλάδα», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ για να προσθέσει ότι το Ταμείο ζητεί μόνο όσα συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα που υπογράφηκε την Ιούλιο με την ελληνική Κυβέρνηση.
Το πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι παρόμοιο, αλλά όχι ίδιο, με το πρόγραμμα του ESM. To Ταμείο έχει τα δικά του SOS θέματα για την τρίτη αξιολόγηση. Συγκεκριμένα, η έμφαση στην αξιολόγηση που θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες θα δοθεί:
- Στην αγορά εργασίας, όπου το Ταμείο θα πιέσει, ώστε οι συμφωνημένες αλλαγές στην αγορά εργασίας να θεσμοθετηθούν. Θα ζητήσει, δηλαδή, την άμεση ψήφιση των διατάξεων, με τις οποίες καθίσταται δυσκολότερη η κήρυξη απεργίας και περικόπτονται συνδικαλιστικά προνόμια. Επίσης, θα πιέσει και για την αναβολή της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, παρότι έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα με την Ελλάδα
- Στις τράπεζες, όπου παρά την κατ' αρχήν συμφωνία με την ΕΚΤ σχετικά με τον επανέλεγχο των τραπεζών, το Ταμείο θα θέσει τους όρους και για τα τεστ κοπώσεως που θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο και ειδικά στον έλεγχο συγκεκριμένων τμημάτων του ενεργητικού τους, κάτι που έχει δεχθεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
- Στο ασφαλιστικό, όπου το Ταμείοθα πιέσει για να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό ο νέος υπολογισμός με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, ώστε να προκύψει σαφώς η προσωπική διαφορά που θα περικοπεί το 2019. Σημασία δίνει το ταμείο και στην οικονομική πορεία του ΕΦΚΑ, αλλά και στην διαδικασία ενοποίησης εισφορών και παροχών που ήταν και το πνεύμα ενοποίησης των ταμείων κύριας ασφάλισης .
- Στα «κόκκινα» δάνεια, όπου το ΔΝΤ θα ζητήσει επιτάχυνση και του εξωδικαστικού μηχανισμού, των ηλεκτρονικών κατασχέσεων, αλλά και την επιτάχυνση πωλήσεων «κόκκινων» δανείων σε κερδοσκοπικά κεφάλαια που επενδύουν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια .
- Στην αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων εκτός του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Το ΔΝΤ ζητεί αναδιάρθρωση των οικογενειακών, στεγαστικών, αναπηρικών και μεταφορικών επιδομάτων, με στόχο να υπάρξει καθαρή εξοικονόμηση περίπου 200 εκατ. ευρώ.
- Στα κλειστά επαγγέλματα, εκτός από τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, το ΔΝΤ θα ζητήσει το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού, αλλά και νέο έλεγχο για να διαπιστωθούν αγκυλώσεις και καθυστερήσεις ώστε να ανοίξουν περισσότερα επαγγέλματα.
Τσακαλώτος θέλουμε ξεκάθαρη θέση από το ΔΝΤ
«Μπορούμε με το ΔΝΤ να συζητήσουμε τα μέτρα και τις μεθόδους με τις οποίες θα τα εφαρμόσουμε. Δεν μπορούμε όμως να δεχθούμε έναν οργανισμό, ο οποίος είναι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο πόδι έξω από το πρόγραμμα», είπε αναφερόμενος στην θέση του Ταμείου ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη σχολή διεθνών υποθέσεων ELLIOT του πανεπιστημίου G. Washington στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Προσέθεσε, επίσης, ότι η συζήτηση για τη θέση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα συζητηθεί κατά τη συνάντηση που θα έχει αύριο με την επικεφαλής του Ταμείου, κ. Κριστίν Λαγκάνρτ . Σημείωσε, ακόμη, ότι το ταμείο έχει προγραμματίσει την επανεξέταση της στάσης του απέναντι στο πρόγραμμα σε ειδική συνεδρίαση που θα έχει τον Ιανουάριο».
Απαντώντας σχετικά με τα επόμενα βήματα για το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι ο στόχος είναι να υπάρξει μια ικανοποιητική λύση για την ελάφρυνση του χρέους και να βγούμε από το πρόγραμμα με ένα μαξιλάρι ρευστότητας «Έχουμε μεγάλη βοήθεια σε αυτό από την Ε.Ε. και εργαζόμαστε για την επίτευξη αυτών των στόχων», σημείωσε. Τόνισε, πάντως, ότι όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα προχώρησε σε ένα τεράστιο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Σε ό,τι αφορά στην υπερφορολόγηση, επανέλαβε τη θέση του ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε τα μέτρα για την φοροδιαφυγή και έπρεπε απαραιτήτως να διευρύνει τη φορολογική βάση με θύμα τη μεσαία τάξη . Σημείωσε, επίσης, ότι τα επόμενα πέντε χρόνια εκτός από τα φορολογικά αντίμετρα, θα υπάρξει ένα δημοσιονομικό περιθώριο 3,5 δισ. ευρώ για ελαφρύνσεις.
Πηγή: enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση