Τελετή αναγορεύσεως του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχειρίσεως Πολιτισμικών Α...
Τελετή αναγορεύσεως του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχειρίσεως Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε στο ομώνυμο πανεπιστήμιο.
Νωρίτερα, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τη συνοδεία του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, επισκέφθηκε το νέο δημαρχείο Καλαμάτας, όπου μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας και τον σεβασμό προς την Ιστορία. Επί της υποδοχής τους ήταν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, το Δ.Σ. και οι δημοτικοί υπάλληλοι.
Ο δήμαρχος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Αρχιεπίσκοπο και τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας για την επίσκεψη, ενώ ιδιαίτερα εξέφρασε τον θαυμασμό του προς το πρόσωπο του μητροπολίτη Χρυσοστόμου, «με τον οποίο έχουμε ταύτιση απόψεων», τόνισε, για να προσθέσει ότι «ο λόγος του Σεβασμιωτάτου έχει ευρύτατη απήχηση στην τοπική κοινωνία». Επιπλέον, αναφέρθηκε στα προβλήματα της εποχής, ενώ επισήμανε πως «έχουμε συνείδηση ότι η Εκκλησία ήταν η βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε η εθνική μας ταυτότητα, γι' αυτό και τη στηρίζουμε».
Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος ευχαρίστησε τον δήμαρχο και αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, το πρωί, όπου τον υποδέχθηκαν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γεώργιος Τσώνης, ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. Έκανε λόγο για τις δυσκολίες των ημερών και υπογράμμισε ότι «το μόνο που μένει είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».
Ζήτησε, επίσης, από τον δήμαρχο να καλέσει τους πολιτικούς να επισκεφθούν την Αρχαία Μεσσήνη και σημείωσε πως διαπιστώνει με θλίψη ότι πολλοί από αυτούς που χειρίζονται την τύχη μας έχουν άγνοια επί ιστορικών θεμάτων. «Σε μια εποχή που θέλουμε να ξαναγράψουμε την ιστορία, που έχει προβλήματα η γλώσσα μας, θα βοηθούσε μια τέτοια επίσκεψη, ώστε να γυρίσουμε πίσω να δούμε τι είχαμε, τι χάσαμε και τι μας πρέπει», υπογράμμισε.
Εξάλλου, κατά την πρωινή του επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης εξέφρασε προς τους δημοσιογράφους τη χαρά και τη βαθιά συγκίνηση που βίωνε, αφού, όπως δήλωσε, είχε επισκεφθεί τον ίδιο χώρο το 1964 ως συνεργάτης του διάσημου αρχαιολόγου Αναστάσιου Ορλάνδου.
Αλλά και ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης δήλωσε συγκινημένος που υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο και θα τον ξεναγούσε σε έναν χώρο όπου ο ίδιος είχε εργαστεί πριν από πολλά χρόνια. Ακολούθως, τον οδήγησε στον αρχαιολογικό χώρο και του έδωσε λεπτομερή περιγραφή των ανασκαφικών εργασιών.
Η Μεσσήνη είναι μια από τις σημαντικές σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλεις της αρχαιότητας. Το 1957, ανέλαβε τις ανασκαφές στην Αρχαία Μεσσήνη ο τότε γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας, ακαδημαϊκός Αναστάσιος Ορλάνδος, που εργάστηκε ως το 1974. Με τις ανασκαφές του ίδιου και των προκατόχων του ήλθε στο φως το μεγαλύτερο μέρος του οικοδομικού συγκροτήματος του Ασκληπιείου.
Το 1986, το Συμβούλιο της Αρχαιολογικής Εταιρείας ανέθεσε στον καθηγητή Πέτρο Θέμελη τη διεύθυνση των ανασκαφών της Αρχαίας Μεσσήνης.
Οι ανασκαφικές έρευνες με παράλληλες εργασίες στερέωσης και αναστήλωσης των μνημείων συνεχίζονται από το 1987 ως σήμερα με ταχύτερους προοδευτικά ρυθμούς. Έχουν φανερώσει όλα τα δημόσια και ιερά οικοδομήματα της πόλης που είδε και περιέγραψε ο Παυσανίας στη Μεσσήνη, όταν την επισκέφθηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου του Ευσεβούς (155-160 μ.X).
Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συνόδευαν ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης και ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών π. Θωμάς Συνοδινός.
Δείτε τις φωτογραφίες:
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση