GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παυλόπουλος: Μόνο οι λαοί που σέβονται το διεθνές δίκαιο έχουν θέση σε αυτή την Ευρώπη

Το όραμα του Ρήγα Φεραίου για την ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη των Βαλκανικών λαών διατηρεί και σήμερα την επικαιρότητά του, δήλωσ...


Το όραμα του Ρήγα Φεραίου για την ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη των Βαλκανικών λαών διατηρεί και σήμερα την επικαιρότητά του, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος επισκέφθηκε χθες τον Πύργο Νεμπόισα στο Βελιγράδι όπου εκτελέστηκε από τους Οθωμανούς το 1797 ο εθνικός μας ήρωας.

"Με ιερή συγκίνηση στέκομαι μπροστά στον Πύργο Νεμπόισα, όπου ο Εθνικός μας Ήρωας Ρήγας Φεραίος φυλακίσθηκε και εκτελέσθηκε επειδή υπερασπίσθηκε, συνεπής και ανυποχώρητος, το μεγάλο όραμά του" τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε:

"Ένα όραμα που ξεκίνησε από το λίκνο της Ελλάδας αλλά αγκάλιαζε όλους τους Λαούς της Βαλκανικής Χερσονήσου. Και ήταν ο φόβος απέναντι σε μια τέτοια ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη των Βαλκανικών Λαών, ο οποίος καθοδήγησε το χέρι των στυγερών και αδίστακτων δολοφόνων του.

Το όραμα αυτό του Ρήγα Φεραίου διατηρεί και σήμερα την επικαιρότητά του. Με την έννοια ότι το μέλλον και η προοπτική των Βαλκανικών Λαών τους προσανατολίζει με κατεύθυνση την Μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια.

Βεβαίως υπό μια αυτονόητη προϋπόθεση: Τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Μόνο οι λαοί εκείνοι που σέβονται το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο έχουν θέση σε αυτή την Ευρώπη που και ο Ρήγας είχε οραματιστεί με το δικό του τρόπο".

Ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε στον Πύργο Νεμπόισα από τον Σέρβο υπουργό Πολιτισμού Βλάντιμιρ Βουκοσάβλιεβιτς.

Ο Πύργος ανακαινίστηκε το 2011, χάρη στην ελληνική δωρεά, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη δωρεά στον τομέα του πολιτισμού που έχει λάβει ο Δήμος Βελιγραδίου. Η ανακαίνιση του Πύργου δρομολογήθηκε το 2007, και χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ), τη Βουλή των Ελλήνων και το δήμο του Βελιγραδίου. Ο Πύργος διαμορφώθηκε σε ένα μουσείο τεσσάρων ορόφων. Στον πρώτο όροφο παρουσιάζονται πολυμεσικά η ζωή, οι ιδέες και το έργο του Ρήγα Βελεστινλή, ενώ οι υπόλοιποι όροφοι είναι αφιερωμένοι στον απελευθερωτικό αγώνα των Σέρβων και στην ιστορία του Βελιγραδίου.

Στη έκθεση για τον Ρήγα παρουσιάζεται η ζωή του και γίνεται βιντεοπροβολή της «Χάρτας»του Ρήγα. Ακούγεται επίσης ο «Θούριος» σε διάφορες βαλκανικές γλώσσες. Ο Πύργος χτίστηκε περίπου το 1460 και είναι ένα από τα πιο σημαντικά οχυρά της μεσαιωνικής πόλης του Βελιγραδίου. Η ονομασία του (Νεμπόισα, σημαίνει ατρόμητος) οφείλεται στην καίρια θέση του στη συμβολή του Δούναβη με τον Σάβο. Μετά την κατάκτηση του Βελιγραδίου από τους Οθωμανούς ο Πύργος μετατράπηκε σε φυλακή.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βελιγράδι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε επίσης στεφάνι στην προτομή του Ελευθέριου Βενιζέλου που κοσμεί τον ομώνυμο δρόμο στο Βελιγράδι. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας καταθέτει στεφάνι στην προτομή του Ελευθέριου Βενιζέλου στη σερβική πρωτεύουσα. Άλλωστε το γεγονός ότι στο κέντρο του Βελιγραδίου βρίσκεται οδός που φέρει το όνομα του Ελευθέριου Βενιζέλου και προτομή του Εθνάρχη αποτελεί απόδειξη των στενών σχέσεων και της εκτίμησης που είχε η Σερβία προς τον Βενιζέλο. Και αυτό γιατί στις δραματικές στιγμές που έζησε η Σερβία στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Βενιζέλος αντιτάχθηκε στην πολιτική του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου και υπερασπίστηκε την τήρηση της συμφωνίας με την Σερβία. Είναι γνωστή η φράση του: «Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή χώρα για να κάνει μια τόσο μεγάλη ατιμία όπως είναι η προδοσία προς την Σερβία για λόγους εδαφικού συμφέροντος».

Η διήμερη επίσκεψη του ΠτΔ στο Βελιγράδι ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση που είχε ο κ. Παυλόπουλος με τον Πατριάρχη Σερβίας, Ειρηναίο.

Το σύνολο του σερβικού τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ προέβαλε τις συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και τις δηλώσεις του, από κοινού με τους Σέρβους αξιωματούχους.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στις δηλώσεις του κ.Παυλόπουλου κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ιδιαίτερα, στα σημεία των δηλώσεων των δύο Προέδρων που αφορούν στις εξελίξεις στην Καταλονία και στον παραλληλισμό με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Επισημαίνεται, επίσης, η στήριξη της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας, αλλά και των χωρών της περιοχής, η ευγνωμοσύνη της Σερβίας για τη στήριξη αυτή, η 150η επέτειος της συμμαχίας Ελλάδας-Σερβίας και οι εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, καθώς επίσης η έκκληση του Σέρβου Προέδρου για την πραγματοποίηση του επόμενου, 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας-Σερβίας, την άνοιξη στο Βελιγράδι.

Σημαντική έκταση στα ΜΜΕ λαμβάνουν σημεία ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ειδική συνεδρίαση της σερβικής Βουλής, με τίτλους σχετικών δημοσιευμάτων να επισημαίνουν ως μήνυμα του κ. Παυλόπουλου ότι «για την Ελλάδα, η Σερβία είναι ήδη στην Ευρώπη» και ότι «η Ελλάδα στηρίζει την Σερβία διότι σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση με την πρόεδρο της σερβικής Εθνοσυνέλευσης, Μάγια Γκόικοβιτς, σε σχετική ανακοίνωση της Εθνοσυνέλευσης, αναφέρεται ότι «στη συνάντηση επισημάνθηκε από κοινού η σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ειδικότερα υπό το φως των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία». Στη συνάντηση διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι διμερείς σχέσεις είναι παραδοσιακά καλές, επισημάνθηκε η επέτειος 150 χρόνων της ελληνο-σερβικής συμμαχίας και εκφράστηκε ετοιμότητα για την περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο του τακτικού πολιτικού διαλόγου και της ανταλλαγής υψηλού επιπέδου επισκέψεων. Η πρόεδρος της σερβικής Εθνοσυνέλευσης εκτίμησε ότι η μέχρι τώρα διακοινοβουλευτική συνεργασία ήταν πολύ καλή, με τακτική ανταλλαγή επισκέψεων σε ανώτατο επίπεδο, στο επίπεδο των σωμάτων εργασίας και των κοινοβουλευτικών ομάδων φιλίας, ενώ τόνισε ότι στην αναβάθμιση της συνεργασίας συνέβαλε σημαντικά η υπογραφή του μνημονίου για τη σύσταση της Επιτροπής Συνεργασίας της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας και του Κοινοβουλίου της Ελλάδας, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Ο κ. Παυλόπουλος, από την πλευρά του, τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και την διαδικασία ολοκλήρωσής της, όχι μόνο με βάση τις φιλικές σχέσεις, αλλά και επειδή η Σερβία πληροί τα πρότυπα και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς άλλες χώρες σε αυτή την πορεία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε ως προς τη σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ιδίως υπό το φως των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μετά το χθεσινό δημοψήφισμα στην Καταλονία.

Συνάντηση με την πρωθυπουργό της Σερβίας

Σε ανακοίνωση της σερβικής κυβέρνησης για τη συνάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου με την πρωθυπουργό της Σερβίας Άννα Μπρνάμπιτς, που προβάλλεται σε πολλά ηλεκτρονικά ΜΜΕ, σημειώνεται ότι συμφωνήθηκε πως οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας είναι παραδοσιακά καλές, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ειδικά όταν πρόκειται για την οικονομική συνεργασία. Η κ. Μπρνάμπιτς υπενθύμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Σερβία, με περίπου 2,2 δισ. ευρώ επενδύσεις και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τον ενεργό ρόλο σε περιφερειακές πρωτοβουλίες, καθώς επίσης για την ισχυρή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας και άλλων χωρών της ΝΑ Ευρώπης.

1 σχόλιο


  1. " H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."

    Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *