Η γηραιότερη πρόσφυγας στον κόσμο, η 106 ετών Μπιμπικάλ Ουζμπέκ από το Αφγανιστάν, θα μπορέσει τελικά να μείνει στη Σουηδία, καθώς δικασ...
Η γηραιότερη πρόσφυγας στον κόσμο, η 106 ετών Μπιμπικάλ Ουζμπέκ από το Αφγανιστάν, θα μπορέσει τελικά να μείνει στη Σουηδία, καθώς δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση των αρχών της χώρας να την απελάσουν.
Η Ουζμπέκ, που είναι κατάκοιτη και σχεδόν τυφλή, πιστεύεται ότι είναι η γηραιότερη πρόσφυγας που έχει ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη.
«Δεν μπορούσα να πάω στο Αφγανιστάν, η ασφάλεια εκεί δεν είναι καλή και δεν υπάρχουν υγειονομικές υπηρεσίες για να καλύψουν τις ανάγκες μου», δήλωσε η ίδια.
Το φθινόπωρο του 2015 η Ουζμπέκ προκάλεσε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης όταν, στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης, έφτασε στη Σουηδία αφού πέρασε από την Τουρκία στην Ευρώπη και από εκεί, διασχίζοντας την Κροατία και τη Γερμανία στην πλάτη του γιου και του εγγονού της, βρέθηκε στη Σουηδία.
Ωστόσο, η αίτηση για την παροχή ασύλου που είχε υποβάλει η οικογένειά της απορρίφθηκε τον Ιούνιο, κάτι που σήμαινε ότι η Ουζμπέκ θα έπρεπε να επιστρέψει στο Αφγανιστάν.
Η υπηρεσία παροχής ασύλου της Σουηδίας θεώρησε ότι η προχωρημένη ηλικία της δεν ήταν επαρκής λόγος από μόνη της για να της δώσει άσυλο. Επιπλέον η επαρχία του βόρειου Αφγανιστάν απ’ όπου κατάγεται η Μπιμπικάλ θεωρείται ασφαλής.
Μετά την προσφυγή του δικηγόρου της, δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ουζμπέκ μπορεί να παραμείνει στη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους. «Θα ήταν σοκαριστικό να της ζητήσουμε να επιστρέψει στην πατρίδα της», αποφάσισε δικαστήριο του Γκέτεμποργκ.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την απόφαση, όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι μόνο ένα από τα δώδεκα μέλη της οικογένειάς μας που βρίσκεται στη Σουηδία και η μόνη που έχει λάβει άσυλο. Στους υπόλοιπους έντεκα είτε έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις είτε αναμένουμε», δήλωσε ο Μοχαμάντ Ουζμπέκ, ένας από τους εγγονούς της.
Πηγή: BBC / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση